söndag 8 februari 2015

Hur vi gick från 0 kr till 35 000 kr i sparande per månadDet har nu gått drygt 2 år sedan jag startade denna dagbok, men det var ca 5 år sedan jag kände att vi behövde göra en förändring om vi någonsin skall kunna uppnå våra drömmar. Vi sparade inte en krona, det började ta emot mer och mer att komma tillbaka till jobbet efter semestern. Skall vi hålla på och leva ur hand i mun ända tills vi blir 65-67 år?

Nej, nu får det vara nog...Vi började skissa på en plan och började läsa på om vilka möjligheter som fanns tillgängliga. När vill vi lämna yrkeslivet till förmån för att själva bestämma över vad vi vill göra och vilka uppoffringar krävs för att nå fram till målet? Det var några frågeställningar som vi stångades med.

Jag hade ett aktieintresse sedan långt tidigare, men inte på samma strukturerade sätt som vi nu har. Utdelningsinvestering var det jag fastnade för, naturligtvis handlar jag inte de aktier jag finner intresse för till vilket pris som helst, men det är en annan historia. Jag har läst och läst en himla massa om ämnet och kände mig redo att ta mig an utmaningen.

När jag väl hade klart med strategin kring hur vi skulle göra för att nå fram till målet och plitat ner samtliga beräkningar kring hur mycket pengar, utdelningshöjningar mm som krävdes varje månad för att nå fram till målet på 15 år framåt i tiden, tills vi skulle förbli fria från ett jobb som inte är vår hobby. Utan vi känner oss mer tvingade att gå upp varje morgon med all stress som det innebär med småbarn, jobb, aktiviteter, planering, körande, förpliktelser till höger och vänster.

Nedan skall jag beskriva hur vi gick tillväga från att gå från 0 kr till 35 000 kr i ett månatligt sparande steg för steg.

Steg 1: Plus minus noll utan egentligt buffert är inte så bra för ett par som tjänar ca 60 000 kr brutto (år 2009), inga jättelöner direkt utan helt ok för att vara en av de större städerna i Sverige. Det första vi gjorde var att kapa utgifter, vi gjorde en budget över samtliga utgifter, det kan låta enkelt men det var det första steget vi tog.

Steg 2: Vi tittade över våra fasta räkningar såsom prenumerationer av tidningar, tv-abonnemang, försäkringar, el-bolag, lån, fackavgifter,  bredband mm. Här gällde det att kapa och det rejält. Med ovan förändringar lyckades vi spara undan 60 000 kr det första året, vilket inte är illa för att vara en "rookie inom sparande". Tyvärr var inte detta belopp tillräckligt för att nå fram till målet, utan det krävdes betydligt högre summor.

Steg 3: Det krävdes en förändring i vårt dagliga leverne, allt från planering och inköp inom bl.a. livsmedel, jobbluncher, småhandlande såsom en flaska ramlösa, tobak, någon missad frukost på en bensinmack, after work, middagar på stan, slösaktiga semestrar  mm. Med dessa förändringar lyckades vi nu spara undan ca 20 000 kr i månaden, smått otroliga belopp för oss och detta varje månad.

Steg 4: Den gode Borg har varit väldigt snäll mot oss som har haft förmånen och få arbeta under de senaste åren (jobbskatteavdragen). Det har gjort att vi har fått mer i plånboken, men det är inte vår förtjänst utan det är mer tur än skicklighet. Vi ha däremot lagt manken till på jobbet och har varit skickliga på att förhandla vilket gjort att vår lön har gått upp rejält mot föregående år.

Steg 5: Att jobba mot en målbild och ha en riktig vinnarskalle, disciplin samt ett mod utöver det vanliga är viktiga egenskaper om man skall lyckas jobba mot ett mål som ligger 15 år bort, jag tror inte att vem som helst klarar av detta. Det är inte säkert att vi heller kommer att klara av våra framtida mål, och når vi ej fram till våra mål till fullo utan endast ex. 75 % så är inte det direkt kattskit. Mycket kan förändras på vägen, men det finns inget som kan rubba min målbild, som beskriver vad jag befinner mig om 15 12 år.

Steg 6: Min bestämda uppfattning är att det i stort sett är ingen som klarar av att spara i 15 år utan att ha vissa "treats" på vägen. Vi måste ha dessa i form av resor varje år, då det är vårt absolut största intresse. Det kan naturligtvis vara olika beroende på vilka intressen man har, men delmål är enormt viktigt om man skall orka vara målmedveten under så många år.

Steg 7: Det sade bara pang och nu fem år senare är vi nu uppe i drygt 35 000 kr per månad i sparande, detta med lite hjälp i form av utdelningar som hjälper till men det är inget vi ber om ursäkt för utan det är vi själva som har startat den berömda snöbollseffekten och satt bollen i rullning. Vi har endast dryga 300 000 kr kvar i lån på vårt hus och utdelningarna kommer att utökas med en rasande fart. Vi har sjukt låga 10 500 kr i fasta räkningar varje månad, vilket bådar gott i framtiden. Det vi har lärt oss på denna korta resa är att det handlar om att ha väldigt låga utgifter om man inte har astronomiskt höga löner ,men det angenäma problemet är inget som vi upplever tyvärr.

