lördag 19 november 2016

Uppdatering av portfölj mmJag tänkte det var dags att uppdatera min portfölj, det var ett tag sedan. Den redovisas enligt nedan. I dagsläget så ligger den förväntade utdelningen för 2017 på ca 70 000 kr brutto och ett netto på ca 65 000 kr efter avdragen källskatt. Jag har en relativt blygsam genomsnittlig direktavkastning på ca 4,1 %, då jag har en hel del snabbväxande bolag i portföljen.

Vidare ogillar jag utvecklingen av de priser som serveras av marknaden på de bolag jag är intresserad av. Det är inte helt lätt att hitta bolag att köpa in, då portföljen går som tåget. Jag har dock väldigt svårt att förstå de personer som har som har utdelningsinvestering som strategi, och deras önskan att portföljvärdet ständig skall öka.

Man borde väl vilja att priset skall vara lägre än man tidigare betalat för sitt delägarskap (samtidigt önskar man ju att bolagen ständigt ökar vinsten). Annars betalar man med lägre direktavkastning, vilket betyder mindre i kronor och ören till att mata portföljen med. Det är så jag ser på saken och är endast mina högst personliga tankar.

Jag har även funderat en hel del på mina mål inför 2017. Det blir ingen lätt pilsner att knäcka, det är något som är säkert. Ja, vi får helt enkelt se vad jag kommer fram till med tanke på det stora förändringarna som kommer att ske, utan någon som helst budget under nästa år och åren framöver.

Dock så får vi inte fundera för länge, då det är kort tid kvar tills vi åker på långsemester. En månad med sol, bad, kultur, Disneyworld och storstadsliv i en salig blandning tillsammans med familjen. Livet är underbart.


9 kommentarer:

 1. Det är en fin portfölj som du har!

  Jag är nyfiken på dina brittiska innehav eftersom jag själv funderar på att köpa (Diageo). Vilken depåtyp har du dina brittiska innehav i, samt hur fungerar skatten på utdelningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också nyfiken på ett eventuellt svar här, jag äger Diageo men via den amerikanska börsen. Finns det en anledning till att du föredrar den brittiska noteringen, Förskolemiljonären?

   //Humankapitalisten

   Radera
  2. Det brittiska pundet är rekordbilligt mot den svenska kronan. Den amerikanska dollar är rekorddyr mot den svenska kronan. Det är den främsta anledningen till att jag hellre köper direkt via London. Sedan slipper man en risk i utställaren av ADR:en samt ADR-avgiften.

   Hur ser skatten ut på utdelningen via ADR:en? Vilken depåtyp har du den i?

   Radera
  3. Jag har både DEO och UL i ISK. Det blir 0% källskatt på utdelningarna. En liten ADR-avgift på UL, men inte sett nån på DEO. Kanske inbakad?

   Radera
  4. Förskolemiljonären: Tackar. Jag har mina brittiska innehav i en kapitalförsäkring. Det utgår ingen källskatt på brittiska innehav, i.a.f. Inte på Nordnet. Jag har köpt mina innehav i USA p.g.a. jag inte tycker det är motiverat att betala ockercourtage.
   Skatten ligger på 0,005$ har jag för mig.

   Humankapitalisten: se ovan svar.

   Anonym: Som du säger är det 0 % källskatt. Även jag har något innehav, där det inte utgår någon ADR-avgift.

   Radera
 2. Håller med dig ang. om de som är utdelningsinvesterare som samtidigt önskar uppgång...

  En sådan resa du beskrivet låter ju underbart! Jag hoppas det blir lika fint/bra i verkligheten!

  Allt gott!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hålla tummarna på att allt kommer att fungera. Det brukar det göra, men man vet aldrig vad som kommer att ske. Min uppfattning är att det är det som är tjusningen med att resa.

   Trevlig helg!

   Radera
 3. Fantastisk portfölj. DU har länge varit min inspiration och en av de bloggare som gjort att jag själv börjat min resa mot miljonen!

  Hur tänker du idag kring Novo Nordisk? Sugen på att öka ytterligare?

  SvaraRadera
 4. Oj, det var väldigt snällt sagt av dig och kul att höra. Jag tackar ödmjukast. Måste erkänna att jag är sugen, men jag har regler att efterfölja som jag har satt upp för mig själv. Skulle kunna ha ett utrymme för 100 st till, men tror inte att det är någon brådska med NN. Jag vill tex ha in fler Castellum, men då får de snällt gå ner lite i pris.

  Mvh /GL

  SvaraRadera