torsdag 9 maj 2013

Tillfälligt byte av strategi...amortera 780 000 krIgår tog vi beslutet om att sälja av våra aktier i Apple 463 USD, Veolia 13.67 USD, Tesco 17.56 USD, McDonald's 100.90 USD och France Telecom 10.68 USD. Dollarn kostade 6.50 vid försäljningstillfället. De aktier som återstår att sälja är Fortum samt Hennes & Mauritz, som  kommer att avyttras under morgondagen.

Beslut är taget om att bli skuldfria inom ca 1,5 år, närmare bestämt Februari 2015. Vi kommer att amortera ca 780 000 kr denna månad, vilket innebär att vi har kvar en skuld på 527 000 som vi kommer att beta av under denna period. Bakrund till detta beslut togs genom att jag finner det svårt att hitta köpvärda aktier för tillfället i kombination med att Dow Jones slår nya rekordnoteringar. Känslan att vara helt skuldfri kommer att vara helt obeskrivlig, inga lån på vare sig bilarna, huset eller andra tillgångar, ja det låter det.

Detta var inte ett helt enkelt beslut att ta, speciellt nu när räntorna är så låga (men från dessa nivåer finns inget annat än att räntorna kommer att stiga på sikt). Alltid svårt att sälja en relativt defensiv, kvalitativ portfölj. Skulle det komma en rejäl sättning på börsen under perioden 1,5 år framåt, så kan jag ju alltid återköpa fina bolag till reapris.

Planen efter att vi har uppnått det otroliga känslan att bli skuldfria, är att ackumulera aktier så det bara knakar om det i ca 13-15 år, vilket samtidigt gör att vi får en större plånbok, då vi ej kommer att betala av några lån (i dagsläget ca 3000 kr/månad till en ränta på 2.5 %). Detta beslut kanske inte visar sig vara det bästa beslutet rent ekonomiskt men definitivt för själen. Ja, vi får se om det var ett rätt beslut i slutändan, å andra sidan är det alltid ett rätt beslut att bli av med sina skulder.

Snart kan är det dags för en välbehövlig långsemester med hela familjen till bl.a. nedan redovisat resmål. Börjar så smått att längta...


12 kommentarer:

 1. Mäktigt!
  Vågat, men fan så mäktigt. Så länge ni har kvar en liten rainy day fund, så har jag svårt att se det negativa i att rensa i skuldhögen.

  /J

  SvaraRadera
 2. Tackar.
  Ett svårt val, men känns rätt skönt att ha tagit detta beslut. Det är bara att fälla ner ögonbrynen och köra på i 1,5 år. En liten "rainy day fund" skall man alltid ha på sparkontot.

  /Grazing Lady

  SvaraRadera
 3. Ja, Borg kommer inte att bli glad. Du förstör hans statistik där man bara tar med våra skulder och bortser från våra tillgångar.

  Min erfarenhet är att det är en stor tillgång att ha en urstark balansräkning när blodet flyter och det regnar manna från himlen, då vågar man på ett annat sätt ta för sig och ösa manna med den stora spaden.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kommer tyvärr den gode Borg att bli ledsen i ögat, men det kan jag ta :) Instämmer angående balansräkningen, det gör gott för soliditeten att beta av skulderna.

   /Grazing Lady

   Radera
 4. Hej, tömde alla konton, ca 1.500.000:- när vi köpte hus för att ha så minimala lån som möjligt. Detta var definitivt rätt både för själen såväl som för livskvaliteten. Istället för att behöva ränteavbetala/amortera har vi kunnat ha en behaglig tillvaro med upp till fyra semestrar/år. Vi har nämligen upptäckt att det finns ingen tid på året som vi kommer så nära varandra inom familjen som när vi är helt lediga och iväg........
  //Skogsbaronen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Ni verkar ha likadan livssyn som vi har. Resor är ett av våra största intressen, som ses som en självklarhet för vår familj, även om vi önskar investera en stor del av våra löner kommer vi aldrig att tömma på detta. Måste se till att leva samtidigt som man har en sunt förhållande till pengar.

   Lycka till på er resa.

   /Grazing Lady

   Radera
 5. Grattis, jag tror det är rätt beslut. Enda risken är väl att du tappar kontakten med aktiemarknaden under de närmast 1.5 åren. Är inte lika intressant att följa utvecklingen och leta aktier när man inte har något att investera.

  SvaraRadera
 6. Tackar. Ja risken finns, men jag har väldigt svårt att tro detta, då jag har arbetat upp ett så genuint intresse för investeringar. Det är framförallt detta som gör det så svårt att hålla sig ifrån marknaden under 1,5 år. Men om en rejäl sättning infinner sig, är det inte helt omöjligt att jag är tillbaka betydligt tidigare med mina investeringar av köpvärda bolag.

  /Grazing Lady

  SvaraRadera
 7. Jag sitter själv med ett gäng aktier som under min rel. korta period som nybörjarinsvesterare, har gått upp mellan 25-30% och det känns som man skulle villja casha in. Samtidigt vill jag ju behålla..

  Får man fråga vilka procentuella vinster du gjort på respektive aktie nu när du sålt?
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Svårt att säga, är det kvalitativa bolag som du tror på och samtidigt är långsiktig i din strategi bör du nog inte sälja. Har ingen aning om vilka bolag du har i din portfölj. Känner du dig osäker kan du ju alltid sälja av hälften av ditt innehav i en aktie och därmed säkra en del av vinsten. Själv försöker jag att äga bolag som jag kan behålla i många, många år.

   Utvecklingen kan du se i mina inlägg.
   Lycka till.

   /Grazing Lady

   Radera
 8. Känns som en sund idé att betala av lånet, kommer helt klart att kännas skönt när det är gjort.

  Du skriver att ni ska amortera 527 000 kr på 1,5 år. Det motsvarar alltså drygt 29 000 kr/mån. Hur ska ni lyckas med det med tanke på att ni för närvarande, enligt er tabell, sparar c:a 20 000 kr/mån exkl utdelningar som ni ju inte kommer att få längre? Har ni en "leva ännu billigare" strategi som du inte berättat om eller något annat ess i rockärmen?

  /Nyfiken

  SvaraRadera
 9. Hej Nyfiken.

  Vi för en hel del tillbaka på skatten samt att våra lånekostnader minskar betydligt och fortsätter att minska med tiden. Nästa år är det planerat att vi drar ner betydligt på vår semesterbudget, vilken har varit väldigt höga de senaste åren. Denna budget är noga uträknad och ses som rimlig, vilket inte betyder att det kommer att bli en "walk in the park" utan detta kommer vi att klara av genom att vara extremt målmedvetna.

  När väl dessa lån är betalda kommer våra kostnader minska rejält varje månad, vilket gör att vi kan investera för stora belopp varje månad för lång tid framåt, så länge vi har kvar våra nuvarande förutsättningar avseende jobb.

  Jag tror definitivt att vi kommer att klara av detta t o m Januari 2015.

  /Grazing Lady

  SvaraRadera