lördag 20 juli 2019

Tidigarelagd pension - Det är lätt för er som tjänar så braJag har tidigare fått påståenden likt, "det är lätt för er och investera undan stora belopp varje månad när man har så stora inkomster som ni har". 2013 när vi startade bloggen hade vi en sammanlagd nettoinkomst på runt 45 000 kronor. 2014 gick den upp till runt 50 000 kronor netto per månad. Under 2016 låg snittet ungefär på grovt 60 000 kronor per månad. Ingen fantasiinkomster direkt för en familj på fyra personer.

Ovan år lade grunden till till det relativt stora egna kapitalet vi har idag. Jag skulle säga att dryga 50 000 kronor netto för en familj inte borde vara en extrem hög inkomstnivå, eller? Istället handlar det till åtminstone 60 % vilja och tävlingsinstinkt. Jag som tidigare gammal elitspelare (t.o.m. några stackars landskamper i min ungdom) har tidigt lärt mig att hårt arbete lönar sig. Det spelar ingen roll hur stor talang du har om du inte är villig och göra jobbet... Vidare har det naturligtvis hjälpt mig med kontakter inom näringslivet, men det hade aldrig gott utan en social kompetens och ett jävlar anamma. Ett bra och värdefullt tips är att vårda sina kontakter samt bli en bra förhandlare, jag känner många personer som har betydligt högre kompetens, mycket bättre utbildningar o.s.v. som tjänar sämre än jag. Sen handlar det mycket om tillfälligheter och tur såklart.

Det var egentligen år 2016 som våra inkomster stack iväg mot närmare 70 000 kronor netto. Men vid tidpunkten 2017 började vi investera undan allt mindre pengar varje månad. Numera sparar vi endast undan det som blir över på lönen, då vi gillar det goda livet, aktiverar våra barn inom diverse idrotter mm. Sådant kostar en hel del pengar, men det är värt varenda krona.

Ibland läser jag att ett par har en matbudget på 1 500 kronor per månad, har fasen är det möjligt utan att drabbas av skörbjugg? Jag själv äter utelunch varje dag och har gjort så i 20 år. Å andra sidan lagar vi maten hemma för familjen i stort sett varje dag (förutom när vi är utomlandssemester) där sallad är ett inslag under de flesta måltiderna.

Nej, nu är det dags att sätta punkt för ett högst osammanhängande inlägg och gå ner och ta sig ett kvällsdopp i poolen. Runt 28 grader kl 20:30, galet vilka underbara kvällar som serveras i det härliga Spanien.

32 kommentarer:

 1. "Lätt för er att ta ett kvällsdopp när ni har pool..."

  :D

  SvaraRadera
 2. Jag förstår inte hur man kan kasta så mycket pengar på mat. 2 vuxna + 2 barn + 1 katt, inkl. hushållsartiklar (kaffefilter, toapapper, blöjor, kattsand, etc) dragit 1900:-/månad för oss. Hade hoppats på att hamna lägre, men blöjor är dyrt som fasen. Idag låg det ryggbiff på grillen med ruccola och klyftpotatis, inga problem att få plats med i budgeten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har problem att komma under 5000 kr för mig och min sambo. Då äter vi hemma nästan 100%. När vi Köper kött är det enbart rabatterade priser.
   Nu tränar jag en del och behöver komma upp till ca 4000 kCal men ändå.

   Radera
  2. MRKIA: Bra jobbat, är själv inte i närheten av den summan. Vi kanske handlar i fel butiker, eller så måste de skilja markant gällande prisnivå beroende på var i landet man handlar.

   Robert: Det låter betydligt mer rimlig, vi har betydligt högre kostnader för våra inköp tyvärr.

   Mvh
   /GL

   Radera
 3. Det är möjligt att ha en hög sparkvot även som låginkomsttagare, men det kräver mer eftertanke i varje situation. I de kretsar jag umgås är 35.000:- brutto en hög lön. Trots detta är konsumtionsvanorna i den kretsen extremt olika och de största olikheterna är i resor, matbudget och tänket runt de fordon familjerna har. Jag tror snarast att det är en faktabubbla man skapar runt sitt "normala" liv och umgänge vad som är normalt att tjäna och spendera. Det är alltid lätt att peka finger men i slutändan får man anpassa sitt eget liv efter de förutsättningar man har och skapar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer till 100 % i det du skriver.

