tisdag 14 juni 2016

Inköp HM - fram med den stora skyffeln



Jag har gjort ett riktigt "monsterköp" i Hennes & Mauritz, där jag mer än fördubblade vårt innehav. Det blev 1 100 aktier och jag betalade 241 kronor jämnt. Vi har nu nått upp i 2 000 aktier i Hennes & Mauritz.

Vårt mål är att nå upp i 3 000 aktier och nästa köp blir vid 230 kronor, 225, 220, 215 osv. Det är inte säkert att de når ner till de nivåerna och om det inte skulle ske har vi ändå fått en rejäl skvätt aktier i detta högkvalitativa bolag.

Man kan fundera över huruvida det är klokt att ha 48 % av portföljen i ett enda bolag. Om jag skall vara riktigt ärlig så bekymrar det mig inte det minsta, utan jag är tvärtom väldigt trygg med mitt innehav. Är även övertygad om att kursen kommer att stå betydligt högre om 10 år samt belöna oss aktieägare med fina utdelningar under tiden.

Jag gjorde även ett annat större inköp idag, men jag återkommer med det i ett separat inlägg. Som alltid är det viktigt att ha "hö i ladan" när det uppstår så här fina lägen. I morgon åker vi iväg på långsemester och det kommer inte att bli någon större aktivitet på bloggen under denna tid.

13 kommentarer:

  1. Oj det var inget dåligt köp. Får se imorgon hur försäljningen gått det kan nog påverka aktien en hel del. Tror själv att den kan sjunka en del mer. Dels att dollarn är dyr och inköpspriset på deras kläder blir högre. Men även den hårda konkurrensen som är just nu. Jag har också köpt Hm nu mellan 242-255kr vid tre tillfällen men endast med kontanta medel då jag valt att vara obelånad. Jag hoppas aktien håller sig vid det här priset eller lägre ett bra tag till så man hinner köpa på sig en del. Mvh

    SvaraRadera
  2. kanske är en liten olämplig fråga men hur fick du loss så stort kapital?
    Mvh Fam

    SvaraRadera
  3. Hej.

    Kan du förklara vad som är så fantastiskt med HM. Enligt mig är det ett bolag som står still, dåligt sortiment och dagens ungdomar skulle aldrig handla på HM. Om jag ska vara helt ärlig, och jag har erfarenhet av detta, så liknas det med att handla kläder på t.ex. Ullared.

    Ur ett investeringsperspektiv så är det inte heller fantastiskt... utdelingen har inprincip stått still i 5 år och kursen har gått från 178 till 242 vilket inte heller är helt fantastiskt.

    Att HM motsvarar 48% av din portfölj skulle jag se som en varningsklocka.

    Köp SAS Pref. istället där du har ett sunt bolag (som löste strejken), inlösenkurs och 9.6% direktavkastning.

    Tills 2018 då dem löses in har du gjort en avkastning på drygt 19.2% på två år. Det är bra.

    Jag köpte på mig en hel bunt nu i paniken och är stolt ägare av börsens bästa preferensaktie enligt mig, Stefan Thelenius och Börsveckan.

    SvaraRadera
  4. Åh jädrar vilket köp!:) Underbart!:)

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
  5. Ha en bra semester! Börsen och aktierna finns kvar när ni är tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Daniel. Jag skall verkligen passa på att njuta av semestern :)

      Radera
  6. Jag har hållit på med fonder sen 2007 men sålde av det mesta under toppen i april 2015. Har länge väntat på att gå in igen och nu med Brexit och Trump som spökar kanske det är läge att avvakta lite till. Dock har jag funderat på om inte detta med utdelningsinvestering är något för mig, då jag gärna vill vara lite mer aktiv än med fonder som jag bara hade automatiskt köp på varje månad. Jag har några frågor till experterna:

    1) Har ca 1 mille likvid som jag vill ska börja "jobba" för mig som är ett resultat av sålda fonder. Vid sidan om det en buffert för diverse resor, renoveringar etc. Vilken strategi anser ni är lämpligt att gå in vid just utdelningsinvestering? Det känns som om månadssparande är dumt, för man vill ju inte köpa när börsen är dyr? Kanske köpa nu under sommaren och hösten i små portioner 10-15000 kr?

    2) Jag är mer intresserad av hög avkastning och stabilitet än hög risk (dvs inga fingerprints här tack). Har tänkt mig en mix av olika bolag typ

    Investor
    HM
    Nordea
    Swedbank
    Castellum
    HiQ <- Har jobbat där och gillar bolaget...
    osv... (har sneglat på grazing ladys portfölj)

    Rekommenderar ni att jag även tar mig in på andra marknader typ USA, eller räcker det gott och väl för mig att hålla mig till svenska bolag? Blir jag tillräckligt diversifierad då? Har inget speciellt intresse i några amerikanska bolag mer än kanske Starbucks.

    3) Hur tänker man som utdelningsinvesterare när portföljen tappar värde? Titta på Nordea t.ex. som har sjunkit som en sten senaste tiden. Är det något att oroa sig för eller är det läge att tanka mer?

