lördag 7 mars 2015

Inköp Philip MorrisIgår ökade jag på min position i Philip Morris med 39 st aktier, dollarn kostade 8,45, jag har numera 134 st aktier i PM. Jag har ett ytterligare köp kvar tills jag är nöjd med mitt antal aktier i bolaget. Denna nivå är satt till 75 USD, jag betalade 80,18 USD för gårdagens köp, d.v.s. den måste ner en 5:a till för att jag skall göra det sista köpet och sedan blir det till att återinvestera utdelningarna i andra bolag.

Det tar emot lite grann och se att dollarn har gått upp såpass mycket det senaste året. Å andra sidan, vem är jag och bestämma om en valuta är rättvist värderad eller övervärderad? Det jämnar säkerligen ut sig över tid. Bara att sitta och hoppas på en tryckare nedåt i detta välskötta aktiebolag.

15 kommentarer:

 1. Just nu verkar PMs aktiepris reagera direkt efter dollarns utveckling. Således tycks den gå ner när dollarn går upp och vice versa. Jag tror du får 75 om dollarn går upp. Antingen får du köpa billig aktie till "dyr" dollar eller dyr aktie till "billig" dollar. Det blir varken hugget eller stucket :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, även jag har märkt av detta mönster i PM's aktie. Om det är en tillfällighet eller inte har jag ingen aning om :) Det blir däremot en fin direktavkastning på nuvarande kurs.

   Mvh

   Radera
  2. Jag känner mig rimligt säker på att sambandet inte är en tillfällighet. De är baserade i USA men tjänar inte en enda dollar, allt är i utländska valutor. Den starka dollarn har slagit dom hårt.

   Radera
  3. Jo, förmodligen är det så. Jag vet ju att de har haft det tufft med den starka dollarn, då de har all försäljning utanför USA, men hur mycket det har påverkat aktiekursen har jag ingen aning om. Om jag skall vara riktigt ärlig så bryr jag mig inte om det heller då jag är väldigt lång i detta papper.

   Vidare vill jag naturligtvis att dollarn skall vara billig, då jag kommer att vara nettoköpare av aktier under en lång tid framöver.

   Mvh

   Radera
  4. Jag känner mig rimligt säker att det påverkat aktiepriset, men mycket mer osäker på om det påverkar investeringen :-) Jag är själv lång för övrigt, funderar på att bli än längre.

   Radera
 2. Förstår inte hur man kan investera och därmed bidra med kapital till en verksamhet som enbart genererar död och sjukdomar? Jag brukar inte bry mig mycket om etik vid investeringar eftersom det då blir svårt att investera överhuvudtaget. Att dock stödja rökning är för mig ett stort frågetecken. Eller som en kollega sa till mig. "Att se min mormor dö i lungcancer var tillräckligt för att jag aldrig skulle ta ett bloss"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, jag kan förstå hur du tänker och kan till viss del förstå att det kan vara en tveksam investering för vissa. Problemet är det att det finns så många bolag där ute som alla kan klassas som "tveksamma". Olja, HM-Bangladesh, vapenindustrin, tobaksindustrin mm. Samtidigt är det frivilligt om folk vill förstöra sin kropp genom rökning, det är ingen som tvingar en till att röka.

   Mvh

   Radera
 3. Sitter också i tankarna kring PM. Eller så lutar det åt MO, JNJ, eller O.
  Speciellt O (realty income) som har dippat ner lite pga att räntorna inom kort kommer öka i usa. men bolaget har fin historik med goda avtal.
  Tänkt ta paus i sverige tills juni - augusti nån gång då det historisk brukar dippa.

  SvaraRadera
 4. Zacapa, ovan bolag är riktigt trevliga bolag och jag kan mycket väl tänka mig att investera i dessa bolag, men de får gå ner i pris för att jag skall vara intresserad :) Jag vill gärna köpa svenska bolag, men även där är bolagen på tok för dyra.

  Mvh

  SvaraRadera
 5. Har du dina utländska innehav i en kf

  SvaraRadera
 6. Det stämmer, samtliga innehav ligger i en KF, då jag fortfarande har lite lån kvar, kan jag ej dra av mer än 500 kr i en ISK. Å andra sidan kan man lägga över lånen på frugan om man vill och då dra av mer i en ISK.

  SvaraRadera
 7. Har du funderat något kring Unibet? Såg att Betsson fanns på bevakningslistan... Unibet må vara aningen dyrare men större andel av vinsten kommer också från reglerade marknader. I övrigt är den organiska tillväxten närmast att betrakta som exceptionell, hög soliditet, hög direktavkastning och stigande utdelningar (iaf de senaste åren, dock utdelningar under de senaste ~10 åren). Kort sagt: lönsamt som fan oavsett konjunktur. Innevarande år kanske inte blir så fruktansvärt upphetsande pga brist på OS/VM o.dyl. men Unibet borde ändå vara värt att titta närmare på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, jo Unibet kan absolut vara intressant och ta en titt på. Är aningen skeptiskt till köp på svenska börsen för tillfället, då det mesta känns dyrt, men återigen, skall ta och kika på dem när tid finnes.

   Mvh

   Radera
 8. Godkväll!
  Ville bara tipsa om inlägget från Riskminimeraren daterad den 03-15. http://riskminimeraren.blogspot.se/
  Varma hälsningar och återigen stort tack för din blogg!

  SvaraRadera
 9. Tack för tipset, skall kika lite närmare på länken :) Men nu vankas det Champions Leauge...

  Mvh

  SvaraRadera