måndag 8 februari 2016

Osannolik tajmingSom det ser ut i dagsläget har det visat sig att jag haft en osannolik tur med min tajming när det gäller mitt pensionssparande (tjänstepension samt premiepension). Normalt sätt försöker jag mig inte på att tajma marknaden i mitt aktiesparande, men jag valde att avyttra samtliga fondinnehav dagen efter toppnivån i april månad 2015 och växlade över till räntesparande. Hur fasen är det möjligt???

Tycker jag då att jag har varit duktig? Nej, inte det minsta, det handlar endast om ren tur och att uppgången varit lite väl stor (6 års uppgång).  Ibland skall man ha lite flyt och det gäller även mig.
Jag är galet lycklig över nedgången på börsen som betyder att jag kan fortsätta köpa in fina bolag till lite mer normala priser med mitt månadssparande samt att jag har kvar bazookan (låneutrymme enligt strategin på 1 milj) att tillgå när det förhoppningsvis blir betydligt billigare. Balansräkningen är idag såpass stark att jag kan tänka mig att belåna huset lite grann, ner till en nivå om ca 50% om lägen uppstår i framtiden.

Just idag känns det skönt att ha en soliditet på 90 %. Men det kan vända fort och helt plötsligt börja gå upp, då skulle jag inte bli lika glad. Själva innehaven är dessutom av en defensiv karaktär såsom PM, HM, Telia och MCD som står för dryga 70 % av vår lilla aktieportfölj. Som alltid gäller det att vara ödmjuk glad, vilket jag verkligen är.


14 kommentarer:

 1. Var drygt en vecka före dig, men det får duga!

  Segern är dock inte i hamn förrän kapitalet har kommit i arbete igen!

  Pricka toppen är bara bra om man lyckas i den andra ändan också!😊
  Grattis!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar.
   Grattis, snyggt jobbat Kalle56.

   Jag håller inte med dig till 100 % gällande "Pricka toppen är bara bra om man lyckas i den andra ändan också" utan om jag t.ex. skulle gå in nu, skulle jag behöva en väldigt hög procentuell uppgång för att komma upp till tidigare nivå.

   Jag har ingen brådska att gå in med mitt pensionskapital i aktiefonder som det ser ut nu. Jag har en helt annan strategi när det gäller mitt pensionssparande, då de inte ger mig några passiva inkomster som mina aktier gör.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 2. Även om det var tur så kan ingen ta ifrån dig att du rent magiskt hade perfekt tajming. Så grattis, och hoppas du lyckas fler gånger!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en halt sanslöst. Detta kommer jag aldrig lyckas göra om, det är en sak som är säker :)

   Radera
 3. Snyggt! Själv skiftar jag över 5% av PPM-portföljen från räntepapper till aktier varje månad sedan december. Jag gick till räntepapper den 18 juni förra året, vilket får ses som godkänt. kanske lite tidigt för aktier, men svårt att veta när det vänder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,

   Tackar.
   Ja, det är inte helt lätt med tajming, det kan lika väl vända upp nu. Lycka till med PPM-portföljen.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 4. Vilket bolag är PH?

  SvaraRadera