onsdag 20 januari 2021

Årsrapport 2020

 


Skall börja med att säga att detta blir det sista inlägget på ett tag, har tappat motivationen att skriva tyvärr. Känner att det inte ger mig så mycket, utan det mesta går på autopilot numera. 

2020 var ett bra år rent ekonomiskt och vi hade förmånen att öka vårt egna nettokapital med ett 7-siffrigt belopp. En bidragande orsak till att vi lyckades så bra i år var att vi hade "hö i ladan" när det såg som värst ut och vi kunde pumpa in många hundratusen kronor. Vi köpte in flera bolag för stora belopp dagen innan det vände för börsen. Det jag kan ångra i efterhand är att vi inte gick in med allt torrt krut, dock hade jag en plan att gå in i tre omgångar. Missade en del avkastning i.o.m. detta, men det är omöjligt att tajma. Jag är mest glad att jag hade likvider att stoppa in när blodet rann på gatorna.

Den ena portföljen gick upp med 63 % medans den andra ej visar någon avkastning tyvärr (Nordea), avkastningen var inte i paritet med ovan, men skulle tro att den var riktigt bra.

Sparandet var ok, men inte mer. Men om man tar med löneväxlingen i beräkningen så ser det genast lite ljusare ut. Sparkvoten hamnade på låga 44 % och det blev i.a.f. runt 300 000 kronor i sparande. Skall även ha en löneförhandling i veckan, där jag inte har några större förhoppningar om några större belopp. Lär hamna på runt 2 000 kronor i höjning per månad. Samtidigt vet jag att min lön är svår att få upp, då jag redan är alldeles för överbetald. Dock skall jag göra ett allvarligt försök...

Vi har även hunnit med lite Spanienresor under året trots Corona, inte lika många som vi brukar göra, det blev 4 st under året. Vidare var vi i bl.a. Mexico under januari månad. Vi har nu bokat Asien över nästa Jul och Nyår under 4 långa veckor och hoppas att det skall bli ordning på torpet tills dess angående vaccinering.

Gällande våra jobb så har vi snart jobbat hemifrån i ett år, och jag måste säga att det är riktigt segt att ständigt vara hemma. All idrott har blivit drabbade och barnen får inte träna. Ingen publik på läktarna och det är knappt roligt att titta på fotboll längre. Ja, vi får hoppas det vänder snart. För jag går snart under av tristess.

Planen har varit att vi skall säga upp oss från våra arbeten om 6 år och den står kvar. Kommer att klara det, speciellt när vi avsätter så mycket till vår tjänstepension. Är helt övertygad om att det svåraste kommer att vara att inte drabbas av "one more year syndrome". För varje år som vi jobbar och skjuter upp vår tidiga pension blir det enorma belopp ett enskilt år när ränta-på-ränta har gjort sitt. Tjänstepension, återinvestering av utdelningar, sparande, löneväxling, kan tänkas att man blir sugen att köra på ett extra år. Vill naturligtvis ha en bra marginal, har sagt till mig själv att hålla mig till planen och inte köra vidare ett extra år. 2026 åker passserkortet in på chefens bord...18 kommentarer:

 1. trist att ni ska sluta skriva, men förstår beslutet till fullo. Vad har ni egentligen för mål med slutgiltigt portföljvärde/utdelning per månad då ni ska jobba i 6 år till, och redan idag verkar tjäna otroligt bra. Att få 2000 kr i månaden i löneförhöjning är nog något som de allra flesta kan drömma om. Senast fick jag 800 kr då chefen ansett att jag "nått taket" med mina 46000 kr. Kan dock bara hålla med då de flesta av mina kollegor ligger runt 35-40. Hade varit kul med en lite mer detaljerad sammanställnig över hur ni tänkt lägga upp erat post-fire, hur ni tänker finansiera levernet, detta är nog det mest utmanande för de flesta och hade varit kul att veta hur ni har tänkt göra. Att spara pengar som vi gör nu, det går i det närmaste på autopilot.

  Känner igen mig i detta med att ha missat uppgången. Jag var alldeles för seg i Mars, och tänkte mig en utdragen uppgång på kanske 1-2 år. Således missade vi en hel del avkastning då vi i princip hade lagt locket på under några veckor när det var som "mörkast"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har egentligen inget mål gällande portföljvärde, det är för svårt att sia om. Det vi vet är att det kommer räcka med råge. Man skall även ha i åtanke på att vi är dyra i drift, men det kanske lugnar ner sig när barnen är utflugna.

   Vi är födda på 70-talet vilket gör att med våra avsättningar för tjänstepension lär det bli ett stort kapital även där och det blir till att klura ut hur vi skall ta ut de pengarna mest effektivt. Inte en helt enkel pilsner att knäcka.

   När det kommer till löneförhöjning så har jag gått ”utanför” ordinarie förhandlingen 2 av de 3 senaste åren om jag minns rätt. Om jag vill gå den vägen igen, så kommer min chefs chef undra om jag är frisk...Har egentligen en för bra lön idag sett till min tjänst, dock visar jag resultat år efter år. Förmodligen mestadels tur.

   En sammanställning kring post fire kommer förmodligen när jag får lusten tillbaka att skriva.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 2. Trist att du skall dra ner på skrivandet men jag förstår dig. Jag gjorde också några riktigt bra köp i botten men precis som du så önskar jag med facit i hand att jag varit mer aggressiv. Nästa gång då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Det är inte det enklaste att veta hur man skall lägga upp spelet när börsen störtdyker på en månad. Hade gjort upp en plan och höll mig till den. Man skall inte gråta över spilld mjölk, utan är glad att jag i.a.f. fick investerat 600k av 1 miljon precis på botten. Resterande köp gjordes senare.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 3. Hej GL,

  Förstår att motivationen tryter ibland - kommer säkert åter!

  Vilken bransch & funktion (finans/HR/Logistik, etc) arbetar du inom?

  Behöver tre pinnar ikväll!

  YNWA,
  Eric

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas den kommer tillbaka, det tror jag nog. Jobbar inom sälj, själva branschen ligger jag lite lågt med.

   Man kan lugnt säga att vi har lite motvind nu, men vi kommer igen Eric. Nya tag på Söndag.

   YNWA
   /GL

   Radera
  2. Minst sagt, men en CL vinst + Ligan efter en längre väntan...så är jag ändå ganska nöjd. I en normal värld hade det nog blivit b2b ligatitlar, men det är var det är.

   Sköt om dig!

   /Eric

   Radera
  3. Instämmer Eric, Supernöjd med titlarna förra året. Galet mycket skador detta år som grusat förhoppningarna i år. Vi får kriga om en CL-plats i år och försöka nå en semifinal i årets CL, någonstans där är mina förhoppningar 😊.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 4. Hallå GL! Ja egentligen ger skrivandet inte mkt så förstår.

  2026 skriver du, har ni något slutmål på totalt portföljkapital eller utdelningar? Får som Snålgrisen uppfattningen att ni ligger långt före planen?

  2000 mer i lön är en drömgräns som inte många når. Själv trött på tramshöjningar trots enorma insatser men det verkar inte längre spela ngn roll, alla får typ samma % oavsett sina bidrag. Klart är att en del borde få 0% o därmed hade större utrymme funnits till de som verkligen drar lasset... Men inte längre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl, Med tanke på att det är Coronatider, så hjälper det inte direkt med att hitta motivationen. Känns som man bara sitter hemma och inväntar min tur att ta sprutan. Har själv haft turen att inte drabbas av Corona. Vi har ändå haft lite tur som har kunnat resa en del, värre är det för de äldre, så man kanske inte skall klaga allt för mycket.

   Ja, vi ligger nog rätt bra till. Dock kommer det att krävas, då vi bränner rätt mycket pengar. Vi kan givetvis justera detta med lätthet, då vi inte har så höga fasta kostnader. Men mat och resor är stora poster för vår familjs del. Se gärna även mitt svar till Snålgrisen.

   Ibland kan man känna att det är orättvist när en del inte bidrar på samma sätt. Tror dock att ett bra jobb premieras i längden, gör det inte det hade jag nog bytt arbetsgivare. Kan naturligtvis vara svårt på mindre orter med få företag på plats.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 5. Det var tråkigt att höra att du inte längre finner motivation till att skriva. Din blogg är den som jag mest kan relatera till och jag ser fram emot varje inlägg du skriver.

  Vi är också födda på 70-talet, tjänar bra, månadslöner på 70 000 SEK plus bonusar. Vi löneväxlar så mycket våra arbetsgivare bara tillåter (jobbar båda med sälj). Har varit inne på FIRE-spåret sedan 2013. Hade tidigt sparkvoter på 60-70 %, men numera är vi ganska trygga i vårt sparande och tillåter oss att spendera en hel del eftersom vi vet att våra fasta kostnader är låga. Har två barn och visserligen ingen lägenhet i Spanien, men dock ett sommarhus på en ö i Bohuslän. Reser gärna mycket och länge. Tror vi har mer investerat i fastigheter och mindre än er på börsen, annars rätt lika. Bor i Kungsbacka. Vill gärna flytta utomlands när vi slutar jobba. Ser en stor risk i att vi drabbas av #one-more-year-syndrome”. #Fat-FIRE #Tackförenbrablogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det var väldigt snällt sagt. Kommer att komma tillbaka inom en snar framtid, måste dock finna inspirationen. Stort grattis till dina fina förutsättningar, väl värt och kan tänka mig att det ligger ett stort jobb bakom dem.

   Låter nästan som en karbonkopia av våra liv. Dock har vi inom vår familj gått ner i sparkvot ganska rejält de senaste åren. Dock beror det på hur man räknar sparkvoten, då vi inte tar hänsyn till löneväxlingen i sparkvoten.

   Stort lycka till med era framtida investeringar.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 6. Vi har dig att tacka för vårt excelark där vi utgick från din mall för några år sedan. Använder den än idag!

  Förstår om motivationen inte är på topp och då är det helt rätt att ta en längre paus. Tack för en grym blogg och på återseende!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Smartsnål,

   Kul att höra att ni fått användning av Excelarket och tusen tack för de vänliga orden 😊.
   Kommer säkerligen att komma tillbaka inom en snar framtid, det tar lite tid i anspråk som jag känner att jag inte har för tillfället.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 7. Hade också tappat motivationen efter turbulent 2020, men läste in hos "chansar mest" och ser att dom har klivit av ekorrhjulet och flyttat utomlands.
  DRÖMMEN lever somsagt... Jag tänker fortsätta!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det var ett fantastisk börsår för mig under 2020, dock har det varit sisådär med Corona och all tristess som det för med sig och de resor som har blivit inställda. Tror att andra halvan av 2021 kan bli ett fint år ur den synpunkten.

   Kämpa på med dina investeringar och ett stort lycka till med dem.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 8. Jag kommer också sakna dina inlägg. Helt klart en av de mer läsvärda och med ett annorlunda perspektiv än de flesta andra svenska ekonomi bloggarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra 😊, väldigt tacksam för de fina orden. Det ger mig en extra kick och fortsätta kämpa på med vår resa som är lång men alldeles fantastisk. Vi njuter för fulla muggar och kanske tar en omväg genom att vi ej maximerar vårt sparande, dock blir vi väldigt rika på upplevelser. Tror vi skall komma i mål i utsatt tid, d.v.s. om 6 år med att skapligt kapital som vi kommer att klara oss utmärkt på.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera