lördag 1 juni 2013

Månadsrapport MajDå var det dags att publicera månadsrapporten för Maj månad. Som synes nedan har vi sålt av samtliga innehav i vår aktieportfölj och istället amorterat 759 000 kr på vår huslån, belopp som kvarstår att amortera är 548 000 kr. Vi har även sparat undan 18 000 kr som en "säkerhet" nu när vi skall iväg på vår långresa, ifall något oförutsett skulle inträffa, detta belopp kommer vi dock att amortera när vi kommer hem. Å andra sidan kommer skatteåterbäringen in nästa vecka, vilket borde resultera 23 000 härliga kr in på kontot. Nästa månad kommer att bli fantastisk, en underbar semester samt väldigt bra rent ekonomiskt då vi kan spara undan ett relativt stort belopp.Vår soliditet har stigit från ca 52 % till helt fantastiska 72,5 %. Egna kapitalet har vi ökat med ca 260 000 kr under detta år, dvs närmare 22 % i ökning. Vi är väldigt nöjda med resultatet och följer planen som är satt för 2013. Detta år kommer vi att få anstränga oss extra hårt för att hålla budget, då vi skall iväg på ytterligare 2 st resor i år samt att vi har satt upp ett mål om att vara skuldfria Februari 2014. Det kommer att bli tufft och inte handla några aktier under denna period, men det gäller att vara disciplinerad fram t o m 2014. Sedan börjar den riktigt roliga resan då det skall handlas aktier så att ögona blöder.Nedan kan man se ett diagram på hur vårt sparande ser ut sedan start av denna fantastiska resa vi har framöver.
14 kommentarer:

 1. Hm. Skulle vara intressant att höra lite om varför ni gjorde såhär? Var räntan på huslånet högre än avkastningen på era aktier?

  SvaraRadera
 2. Svar nej. Kunde naturligtvis behållit vår portfölj och börjat amortera nu när det inte finns så många köpvärda bolag, men som jag har skrivit tidigare, var detta ett svårt beslut. Jag resonerar som så att om jag amorterar av lånen under 1,5 år (totalt drygt 1,7 miljoner) så kommer vi att få oerhört låga månadskostnader under en lång tid framöver, samt att det är en stor säkerhet för vår familj ifall något oförutsett skulle inträffa, dvs om någon tex skulle bli arbetslös. Min uppfattning är att räntan kommer att stiga på sikt, vilket skulle minska vår köpkraft med ca 5-6000 kr per månad framöver.

  Skulle det ske en REJÄL sättning på börsen framöver så skulle vi med lätthet kunna belåna 1 miljon till att fyndköpa, men detta är endast ett alternativ om det skulle bli snuskigt billigt. Det skulle innebära fina yoc på fantastiska bolag. De som hade möjligheten att köpa för stora belopp 2009 mår nog ganska bra nu rent ekonomiskt, men det är sällan sådana köptillfällen uppenbarar sig. Som Buffet säger "man skall inte svinga slagträt överallt utan när ett speciellt tillfälle uppenbarar sig gäller det att ta vara på tillfället" då kan det vara gott att ha lite tort krut kvar att ta av.

  Jag är både nöjd och stolt för det vi har åstakommit hittills, och ibland måste man ta beslut som man tror är de bästa för familjen. Det får tiden utvisa, om vi har tagit rätt beslut.

  /Grazing Lady

  SvaraRadera
 3. Ser att tillgången Hus har ökat i värde, men tillgången Bil inte har förändrats. Att veteranbilar kan bibehålla värdet eller tom öka värdet är välkänt, är det en sådan ni har?

  SvaraRadera
 4. Nja, inte riktigt. Som jag har beskrivit förut så har bilen ett ingångsvärde på drygt 100k i år, då jag vill slippa och justera ner värdet varje månad så har jag sänkt bilens värde med drygt 20k så att jag kan behålla samma värde året ut. Inför nästa år kommer jag att göra likadant. Dvs bilens värde är högre än redovisat.

  När det gäller värdet på huset har jag lagt mig på ca 10 % under marknadsvädet och kommer så att göra, även i framtiden.

  Mvh
  /Grazing Lady

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du tänkt att samordna förändringen av tillgångsvärdena för bägge tillgångslagen?

   Radera
  2. Du får ursäkta mig, men jag förstår inte riktigt frågan...

   Radera
 5. Jag kan helt klart sympatisera med er åtgärd. Det kanske inte alltid är ekonomiskt mest rationellt att betala av sina lån och låta investeringarna stå åt sidan men sinnesron, den är nog priceless.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer, känslan kommer att vara obeskrivlig.

   Radera
 6. Tycker din blogg är superbra. Förstår inte varför du amorterat men man måste få göra egna val här i livet.

  Med vänlig hälsning http://davidpetersen.se/

  SvaraRadera
 7. Tack detsamma David. Jag har skrivit om hur vi resonerar i tidigare inlägg angående vår amortering.
  Då börsen har gått ner 7-8 % sedan vi sålde samtliga bolag, börjar det klia i köpfingret. Det finns några bolag som har gått ner en hel del och börjar närma sig mer acceptabla nivåer. Det är inte helt omöjligt att jag omprövar vårt beslut, och lägger amorteringen på is, eller använder oss av en kombination av amortering samt köp av aktier med en fördelning på 10 % amortering 90 % aktier. Det gäller att vara flexibel och se vad marknaden erbjuder, det är betydligt trevligare när han är deppig.
  Det huvudsakliga målet är att vara helt skuldfria om 15 år, det är då vi skall vara klara med bygget av våra passiva inkomster.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker att ni gör rätt, mitt enda råd vore att dra ner amorteringen till 90% och sätta av resten på ett sparkonto som buffert. Skulle ni få oväntade utgifter är det bra att ha lite förråd att ta av.

  Är det korrekt att ni ska vara skuldfria Februari nästa år? Med ett sparande på 25,000 kan ni amortera av 200,000 tilll dess.

  SvaraRadera
 9. Hej Probus. Ursäkta Feb 2015 skall det vara. Vi får se hur vi lägger upp strategin, vi har ca 60000 kr i sparande som vi i nuläget avvaktar med, då marknaden verkar vara på ett dåligt humör är det inte omöjligt att vi kan finna några köpvärda bolag och investera i.

  Med vänlig hälsning, Grazing lady.

  SvaraRadera
 10. Amortering är aldrig fel! Säkrare sparande finns inte. Själv kör vi 50/50 på amortering+sparande/aktier.

  SvaraRadera
 11. Anonym. Det låter som en sund idé. Alltid gott och rensa i skuldhögen. Nu har vi kommit ner till mer acceptabla nivåer gällande vår skuld till banken. Lycka till med Ert sparande.

  SvaraRadera