   Mvh
   /GL

   Radera
 4. Ca 15000 kr här för två vuxna och ett barn med hus, bil etc. Det hade gått att pressa maten något lägre (3800 kr i snitt), men vi föredrar god hemlagad mat med bra råvaror. I övrigt är allting pressat, billigaste abonnemang på allt, avtal, inget "onödigt" etc. Vi äts upp av de fasta kostnaderna som man inte verkar slippa undan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra råvaror är förutsättning för god och nyttig mat. 4 000 kr är bra jobbat för en familj, helt klart. Vi har även tagit bort en massa "skit" när det kommer till fasta återkommande räkningar. Vi har inget mer att göra på den fronten.

   Mvh
   /GL

   Radera
 5. Alltså vem som helst kan bli miljonär, men det kan ta olika tid, är ju bara att sätta sig in i en situation som är ganska vanlig i Sverige att man bor på en liten industriort ute i Sverige och man är ensamstående med ett barn, du behöver bil för att ta dig till jobbet som ligger 3 km bort, normalinkomsten ligger säkert tunt 20000kr efter skatt, man sitter där med sina fasta kostnader varje månad för hus/lägenhet, försäkringar, mobil,barnens utgifter, data, bil, el, mat etc, då skall man nog vara glad riktigt glad om man kan spara 10% av nettolönen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det helt klart, alla har olika förutsättningar. Det är rätt naturligt att det är svårare och spara undan en månadspeng om man är ensamstående förälder än det är om man har två inkomster. Finns dock några snålbloggar runt om i Sverige som lever på ca 10 000 kr per månad. De är nog bättre lämpade på att svara på hur det går till, förmodligen sitter de på en lägenhet med en hyra på ett par tusenlappar...

   Vi lyckades lägga undan runt 20 000 kr i månaden på en nettoinkomst på ca 45 000 kr. Det var inte helt lätt, men det gick. Hade jag haft 20k ut och bott i en mindre ort, hade jag nog sålt bilen och cycklat istället, bara där kan man öka sparkvoten med 15-20 %.

   Mvh
   /GL

   Radera
 6. Okej. Du talar ur din egen värld och egen plånbok. Men säg att jag har en nettolön på 21000 och lever med en hustru som uppbär sjukersättning med ett netto på 9000kr hur får du den bilden att stämma med din egen?

  SvaraRadera
 7. Hoppas att du inte blir fattigpensionär, eller springer på något annat otrevligt i livets realitsdjungel. Stackars dig då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tingeling, Jag förstår nog inte riktigt din kommentar tyvärr. Vi kommer inte att bli fattigpensionärer, anledningen till att vi gör denna resan med ett sparande är delvis för att stärka upp pensionen. T.o.m. kunna ha möjligheten att gå tidigare och då i passion.

   Vad menar du med "otrevligt i livets realitetsdjungel, stackars dig då"?
   Tackar för din kommentar.

   Mvh
   /GL

   Radera
 8. Hoppas att du inte blir fattigpensionär eller springer på något annat oförutsett i dagens eller framtidens realitsdjungel. Jag önskar dig lycka till, och hoppas att uppvaknandet inte blir allt för hårt.

  SvaraRadera
 9. Hoppas att inte uppvaknandet blir allt för hårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstod inte din tidigare kommentar ovan. Ledsen men jag förstår inte denna heller, tyvärr.

   Mvh
   /GL

   Radera
 10. Alla har inte samma förutsättningar och jag kan inte annat göra än att utgå från vår plånbok. Med 30k in hade vi nog kunnat spara undan 5 000 kr i månaden om vi hade velat. Som jag skrev i kommentaren innan då vi tjänade 45k så sparade vi undan 20k, efter en hel del slit. Vidare hade jag förmodligen sökt en del extrajobb för att öka på sparandet (speciellt då skatten är fördelaktig vi de summorna). Sedan kan det finnas anledningar till att man inte kan ta extrajobb som inte jag känner till.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 11. Förstår Tingeling till fullo.
  Är du på riktigt Grazing Lady?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är i allra högsta grad på riktigt. Du kanske kan förklara för mig korpan.

   Mvh
   /GL

   Radera
 12. Sammanfattningsvis..

  Alla har olika förutsättningar men anledningen till att folk inte är rikare är att de ofta har mer ursäkter än pengar. Allt handlar om att börja i små steg. Skippa snuset eller fredagsöl, börja med att lägga undan 200 kr/mån. Det kommer medföra att ett annat tänk och en vilja att optimera på andra områden, kommer snabbt se märka skillnad. Kan nästan tycka det var roligare i början då effekten och ökningarna procentuellt var så stora.

