lördag 30 januari 2016

Månadsrapport januariDet är nu dags för årets första månadsrapport. När det gäller vårt sparande har det varit en fullständig katastrofal månad, (vi jämför oss alltid mot oss själva och våra uppsatta mål) där det krävs en rejäl uppryckning under februari om vi skall ha en sportsmössa att klara av våra mål i år.

Vårt sparande till kommande resor klarade vi av galant som vanligt, vi lade undan 8 000 kronor till detta ändamål. Vi satte även av 3 000 kronor till amortering, erhöll 2 568 kronor i utdelningar samt 21 000 kronor till aktieinvesteringar. Totalt blev det 34 568 kronor för januari månad.

Vi hade bra inkomster och borde presterat ett betydligt bättre resultat, men jag kan utlova en rejäl revansch i februari. Orsaken till det dåliga resultatet är bl.a. en skidsemester som blev en dyr historia, men väldigt uppskattad av hela familjen. Som lök på laxen har vi bestämt oss för att planera in ytterligare en längre resa under året, phu det kan bli dyrt...

Vi har sänkt värdet på vår bil med 10 000 kronor och gjort en mindre höjning av värdet på vår fastighet. Det har även blivit fyra stycken köp av Hennes & Mauritz under månaden. Vi börjar närma oss 3 miljoner i eget kapital, vilket kan vara en trevlig milstolpe att passera inom några månader. Å andra sidan får det gärna ta lite längre tid, då det betyder att börsen fortsätter ner, men det är kanske att hoppas på för mycket. Soliditeten gick upp till finfina 90 %, man kan inte annat än vara supernöjd med just detta nyckeltal.


17 kommentarer:

 1. 3 mille - känns oändligt länge dit... Har 600000 kr och tycker DET är mycket, men behöver mer. :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mia, man måste börja någonstans och ni har fått ihop en riktigt bra slant, ni har sparat ihop mer pengar än de flesta i detta land. Bra jobbat och fortsatt lycka med ert investerande.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 2. Tjena!

  Varför förlorade bilen 35 000 i värde på en månad eller är det jag som fattar fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Du har nog läst lite slarvigt :) 35k är sedan start av denna dagbok. Som jag skrev i sista stycket är det 10 000 kr som vi har justerat ner värdet på bilen från tidigare rapport i december.

   Radera
 3. Strongt sparande. Hur mycket amorterar ni på huset varje månad, ser att ni nästan amorterat bort en miljon på några år?

  När ni valde att amortera av så mycket, diskuterade ni om att köpa aktier istället och fått dom öka mer i värde än vad låneräntan är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det var snällt sagt. Själva är vi besvikna på just denna månad, då vi har brännt lite drygt 30 000 kr, men vi tar nya tag nästa månad. Ja, vi har tidigare amorterat kraftigt. Vår balansräkning var inte tillräckligt stark tidigare och ville stärka den för att klara av ett eventuellt senario där bägge blev arbetslösa. Men det har inte hänt och numera är vår balansräkning björnstark.

   Vi amorterar 3 000 kr per månad idag. Du kan se på tidigare månadsrapporter (se flik månadsrapport) hur vår amorteringstakt sett ut.

   Radera
 4. Att sätta in pengar på börsen -12 hade såklart gett bättre utdelning än att amortera på huset när räntorna är så låga och börsutveckligen varit så bra. Men det är betydligt lättare att konstatera i efterhand.

  Jag har själv också valt att amortera ner alla lån innan jag börjat gå in på allvar med aktier. Det är väldigt skönt att vara skuldfri när det börjar svaja på börsen =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid lättast att vara klok i efterhand :)

   Radera
  2. Vi sålde av vår aktieportfölj sommaren 2013 för att amortera på våra lån, det är inget beslut vi ångrar idag. När vi var nöjda med skuldnivån, återupptog vi sparandet i aktier i januari 2014, med en stark balansräkning som följd. Numera behöver vi inte ägna en tanke gällande vår ekonomi och jag personligen sover som en ängel om nätterna.

   Radera
 5. Trots att ni lever i nuet så lyckas ni upprätthålla helt fantastiska siffror, bra jobbat! :)

  SvaraRadera
 6. Tack, det var snällt sagt. Det har gått väldigt bra för oss de sista åren, men det har samtidigt varit en omställning som heter duga för att få ner våra räkningar till nuvarande nivå. Att leva gott är en prioritet och kommer så att vara i framtiden. Att snåla, inte ha bil, aldrig äta ute, inställda utlandsemestrar, matbudget på 3 000 kr, inte ta ett glas vin på helgen, låna samfällighetens toapapper år ABSOLUT inget för oss.

  Vi kommer samtidigt att utöka vår konsumtion med ca 5 000 kr per månad om ca två år, vilket gör att vi kan leva riktigt riktigt gott.

  SvaraRadera
 7. Om det här är det sämsta ni kan göra så går det riktigt bra!

  SvaraRadera
 8. Det är sant Daniel, förhoppningsvis är resultatet av januaris månadssparande den sämsta månaden under 2016. Det får vi veta lite längre fram under året, men jag har goda förhoppningar om att så kommer ske.

  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera
 9. Grattis till en finfin ekonomi. Fet där med att kunna sova gott håller jag med om, det är värt en hel del.

  Jag undrar dock hur di får att det egna kapitalet har ökat med ner än 100,000 per månad. Jag får det till 1,650,000 på 37 månader eller ungefär till 45,000 per månad.

  SvaraRadera
 10. Tackar. Det skall naturligtvis stå föregående månad. Det kan man se i tidigare månadsrapporter att värdet från månad till månad fluktuerar väldeliga. Jag ser till och ändrar i min Excel-fil.

  SvaraRadera
 11. Fantastiskt fina sparkurvor. Bra jobbat!

  SvaraRadera
 12. Tackar. Det gäller att fortsätta på den inslagna vägen.

  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera