lördag 15 mars 2014

Portfölj

Jag kommer att redovisa min portfölj enligt nedan, där jag har som ambition att uppdatera en gång per månad. Tidigare redovisade jag även båda barnens portföljer, men p.g.a. diverse anledningar har jag valt att exkludera portföljerna. Jag har inga problem att visa och utveckla mina resonemang kring de egna innehaven men avstår när det gäller barnen.
20 kommentarer:

 1. Ja, nu kliar det verkligen i fingrarna.
  Har satt MCD till 90 USD men trodde för en tid att den cementerat sig kring och över 100-strecket och plötsligt är ni nere kring dryga 90 igen. Får tacka skandalen i Kina, I guess. Men iaf, inte köpt ännu och vet inte riktigt om jag skall våga hålla ut ned mot 90 USD. Årslägsta ligger ju kring 92,20 så ja, vi får se. Men grattis till ett bra köp iaf. Tror att, du som säger, det är perfekt för den låsta och bortglömda byrålådan :)
  Mvh
  Balanspappan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har en förhoppning av att detta kan bli bra på sikt, men jag är väldigt långsiktig i de flesta papper jag investerar i.

   Den ständiga frågan man ställer sig är "skall man våga hålla ut mot ens motiverade pris". Då kan det vara viktigt att ha satt upp regler som man förhåller sig till.

   Min trigger i ett så stabilt företag som MCD är en yoc på runt 3,5%, då jag tror att MCD kan höja utdelningen under väldigt många år. Det är ingen snabbväxare direkt, men en helt ok utdelningsandel samt kraftiga återköp gör att jag tycker att det är ett klockrent köp på dessa nivåer. I.a.f. ett litet initialt köp.

   Naturligtvis önskar jag bygga på min position i MCD till kurser runt 90 USD och nedåt, men vi får se vad "mr market" erbjuder :)

   Radera
 2. Ja du lägger ju inga moraliska värderingar i dina investeringar iaf, Exxon Mobil och Philip Morris är väl några av dom värsta företagen i form av att ha skapat mänskligt lidande och miljö förstöring. Varför investera i dessa "skitföretag" när det finns så många andra bättre företag med lika bra utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan,

   Jag delar inte din uppfattning om att det är "skitföretag", tvärtom fantastiska bolag som har varit väldigt generösa mot sina aktieägare. Jag har förklarat detta med värderingar i tidigare kommentarer och hinner inte gå in på det igen.

   En nyfiken fråga till dig, är HM ett moraliskt rätt bolag enligt ditt sätt och se på det?

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 3. Jag var imponerad ända tills jag såg att största innehavet är Philip Morris... Att dra paralleller till H&M håller inte. De flesta storbolag har väl något skelett i garderoben, men Philip Morris tillverkar och gör sin business på en produkt som gör människor beroende för att sedan sakta döda dem. Det är bra att ge sina barn en stabil ekonomisk grund, men man skall också fungera som moralisk förebild.

  En fråga, skulle du investera i amerikansk vapenindustri om avkastningen var tillräckligt attraktiv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svar nej. Det är en betydande skillnad mellan vapenindustri och tobaksindustrin. Det är ingen som tvingar en till att ta en snus eller två utan man har själv ett val. Det är samma sak med alkohol, man har själv ett val om man vill ta sig en hof eller ett glas rödvin.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Ledsen, men reklam är något du själv får stå för.