  Utmaningen är offerkänslan, men lyckas man kommentera på en blogg har man ofta tillräckligt med kunskap för att kapa kostnader och förändra sitt liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket bra sammanfattning, kan inte annat än hålla med. Mycket handlar om att våga förändra och lyfta blicken om man vill ha resultat. Börja i små steg och få ett beteende som till slut går på autopilot.

   Mvh
   /GL

   Radera
 13. Helt otroligt hur sådana inlägg retar människor, sitter här i Kroatien och ler.
  All lycka till dig GL!
  Själv började jag min resa för cirka åtta år sedan och då började jag med bloggen FAM Fem år miljon, idag sitter jag på ett eget kapital om cirka 1,9m.
  För er som inte vet var jag och är fortfarande en simpel knegare på ett lager där möjligheten fanns att jobba natt på heltid vilket fick mitt kapital att sticka iväg.
  Första tre åren hade jag vanliga arbetstider, åkte buss och kämpade med kassar ner och upp från ica. Efter dom tre åren halverade jag min portfölj med 250k och köpte min första lägenhet.

  Inget är omöjligt

  SvaraRadera
 14. Tack FAM fem. Ja, det var absolut inte min mening att reta upp folk. Utan jag beskriver endast min situation samt resa mot ett större eget kapital. Antingen finner man inspiration eller så sitter man kvar med en massa ursäkter.

  Kul att höra att det har gått så bra för er, bra kämpat och väl värt 😊. Det går om man lägger manken till, det gäller att tro på sig själv, som jag brukar säga till min minsting.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 15. Ni tjänar riktigt bra och har tjänat väldigt mycket mer än mig under hela resan. Klart att det blir lättare, men det spelar väl ingen roll. Alla har möjligheten, det tar bara längre tid och man kanske får kämpa lite mer. Tar inte ifrån dig att du är väldigt duktig och en jättestor inspiration. Många tjänar lika bra men kan ändå inte åstadkomma det du gjort, så är inte så enkelt ändå.

  Kör ditt race, bry dig inte.

  Du är värd att vara där du är.
  Du är väldigt uppskattad.(iaf av mig)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Jongus för de snälla och uppmuntrande orden. Kämpa på gällande er resa, är övertygad om att det kommer att gå riktigt bra för er. Ni har helt rätt mindset 😊

   Mvh
   /GL

   Radera
 16. Det jag stör mig på är den simpla logiken att 10 000 i sthlm är inte samma som 10 000 i göteborg eller som 10 000 i malmö eller 10 000 i pite. Men folk verkar bara gnälla över direkta summor!

  Grejen är ju beroende på var man bor kostar saker olika. priser korrelerar via marknadshyror.

  Jag kan gnälla att jag inte tjänar 10-20k mer eftersom jag inte jobbar i sthlm men å andra sidan är mina kostnader inte alls lika höga som i sthlm. Så Effekten per krona är olika. Men därmed också tänker du knega i pite och förväntar dig att gå i pension i sthlm city så måste du ta hänsyn till skillnaden mellan de olika ekonomierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Blackhouse, ypperligt beskrivet. Kunde inte gjort det bättre själv. Den enda skillnaden är den i mina ögon orättvisa skillnaden i tjänstepension. Där de som tjänar över 40k får en orimligt hög avsättning mot de som tjänar under denna summa. Det blir en enorm skillnad i pension. Det är inte rättvist över huvud taget. Min pension pekar på att jag erhåller betydligt mer i tjänstepension än jag erhåller i allmän pension. Så är de absolut inte för alla, tyvärr.

   Mvh
   /GL

   Radera
  2. Nja både rätt och fel. Anledningen varför man får mer tjänstepensionen efter 8 basbelopp (2019=43tusen något) är ju att du inte får pension ifrån staten på överstigande lön. Tjänstepensionen känns dock mer säker än den allmänna, framförallt bättre avkastning

   Radera
 17. Ganska mycket bullshit att 50000 inte skulle vara en hög familjeinkomst.

  SvaraRadera
 18. 50 000 kronor brutto är betydligt mindre än medelinkomsten för två personer i ett hushåll. Kan inte riktigt hålla med dig att det skulle vara bullshit.

  Med vänlig hälsning,
  /GL

  SvaraRadera