måndag 16 november 2020

Sparkvot och lite annat

 


När jag startade denna blogg 2013 så ville jag skapa bra förutsättningar för mig med familj när det kommer till ekonomi samt framtida cash flow. Vi hade enbart runt en stackars miljon i eget kapital. Tar man hänsyn till att vi hade arbetat ett antal år är det på inga sätt imponerande. Skall jag vara ärlig så är det givet våra förutsättningar (2013) ganska dåligt.

Pengarna försvann i upplevelser och massvis av resor runt om i hela världen allt från Nya Zeeland till Hawaii till diverse idrottsevenemang som är oförglömliga, Det är dock absolut inget jag ångrar, utan snarare tvärt om, något att tänka på för de som lever som knäckebrödsmiljonärer. Glöm inte av att leva och upplev världen, ni kommer aldrig att ångra er.

När det kommer barn in i bilden var det dags att bygga kapital och tänka på hur man vill ha det 10-15 år fram i tiden. Vi har kommit en bra bit på vägen och t.o.m. betalt av en drömlägenhet i Spanien utan en krona i lån, vi har dock lite lån på vårt hus i Sverige med en belåningsgrad på ca 50 % och det är vi bekväma med. Eget nettokapital växer på fint och denna månad har det ökat med motsvarande en nettoårslön, vilket är kul. Men inget som vi lägger någon större vikt vid, utan det svänger upp och ner när portföljen börjar komma upp i storlek.

Vissa kan tycka det är ganska irrelevant att mäta sparkvoter om man strävar efter ett mål att nå upp till en större aktieportfölj för att få en större utväxling på ränta - på - ränta- effekten (mig inkluderad). Dock så tycker jag att det är ett utmärkt sätt att använda sig av under de första fem åren som är de viktigaste enligt mig för att komma upp i kapital. Mer än så tycker jag inte att man skall bita ihop, utan livet är relativt kort så se till att leva. 

Nedan redovisar jag våra sparkvoter fram till oktober 2020 (ja, jag har fortsatt fyllt i vårt Excel-ark som räknar ut sparkvoten enligt vår formel per automatik). Man kan tydligt se att vår kvot har gått ner till en betydligt lägre nivå än de första 4,5 åren. Då skall man även beakta att våra löner har gått upp rejält sedan 2013. Vi konsumerar säkerligen minst det dubbla mot vad vi gjorde 2013-2016 och det tycker vi att vi är värda efter några års slit. Numera sparar vi undan det som blir kvar och i.o.m. att våra löner har ökat markant så blir det en slant kvar utan att vi tänker på det.
6 kommentarer:

 1. Vad hände med sparkvoten 2017? Och vad har nini nettolön?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi köpte in lgh i Spanien och den var tvungen att inredas samt allt som behövs där nere i form av markiser, pergola, cyklar, golfset mm. Nettolönen är inte lätt att svara på, skulle säga; det beror på...

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 2. Har ni blivit utsätta av husockupanter i Spanien? Det blir vanligare och vanligare tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Oj, nej det har vi inte. Tror de skulle få väldigt svårt att komma in in i vår lägenhet.

  Med vänlig hälsning,
  /GL

  SvaraRadera
 4. Tack för en inspirerande blogg! Är amortering inräknad i sparkvoten?

  Mvh
  Samuel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var snällt sagt. Ja, den ingår i sparkvoten då den minskar min skuld samt ökar mitt ek.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera