fredag 14 april 2017

Följa magkänslan - lite småförändringar i portföljenEfter ca en veckas funderande, har jag agerat på en känsla som är svår att beskriva. Jag har känt en olustig magkänsla när det kommer till belåning, det har gnagt i mig ett tag. Nästan 2,5 miljoner i belåning, det är inte lite det.

Vi har tagit ett beslut och lätta på portföljen genom att sälja av 3 st innehav. Det tar emot, väldigt mycket att sälja av dessa fina bolag. Men belåningen måste ner. Vi kommer att amortera stenhårt under ett par år, går börsen ner väldigt mycket kommer vi att köpa aktier, inte annars såvida vi inte hittar enskilt attraktivt prissatta bolag. Så sent som för en vecka sedan skulle det inte säljas av något mer än den stora HM-posten på drygt 350 000 (kurs = 235,70 SEK), det blev ytterligare lite försäljning för en god nattsömn. Det kortsiktiga målet är att komma under 50 % belåning på vår svenska fastighet (inget lån på lgh i Spanien).


 • 300 st Starbucks (USD = 9,06)
 • 150 st Disney (USD = 9,06)
 • 400 st Novo Nordisk (DKK = 1,30)

Vinsten blev fin i både Disney (ca 25 %) och Starbucks (ca 16 %), medans de blev en förlust i Novo Nordisk (ca 13 %). Dock kommer vi definitivt komma tillbaka i bolagen när vi har stärkt balansräkningen (soliditet 61 %).

Vi hade en liten slant över och för den pengen köpte vi in lite fler Hennes & Mauritz, det blev en ökning med 780 st aktier. Priset vi betalade var 218 kronor. Utdelningsprogosen pekar mot ca 63 000 kronor för 2017 efter omorganisationen i portföljen.

10 kommentarer:

 1. Sålde ni Novo Nordisk runt 250ddk? Amorteringen kan ju göras närsomhelst oavsett ränteläge.. så varför inte vänta på en uppvärdering? Eller tror du den står lägre än 250kr om 2 år, jag gissar högre.

  Bra att ta bort skuld, men jag hade väntat i detta fall.

  SvaraRadera
 2. Tror det mest handlar om att sova gott om natten, med en så stor familj som dom har.
  Dom vill ha en låg belåning helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack anonym, ni har helt rätt. Vi önskar en kontrollerad belåning, den är en aning hög i nuläget.

   Mvh
   /GL

   Radera
 3. Hej Goken, tack för ert svar. Lägenhetsköpet vi nyss gjorde i Spanien var inte planerat att hända nu till sommaren, utan snarare om ca 3-4 år. 2 mille är inget man snyter ur skjortärmen direkt, i.a.f. inte i vår familj. Med en belåning på ca 2,5 miljoner samt en belåning på portföljen på ca 300k, gör att jag tog beslutet att lätta på portföljen.

  Jag tror som du att Novo Nordisk kommer att stå betydligt högre om två år. Jag växlade NN mot fler HM (780 st), då jag tror att HM kommer att ha en bättre utveckling kursmässigt än NN, därav mitt skifte. När det gäller Starbucks samt Disney, tycker jag de är ok värderat, inte billigt. Till det kommer en dollar som står i dryga 9 spänn...Jag var inte tvungen att sälja, dock ville jag inte ha för mycket skuld, därav en mindre försäljning, där jag kommer att vara under 50 % i belåning om ca 1,5 år.

  Trots att balansräkningen är väldigt stark, vill jag inte mot förmodan helt plötsligt råka ut för att någon skulle bli arbetslös och stå där med en belåning runt 3 mille. De som tror att räntan kommer förbli kring 1,5 % har inte upplevt mycket. Runt 4 % borde inte vara särskillt långt borta, är min tro.

  Jag kanske är defensiv i överkant, och man kan säkerligen krama ur en del procent till på börsen generellt. Dock kommer som alltid lägen längre fram och då som nu (köp av lgh när rätt läge uppenbarade sig) är det alltid gott med en god balansräkning.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 4. Tycker det låter klokt. Att ömsom lyssna till magen, ömsom till hjärnan skall, enligt forskning, vara det bästa. Skrev lite om det för ett tag sedan:

  http://fermentumvitae.blogspot.se/2016/06/all-disease-begins-in-gut.html

  Ännu en gång vill jag gratulera till detta fina beslut/steg i livet. Ni kommer kunna skörda frukterna med belåtna miner=)

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sofokles, det var snällt sagt. Ja, herregud vad vi skall njuta! Skall definitivt kika på Ert inlägg, det skall bli spännande att läsa.

   Trevlig helg.
   Mvh
   /GL

   Radera
 5. Att minska på belåningen är väl kanske en av de viktigaste delarna man kan göra. Det bidrar ju till lägre kostnader också :) Speciellt om det är ett bolån man minskar på, vilket är det enda lånet man bör ta enligt min mening.

  Tyckte det här inlägget var spännande så det hamnar på min veckolista bland "läsvärt under veckan" på min blogg.

  Glad fortsatt påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så studielån med 0.3% ränta, och som dessutom inte går att ärva av någon annan, är ett lån som man inte bör ha med andra ord? Ett bolån på 1.7% bör man däremot ha?
   Utveckkla gärna det otroligt (obegåvade) märkliga svaret.

   Radera
  2. Oj, ta ett tips från en anonym till en annan - sitt inte uppe kl 03 på morgonen och bli förbannad på internet. Din upprördhet kommer se tarvlig ut i solens sken. Må gott.

   Radera
 6. Hej KTM, tack det var väldigt generöst ev Er. Så länge man befinner sig på såpass höga nivåer, skall man absolut amortera,,det är även min bestämda uppfattning. Det är en himla skillnad när räntan dubbleras vs nuvarande räntenivå.

  Glad Påsk!
  Mvh
  /GL

  SvaraRadera