måndag 6 januari 2014

Summering 2013



Då var det dags att summera året 2013, som har passerat med en rasande fart. Utvecklingen har varit helt fantastisk, det blir sannerligen inte lätt att upprepa resultatet för 2013.

Mål 2013
Jag hade som målsättning att spara undan 270 000 kr exkl utdelningar, fördelat på 250 000 till investeringar samt 20 000 till framtida resor, vilket vi ansåg som ett väldigt ambitiöst mål. Resultatet blev 260 301 kr som gick till investeringar samt att vi lyckades spara undan 48 000 kr till resor. Det ger ett totalt sparande om 308 301 kr. En förklaring till att vi överpresterade såpass mycket mot budget var lyckade löneförhandlingar.

Aktier
Vi gjorde ett tillfälligt strategibyte, vilket gjorde att vi sålde av hela aktieportföljen under början av Maj månad. Vilket så här i efterhand kanske Ej var det smartaste rent ekonomiskt då de flesta innehav har gått upp betydligt sedan vi sålde av. Men vi är nu väldigt nära till att förbli helt skuldfria. Det går Ej att gråta över spilld mjölk, utan det gäller att ta ställning och det var det vi gjorde.

Utdelningar

  • Tesco 4 961 kr
  • McDonald´s 985 kr
  • Hennes & Mauritz 4 750 kr
  • Apple 603 kr
  • Fortum 4 559 kr
  • Utländsk kupongskatt 1 462 kr

Vilket ger en total på 17 320 kr.

Amortering
Vi har amorterat ner våra lån med 931 000 kr under 2013, det innebär att vi endast har kvar 376 000 kr på samtliga kvarvarande lån. Vi fick tyvärr en sänkning av vår ränterabatt vid årsskiftet från 60 punkter till 30 punkter, men då vi skall vara skuldfria under detta året i kombination med väldigt låga lån, får vi kanske köpa denna sänkning av ränterabatt.

Allmänt
Det egna kapitalet ökande från 1 190 707 kr till 1 764 000 kr, vilket är en ökning med otroliga 573 293 kr. Soliditeten är uppe på 82,43 % och fortsätter att ticka uppåt i en rasande fart. Vår sparkvot inkl resesparande slutade på 50,58 %, exklusive resesparande hamnade vi på 43,10 %.

Jag har varit iväg på 4:a fantastiska resor med familjen, vi har även några att se fram emot under 2014, det hade nog varit svårt att hålla denna spartakt om vi inte hade dessa resor att se fram emot.

Inför det nya året skall jag sätta upp nya tuffa mål, som inte har utrymme för många eller väldigt få avvikelser sett till inkomster om detta skall vara möjligt. Å andra sidan gillar jag extremt tuffa mål, det gör att jag jobbar stenhårt för att nå dem samtidigt som att jag skall ha en balans i att spara respektive spendera.

4 kommentarer:

  1. Mycket imponerande siffror!
    Samtidigt är jag imponerad på att er spartakt i förhållande till att ni verka kunna leva som många andra med resor osv.
    Det är bara det att ni verkar har mycket kvar i plånboken än en stor del av befolkningen efter resor och andra utlägg.

    God Fortsättning och jag väntar med spänning på ett inlägg om målen för 2014.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mot miljonen,

      Tusen tack och en God Fortsättning till Er.

      Anledningen till att vi lyckats att spara stora delar av våra löner, är ju givetvis det klassiska att sätta upp mål. Under resans gång kan man ytterligare justera vissa onödiga utgifter och utöka sparkvoten.

      Vi lever inte något speciellt snålt, äter ex lunch ute varje dag, 2 bilar mm, men när det gäller resor har vi har stor resvana och vet hur vi skall planera våra resor, vilket gör att vi slipper se kostnaderna skena iväg.

      Sunt bondförnuft och framför allt disciplin har fungerat för oss under detta första år som jag bedrivit denna dagbok. Förhoppningsvis kan vi behålla detta momentum.

      Mvh
      /Grazing Lady

      Radera
  2. Bra jobbat! Kommer följa hur detta år kommer utveckla sig för dig!

    SvaraRadera
  3. Tackar,

    Grattis till en väldigt fin utveckling under 2013.
    Mycket bra jobbat.

    Med vänlig hälsning,
    /Grazing Lady

    SvaraRadera