  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera
 6. Ett enormt resesparande, skall ni åka jorden runt...
  Investera pengarna istället och få utdelningar är min åsikt!
  Robert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt, vi har tre stycken långresor inplanerade inom en ettårsperiod. Resor är utdelningar för mig, väldigt berikande samt att jag även vill leva här och nu samt i framtiden. Att snåla och lägga undan var enda krona till investeringar är inget för mig, för min del handlar det om balans.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 7. It?s me again...
  Har svårt att förstå fascinationen för amerikanska bolag, räcker inte de inhemska??
  Valuta och skatter och andra effekter kan bli besvärliga?
  Vad är det för fel på de över 500 bolagen på inhemska börserna
  undrar
  Robert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns gott om svenska bolag som kommer att dominera vår portfölj när vi är klara. Jag vill ha en hel del utländska bolag, dels för att de sällan sänker utdelningen samt att det finns fantastiska bolag runt om i världen som jag vill vara delägare i. Valutarisken finns och ta hänsyn till, men det jämnar ut sig över tid. Skatt betalar jag ej. Övriga effekter känner jag inte till. Jag respekterar din åsik, men jag vill ha en diversifiering av valutor i vår aktieportfölj. Vidare har det inte funnits läge att gå in i Sverige, då många av de bolag jag vill ha har varit för dyra. Nu börjar det bli betydligt mer intressant att initiera mindre positioner in en del Svenska bolag.

   Radera
 8. Ange dina nivåer i bevakningsbolagen!

  SvaraRadera
 9. Tyvärr. Ni skulle kunna ställa en fråga i en trevligt ton? Då kanske, men bara kanske jag skulle skriva ut mina nivåer. Gör om gör rätt.

  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera
 10. Klockrent med gör om gör rätt :-)
  Faschinerande att så många känner behov av att "lära" dig att investera på ditt sätt med övertygelsen att deras eget sätt är det enda rätta? :-) Lite ödmjukhet vore ibland önskvärt, själv tycker jag det är betydligt roligare dessutom att sätta mig in I hur andra tanker och värderar, det lär mig mycket mer än att pådyvla alla min tro...
  Mvh.

  SvaraRadera
 11. Jag tar gärna kritik både positiv och negativ, det utvecklar mig som investerare. Det gäller bara att kunna filtrera :) Kan inte annat än hålla med dig angående ovan, att hålla en ödmjuk inställning vinner till slut, det är min bestämda uppfattning.

  Trevlig helg!
  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 12. Du har Philip Morris o Exxon - hur är det om man köpt brännvins- tobaks o oljeaktier för länge länge sen - ankdammsfolket fick o'
  kunde ju inte köpa såna - o tills för rätt få år sen måzzte man ha väldigt mycket pengar att lägga pga dyra utländska depåkostnader

  SvaraRadera
 13. Vet inte om någon kommer läsa detta men jag måste bara kommentera kritiken kring olje- och tobaksaktier i din portfölj. Så länge det är lagligt och finns på börsen är det fritt fram att investera i. HM och Apple driver slavfabriker med nät runt fabrikerna som ska hindra folk från att hoppa ihjäl sig men jag ser sällan folk klaga på dessa bolag. Ska vi slå vad om att någon afrikansk barnarbetare i veckan dör i gruvorna som producerar råvaror till Teslornas batterier? Min poäng är att det är ett grovt hyckleri att peka ut vissa branscher som onda. Utan oljeindustrin skulle i princip 99% av jordens befolkning svälta ihjäl väldigt fort (varje mijlöpartists våta dröm jag vet), inser ni att det inte skulle finnas någon mat på ICA bara dagar efter att vi slutade använda olja? Jag ser inte heller något fel att investera i vapenindustrin, alla nationer behöver vapen för att kunna försvara sig och bevara freden, det är bara naiva dårar som tror att något annat är möjligt. Det skulle nästan vara gulligt om det inte vorre så farligt... ett exempel: Om hela västvärlden avväpnade sig totalt skulle Ryssland invadera dagen efter.

  SvaraRadera
 14. Hur går dina tankar om Fabege? Jag har en del fastighetsbolag själv men inte just Fabege. Vad är det som triggar att de är en stor del av din portfölj?

  SvaraRadera
 15. De var helt enkelt alldeles för billiga när jag slog till och köpte dem. Vidare är det ett fint bolag med låg skuldsättning samt en fin utdelningshistorik.

  Med vänlig hälsning,
  /GL

  SvaraRadera