    SvaraRadera
  7. Till anonym ovanför.
    Vet ej till vilka du ställer frågan riktigt men kan försöka hjälpa dig med svar :-)

    Att investera 1 miljon på ett bräde om det är hela investeringskapitalet är en rent ut sagt dålig strategi det tenderer att bli mest speculation av en sådan övning. Dela hellre upp den månadsvis eller kvartalsvis förslagsvis. Erfarna traders hittar inte alltid toppar och bottnar och dom brukar vara bättre på det än värde eller utdelningsinvesterare.

    fråga2: Ser ut att vara stabile val av aktier och brukar vara bra att fundera lite over antal papper man vill ha I portföljen.

    Sverige är en bra marknad men som utdelningsinvesterare finns det möjligheter I USA som vi inte har I sverige. Googla dividend aristokrats t.e.x.

    Fråga3: som utdelningsinvesterare köper du avkastning, ingen ide att I efterhand gråta over om man betalt lite för dyrt för utdelningen. Innan inköp bör man försöka avgöra att den inte finns risk för utdelningssänkning närmaste decenniumet och helst ha bolag som höjer utdelningen år efter år. Grundiden med utdelningsinvestering är att ha bolag som gå+r att behålla I stort sett för alltid även om man måste titta till dom ett par ggr om året för att se att inte grundförutsättningarna ändrats till varför man investerat.

    Man vill kanske inte längre ha ett bolag som t.e.x. telia I sin portfölj då det inte finns en klar tillväxtmöjlighet eller någon vallgrav emot andra aktörer att ta över kassaflödena med snar lika eller förbättrade tjänster eller ändrade teknikmöjligheter. Där föreligger en klar risk för contraction av kassaflödena framåt.

    För att ta ett exempel om jag köper AB utdelningsbolaget för 100:-/aktie som delar ut 10:-/aktie så har jag köpt möjligheten att få tillbaka insatsen men ändå ha kvar aktien på 10 år för att sedemera fortsätta avkasta livslångt. (eller tills bolaget konkar eller blir utköpt)
    Om aktiepriset samtidigt går upp för att bolaget tjänar mer och mer pengar varje år så är det troligt att man dessutom höjer utdelningen med tiden. Köper jag dessutom mera aktier för utdelningspengarna får jag ränta på ränta effect och mångdubblar kapitalet over en 20årsperiod. Hoppas det hjälpte Mvh.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra svar. Har själv suttit och sträckläst en del bloggar och inlägg för att fördjupa kunskapen om utdelningsinvestering. Kommer att pytsa in beskedliga köp (15-30000 kr) lite då och då under sommaren, hösten, vintern för att sprida riskerna. Dock känns det som om många intressanta bolag är lågt värderade just nu så jag ser inget större fel i att passa på att köpa lite extra. Tanken är att behålla dessa aktier mer eller mindre för evigt så jag vill inte haka upp mig för mycket på om jag lyckas "pricka rätt", för det vet jag att jag sällan kommer att göra. Kommer att förlita mig på den allmänna "feelingen" kring huruvida det är köpläge eller inte för de aktier jag är ute efter. Det och kombination med några nyckeltal som t.ex. utdelning/pris % ger mig en hint om vilka (stabila) bolag som i stund avkastar mest i förhållande till pris/aktie. Tror det kommer att bli bra. Nordea, Fortum samt SAS Pref och Klövern Pref t.ex. ligger väldigt bra till där. Siktar på mellan 5 och 10% för att köpa. Tänkte göra som så att jag varje månad kollar dessa nyckeltal och köper mest för den som ger mest utdelning, men vill även köpa mindre poster av de andra för att sprida riskerna.

      Mitt mål med det hela då? Detta är inte helt oviktigt ;) Tills för tag sen var jag helt inne på att köpa indexfonder månadsvis och göra detta så länge jag lever, men valde att bryta denna strategi pga att 1) Det är urtråkigt och 2) Utdelning är trevligt att få, då jag slipper avyttra tillgångarna för att få tillgång till kapitalet. Dessutom snackar de flesta bloggar jag läser om enbart om aktier så det är kul att "vara med" i de diskussionerna. Har dock lite index kvar för de marknader jag inte förstår mig på t.ex. Asien och tillväxtmarknader.
      Målet är att om kanske 10 år få tillräckligt med utdelning för att kunna gå ner i arbetstid (jag är då 47 och frun är 40) och sen om ytterligare 5-7 år kunna köpa ett hus i ett varmare land som frun kommer ifrån och bo där kanske halva året. Det är den ungefärliga planen. Vi har en sparkvot på 70% och har inkomst brutto ca 70000 kr men då har frun precis börjat jobba och ligger långt ner på lönestegen. Har två små barn, så jag räknar med att sparkvoten kommer att minska i takt med att de blir större om vi inte mirakulöst lyckas höja inkomsterna.

      Tack för en bra blogg och inspirationskälla! En spännande resa har börjat!

      Radera
  8. Till övriga, jag återkommer med svar efter min semester.

    SvaraRadera
  9. Strålande timing på denna affär. Grattis!

    SvaraRadera
  10. Kan bara instämma. Grymt bra tajming! Iskallt att sitta med så pass rejäla likvider och invänta denna typ av köp med. Själv kliar det i fingrarna så fort en av mina utdelare tappar någon procent ;).

    SvaraRadera