fredag 19 oktober 2018

Inköp Skanska samt Hexatronic
Tidigare i veckan passade jag på att ta in Hexatronic i portföljen till löjligt låga 17 i PE, det är för mig väldigt billigt. Priset var höga 38 kronor.

Tog även tillfället i akt och ökade på mitt innehav i Skanska på 143 kronor jämt. Där rök 70 000 kronor på en vecka. Jag fullkomligen älskar när börsen rör sig söderut. Förhoppningsvis fortsätter det på samma sätt under ett års tid, så att man kan ackumulera fina bolag till rimliga värderingar. Vilket har varit svårt under en tid...

5 kommentarer:

 1. Kul att nån mer tror på Skanska. Jag köpte också en smärre post, då jag tror att vi inte är färdiga på resan söderut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan mycket väl vara så att de skall fortsätta söderut, då köper jag lite fler aktier. Tycker inte att de ser så fasligt dyra ut i dagsläget.

   Mvh
   /GL

   Radera
 2. Hmmm vad är det fina med Skanska? Har ju konstant olika typer av problem internt. Är inte direkt kvalitet längre tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fina, och svåra, med Skanska är att med vilka jämförelsetal man än använder, så är det ett av världens tio största byggbolag (oftast i topp-5).

   Att stora företag har fler problem än små företag, kommer med att de är stora. Om du har en hög med tusen ton ärtor, så är det högst troligt att du hittar fler dåliga ärtor i den högen, än i 500 grams-paketet med ärtor som du har i skafferiet. Men antalet fina ärtor är också troligtvis fler i den gigantiska högen än i det lilla paketet.

   Storleken gör också att kompetensen blir bredare inom bolaget (men också att eventuellt inkompetenta anställda får lättare att gömma sig i mängden).

   Det jobbiga med att äga aktier i Skanska, är att företaget har en enorm mängd uppdrag, så det blir svårt att få en överblick och se om det dyker upp djupgående, systematiska, problem i verksamheten. Men samtidigt är risken låg att företaget går dåligt, så länge den globala byggtrenden ser hyfsad ut och så länge bara några dussin större uppdrag, eller en regional marknad, går åt h-e under ett år.

   Skanska är också det enda stora byggbolaget i världen som är någorlunda miljövänligt, och ett av få som försöker behandla anställda och de som jobbar för underleverantörer väl. Vilket gör att man kan äga aktien med gott samvete, inte så vanligt för bolag som är dominerande på en marknad. Jag kan inte komma på något svenskt, renodlat, byggbolag som jag kan äga aktier i med lika gott samvete (jag äger också aktier i Götenehus, och några bolag med mer blandade verksamheter, men där byggande ingår). Jämför man istället med mindre stora konkurrenter, så är byggbranschen ett träsk av korruption och fusk (fusk och korruption förekommer i Skanska också, men sett till storleken, så har det upptäckts, jämförelsevis, ganska lite fusk och korruption där Skanska varit inblandat).

   Radera
 3. Anonym: Jag tycker att Skanska är det klart bästa byggbolaget i Sverige och till skillnad från dig så anser jag att det är ett fint bolag. Bra direktavkastning runt 6 % och jag ryggar gärna den gode Lundberg, han vet oftast vad han gör.

  MJA: Bra skrivet, kan inte annat än att hålla med.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera