fredag 12 oktober 2018

ITPK - hjälp önskasFinns det någon vänlig själ som kan förklara varför min arbetsgivare betalar in 4 % av min månadslön till min ITPK varje månad (Alecta)?

Jag har kikat runt på diverse sidor och samtliga anger att det skall betalas in 2 % av månadslönen.
Tacksam om någon insatt kan förklara detta för mig.

4 kommentarer:

 1. 2% är väll en lägsta gräns men det går att förhandla fram vad som helst? Typ genom löneväxling, att man avsäger sig lön för att få högre pensionsinbetalning. Då är det väll just ITPK som ökas.

  SvaraRadera
 2. Problemet är att jag inte har förhandlat fram mer än 2 %. Har inte haft någon löneväxling under min anställning heller. För 4:a år sedan drog de endast 2 %, det är det som är så märkligt.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 3. ITP2-inbetalningarna måste justeras för att kompensera för oväntade löneförändringar. Jag undrar om ITPK-inbetalningen följer samma mönster.

  Om du fått en stor löneförhöjningen (eller om arbetsgivaren tidigare betalat in för lite av någon anledning) så skulle det kunna vara anledningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ITP2 känner jag att jag har bra koll på. När det gäller ITPK försöker/vill jag verkligen förstå mig på. Det enda jag hittar på Collectum, Alecta mm är att arbetsgivaren skall betala 2 % av månadslönen.

   Har inte hittat något annat på nätet. Vidare förstår jag att man kan lönexäxla mm och då förändras förutsättningarna. Men om man inte gör detta så...

   När det gäller att kompensera för en stor löneförhöjning eller betalat in för lite (är säker på att min arbetsgivare inte har betalat in för lite, då jag ser inbetalningarna varje månad), så tror jag inte att man gör så i ITPK utan endast i ITP2. Som jag har förstått det. Men jag kan absolut ha fel.

   Mvh
   /GL

   Radera