söndag 18 maj 2014

Långsiktig målsättning
Jag tänkte publicera mina tankar kring vårt långsiktiga mål med vårt sparande. Även varför vi gör denna långa resa över många år framöver, som vid en första anblick kan verka väldigt lång och krånglig samt kräver envishet, mod, vilja och framför allt en extrem disciplin.

Jag tror mig ha hittat receptet som skulle fungera över tid hos mig och min familj. Själva strategin bygger på en hög sparkvot de första fem åren, som därefter justeras ner med 60 000 kr årligen, d.v.s med 5 000 kr per månad. Obs! Summan är ej inflationjusterad, vilket innebär en lättnad över tid, då vi förhoppningsvis får löneförhöjningar som motsvarar inflationen.

De första fem åren kommer vi att sätta av 30 000 kr per månad, de nästföljande 8 åren kommer vi att sätta av 25 000 kr per månad till köp av aktier. Om 13 år 2027, är tanken att vi skall säga upp oss från våra jobb och ägna vår tid åt hobbies, volontärarbeten och de som faller oss in.

Kan vi även ha lite stolpe in med regeringsbesluten gällande tjänstepensionen och kan ta ut denna när vi fyller 55 år, då kommer vi att ha en väldigt stor säkerhetsmarginal, inför tiden då vi avser äga vår tid. Det skulle innebära många sköna extra tusenlappar varje månad. Detta är absolut inget vi räknar med utan tvärtom kommer detta förmodligen att ändras till det sämre för vår del.

Vi har idag absolut inga fantasiinkomster, utan förutsättningen vi har idag är ca 51 000 kr netto per månad. Våra fasta räkningar är väldig låga idag, och där kan vi ej påverka mycket i dagsläget utan det är det löpande som mat, nöjen semestrar mm. Förmodligen blir det ett byte till en lägenhet (bostadsrätt) med mycket låg hyra i framtiden, vilket kommer att sänka kostnaderna ytterligare.

Ett kul mål att försöka uppnå är ett eget kapital på 9-10 miljoner när vi är klara med resan år 2027, detta är naturligtvis inget primärt mål, då det är utdelningarna vi skall leva på och relativt ointressant hur mycket vårt egna kapital är. Dock kan det vara intressant och kul och se om man kan uppnå målet. Vi skall även vara helt skuldfria när vi har sagt upp oss, men vi är redan väldigt nära på den punkten.

Nedan redovisas vår prognos gällande passiva inkomster år för år fram tills vi kommer att äga vår tid.

2014: 7 000 kr
2015: 21 000 kr
2016: 37 000 kr
2017: 56 500 kr
2018: 77 000 kr
2019: 100 000 kr
2020: 123 000 kr
2021: 148 000 kr
2022: 176 000 kr
2023: 208 000 kr
2024: 243 000 kr
2025: 282 000 kr
2026: 325 000 kr
2027: 372 000 kr

År 2028 kommer utdelningen, givet att utdelningstillväxten är 8% och direktavkastningen är 4%, då kommer utdelningen att landa på ofattbara 425 000 kr. Helt otroligt vilken kraft det är i "ränta på räntaeffekten", även kallad det åttonde underverket. Det borde verkligen vara ett av det viktigaste ämnen de kan lära ut i skolan.

Anledningen till ovan strategi, är att det är det bästa investeringsalternativet vi har kunnat hitta för att ha möjligheten till att kunna uppnå våra drömmar i framtiden, utan att lägga 40 timmar i veckan på ett arbete som inte är vår hobby. Förhoppningsvis kan detta vara receptet till vår framtida frihet, det återstår att se.


16 kommentarer:

 1. Det blir intressant att följa eran resa, vi har väldigt liknande mål och ungefär samma förutsättningar. Vi kommer försöka lägga 25K i månaden from nästa år men har istället kommit lite längre när det gäller utdelningarna. Summa summarum blir ändå samma resultat om 13-14 år.

  Samtidigt känns 13-14 år väldigt avlägset och man vågar inte ens tänka på hur gammal man är då :)

  Mvh/XO

  SvaraRadera
 2. XO,

  Tack detsamma.

  25 000 kr i månaden är otroligt mycket pengar. Med den summan går det med en väldans fart för snöbollen att växa sig stor.

  13 år är långt borta, men det är bara passa på att njuta av livet fram tills dess, det är absolut ingen brådska att nå fram till målet.

  Lycka till med investeringarna, skall bli spännande att även följa er resa.

  SvaraRadera
 3. Imponerande målsättning och grattis till delmålet på 2 millar. Själv är man inte ens nära men varje resa börjar ju med ett första steg så vi är i alla fall på väg. Läser din blogg och gillar den.

  SvaraRadera
 4. Tusen tack. Följer även Er blogg och finner den intressant. Vi har själva en liten aktieportfölj som växer sig större och större så sakteliga, det är viktigt med ett stort tålamod, för är det något som är säkert är så är det att det tar tid...

  SvaraRadera
 5. Undrar hur ni lyckas sätta av 30 000 per månad av 51 000 eller menar du med netto efter det att boende, mat, bil etc är betalt?

  SvaraRadera
 6. Anonym,

  Netto är pengar som jag får ut efter att skatt är dragen, d.v.s. skattade och klara pengar. För att klara av och sätta undan så stort kapital varje månad, måste man se till att kapa utgifter, vi har bl.a. väldigt låga boendekostnader, då vi har väldigt lite kvar att betala på våra lån efter att vi har amorterat kraftigt.

  Vidare kan man säga att det krävs disciplin och en vilja, det första vi gör varje månad är att betala den första "räkningen" som är till oss själva, sedan övriga räkningar. Kvar blir då en summa som man får klara sig på under månaden. Vi har gjort en årlig budget som vi försöker förhålla oss till.

  Mvh

  SvaraRadera
 7. Jag är mycket imponerad. Du verkar ha både vilja och disciplin utöver det vanliga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, det var snällt sagt av Er.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 8. Tittar in på sidan för första gången. Ni ger ett genomtänkt intryck. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var snällt sagt. Ni verkar ha en rätt trevlig sida själv. Lycka till med dina investeringar.

   Radera
 9. Inspirerande! Tack för att du delar med dig! Hur ser själva formeln/uträkningen ut för att få fram grafen över utdelningarna? (Jag vill göra ett liknande excel/google-dokument till oss).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, själva Excel-mallen är inte svår att göra, det finns färdiga mallar som endast kräver några mindre justeringar. Själva uträkningen göres med fördel på följande länk enligt nedan som den gode 4020 delar med sig av https://app.box.com/shared/5mfqsfuzy9
   Lycka till.

   Mvh

   Radera
 10. Har ni fonder också, eller bara aktier?

  SvaraRadera
 11. Hej Anonym,

  Nej, jag har inga fonder i mitt privata sparande utan det är endast i mitt pensionsparande där jag ej kan välja enskilda aktier. Tanken är att jag skall leva på utdelningen och då fungerar inte fonder för min del. Indexfonder är ett alldeles utmärkt val, men det passar inte min investeringsfilosofi, då jag är ute efter passiva inkomster, vilket fonder ej kan erbjuda mig.

  Mvh

  SvaraRadera
 12. Hej! Hur ligger ni till idag jämfört med de utdelningsmål ni satte upp 2014? Kommer du att vara 50 år 2027 och då ska ni kunna gå i pension? Hälsar Lars D

  SvaraRadera
 13. Hej Lars, Som det ser ut för tillfället, så ligger vi före vår långsiktiga prognos. Vår förhoppning är att gå lite tidigare än 2027.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera