lördag 21 maj 2016

Utdelning barnportföljer - april



Återigen är det dags att redovisa utdelningarna för våra barn, det blev en bra månad både för den yngre grabben samt den äldre. 201 kronor respektive 1 437 kronor, tror att det kan bli en bra slant till slut för våra barn.

Målsättningen är att få ihop ca 500 000 kronor per barn så att de har en möjlighet till att kunna köpa en liten lägenhet utan att behöva betala topplån. när det väl blir dags. Å andra sidan är det väldigt många år tills dess. Dock är det viktigt att börja i tid.




4 kommentarer:

 1. Hej, har ni två barnportföljer som är ämnade åt varsitt barn eller är det bara så ni har valt att visa det för att konkretisera för er och andra?
  Om det är olika portföljer åt barnen hur kommer ni att hantera om värdena skiljer sig åt vid tiden för "överlämnandet"?
  Vi har funderat själva kring det och har kommit fram till att det bästa och mest rättvisa är att vi har en gemensam barnportfölj vilket tar bort alla eventuella framtida rättviseproblem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, vi har en portfölj för varje grabb. Naturligtvis kommer vi att justera detta längre fram, när de börjar bli tillräckligt mogna för att hantera pengarna/aktierna. Det är inte helt enkelt att lösa på ett rättvist sätt, utan det borde fungera utmärkt att ha en gemensam portfölj.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 2. Hej och tack för en bra och inspirerande blogg! Vi har själv sedan ett år tillbaka börjat vårat resa till mera frihet, även om vi har lite svårigheter att bestämma oss för vad det egentligen är som vi vill göra med vår mera fritid. All nuvarande fritid går åt till barn, hus, etc samt att båda jobbar så det finns ingen tid över till hobbies. Vi försöker komma iväg på en lång resa vartannat år, som brukar kosta ca 30000 kr allt som allt.
  Jag har en fråga som du kanske kan svara på. Jag har märkt att du inte så ofta pratar om era utgifter mer än att de ligger mellan 20 och 30000 kr varje månad. Detta är imponerande med tanke på att ni faktiskt verkar unna er en hel del och är två barn i hushållet också. Vi har verkligen legat i och försökt sänka månadskostnaderna, och skalat bort ALLT som är onödigt, senast var det mitt fackmedlemskap som fick stryka på foten. Trots det ligger vi någonstans mellan 16 och 18000 kr med amortering på bostadslån. Uppdelningen är ungefär som följer;

  Bostad inkl amortering: 8000 kr Exkl amortering 5500 kr
  Mat: 4000 kr
  Kläder: 500 kr
  Övrigt: 4000 kr
  Transport: 2500
  Vilket landar kring 17500 kr
  Då är vi nere på nivån matlådor, led-lampor, handla mycket på rabattkuponger, strikt budget, inga "hobbies", mycket second hand kläder till barnet osv. Köper dock mat av hög kvalitet då vi prioriterar detta.
  Finns det något i era utgifter som avviker från vårat eller har du tips på andra åtgärder som gör att vi kan sänka kostnaden ytterligare?
  Sen, till skillnad från er som gör lönekarriär har vi snarare gått bakåt senaste tiden vilket definitivt känns. Jag jobbar som seniorkonsult och har bonusar etc beroende på kund och uppdrag. Senaste året har jag haft ett uppdrag hos en kund som inneburit bonus på ca 15000 kr brutto varje månad. Nu har detta försvunnit då jag bytt kund vilket gör att inte så mycket kan sparas längre ;/ Försöker dock hålla ångan uppe och ett av våra affärsmål är en sparkvot (inkl amortering) på >=70% vilket vi har lyckats med under 2016. Blir dock betydligt tuffare nu när inkomsterna har minskat. Några andra tips till oss?

  SvaraRadera
 3. Tack det var snällt sagt. Jag känner igen mig gällande det berömda ekorrhjulet. Det är därför vi känner att det är viktigt för vår familj att åka iväg på våra långsemestrar och får tänka på annat, bara umgås, uppleva ny kultur, äta och dricka gott, slippa tvätta, slippa laga mat, njuta av hotelfrukostar med massa goda frukter, kristallklart vatten, fantastiska storstäder mm.

  När det gäller våra fasta räkningar har vi tidigare gjort ett stålbad och tagit bort samtliga onödiga räkningar, ingen raketforskning direkt. Utan bort med fackförening, onödiga försäkringar, titta över abonnemang såsom tv, bredband,el (byter en gång om året), prenumerationer av tidningar osv. Idag snittar vi på ca 10 500 kr per månad.

  Känner man till att man har dryga 10k i räkningar och har ca 60k i inkomster, då har vi ca 10k att spendera. Resten går till sparande. När vi är är iväg på semestrarna går det betydligt mer pengar, men det vet vi om och det har vi budgeterat för.

  Vi försöker inte komplicera till det för mycket utan det går per automatik. Vi lever ganska gott med två bilar (5 år och 2 år gamla), den ena bilen är tjänstebil. Huset har inte många år på "nacken" och vi har inte lagt en krona på huset. Jag äter lunch ute varje dag, mestadels affärsluncher. Vi lever helt enkelt ett gott liv men är MEDVETNA.

  Vi har kommit fram till konklusionen att det är viktigt att sätta av stora belopp i början av "pengamaskinbyggandet". Det borde avta om ca två år, då vi anser oss tillräckligt förmögna att påverkan för att spara de extra 5 000 kronorna inte har samma effekt.

  Vi har inte medvetet gjort en lönekarriär utan med en hel del tur samt att våra arbetsgivare har uppskattat det vi hittills gjort för dem och öst bonusar över oss. Vi klagar inte utan tar tacksamt emot dem, men är ödmjuka inför att detta kan förändras.

  Har ni utgifter på ca 17k och en sparkvot runt helt fantastiska 70 %, då är min uppfattning att ni inte borde spara in på något för att jaga de extra sparkronorna. Det är viktigt att passa på att njuta samtidigt som att man är medveten. Det kommer man väldigt långt på, helt enkelt Svenskt bondförnuft. Är övertygad om att det kommer att gå bra för er med tanke på att ni är såpass kostadsmedvetna. Lycka till!

  Med vänlig hälsning,





  SvaraRadera