Steg 8: Se till att inte skjuta upp sparandet, utan börja nu och låt tiden göra jobbet som den kloke Albert Einstein sade som myntade uttrycket "compound interest is the eighth wonder of the world", ta lärdom och se till att inte förlora pengar. Se jag till och följer ovan är jag övertygad om att jag kommer att gå i mål på ett framgångsrikt sätt samt som en väldigt lycklig kvinna/man.

De steg vi har beskrivit kommer förhoppningsvis vara lösningen på denna långa resa som har 12 år kvar tills vi är i mål, det är inte direkt någon kort tid, men vi har verkligen ingen brådska att komma i mål, vi se till och njuta av livet under tiden.

20 kommentarer:

 1. Intressant läsning! Känner igen mig i mångt och mycket. Lycka till framöver och hoppas ni/vi når våra mål framöver!

  Mvh,
  Frihetsfonden

  SvaraRadera
 2. Hej Frihetsfonden, kul att du känner igen dig. Vi håller tummarna för att vi skall nå fram till slut, gäller att kalibrera hjärnan på rätt sätt :) Lycka till!

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Tack, ser även att det går bra för Er med Ert investerande.
   Mvh.

   Radera
 4. Grattis! Ett tips jag saknade som min skickliga fru (Affärsmodellen) predikar är att inte låta kostnaderna följa med uppåt när inkomsterna ökar. Det verkar ni också ha lyckats med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gottodix. Det är inget dumt tips (verkar ha en klok fru), efter några år känns detta naturligt för oss, då vi är så fokuserade på vårt mål.
   Mvh.

   Radera
 5. Bra tips och sammanfattning Grazinglady!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Sandmann och lycka till med Ert portföljbyggande :).
   Mvh.

   Radera
 6. Imponerande och inspirerande!
  Men ni måste haft en fin löneutveckling, då ni hade 60k brutto 2009 och nu får ni in samma summa netto.
  Fortsätt med ögonen på målet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var snällt sagt. Ja, utvecklingen har gått över förväntan när det gäller våra inkomster. Om du frågar oss, så kan jag ärligt säga att vi absolut inte är värda de summor våra arbetsgivare betalar oss idag. Därför är vi väldigt ödmjuka över vår nuvarande situation och vet att det kan gå fort åt andra hållet om vi har otur. Vi tror oss i.o.f.s. ha en god förmåga att förhandla, vilket har hjälpt oss mycket.
   Mvh.

   Radera
 7. Det finns inga som helst bevis för att Einstein skall ha sagt det där, men det har upprepats så många gånger att alla tar för givet att det är så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, du kan mycket väl ha rätt. Å andra sidan är det inte så viktigt vem som myntade uttrycket, utan det är innebörden...Har du någon uppfattning om vem som kan ha myntat detta om det nu inte var Einstein, då du verkar väldigt säker?
   Mvh

   Radera
 8. Bra jobbat,
  Fantastiskt att se utvecklingen och som du sa, när snöbollen väl börjar rulla så går det fort.
  Det svåra är nog de första åren, men om man aldrig börjar spara så får man heller aldrig se fortsättningen (dvs den rullande snöbollen med utdelningar)

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Besser, Visst är det en härlig känsla och se snöbollen accelerera. Kan själv känna att det är ett mycket jobbigt klimat att investera i för tillfället, men det är viktigt att börja spara och Ej skjuta upp det till framtiden.Om något/några år får vi se ett rejält dyk nedåt på börsen och då gäller det att ha tort krut kvar i bössan.
   Mvh.

   Radera
 9. Väldigt imponerande, själv är man inte i närheten men våra mål är lite mer blygsamma och för min egen del är jag stolt som börjat. Har som målsättning att investera 20% av inkomsterna men idag ligger vi på 15%. Skam den som ger sig, din blogg är i vilket fall som helst en inspirerande läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ProjektFramtid, det handlar alltid om individuella förutsättningar, man skall aldrig jämföra sig med andra, utan det viktiga är att komma igång. 15-20% blir en rejäl slant till slut, vill även tacka Er för de vänliga orden och önska Er lycka till i framtiden.
   Mvh.

   Radera
 10. Tack,

  Er resa är väldigt lik vår även om den fått lite annan "twist" då det handlar mycket om ett annat liv i detta nu än ett ljus i tunneln. Det betyder att det där fusket, eller komma undan gnetandet en stund, ännu inte infunnit sig hos oss. Vi lever mer i glädje av/i/med det enkla.

  Vi ser liknande steg som ni gör. Gud vad vi gnetade för att få ned matkostnaderna för att det sedan trillade ner flera tusen kronor i månaden, när vi började leva annorlunda.

  Jag säger upp fackavgifterna i månaden som kommer då har försäkring och fack sjunkit nästan 2 000 kr/mån mot för bara ett par månader sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onkel Tom, det går undan rejält när man lägger manken till på utgiftsidan, detta skulle man ha tänkt på för flera år sedan, men livet går i flera faser och man får vara tacksam att man väl har börjat. 24 000 kr om året blir en rejäl slant med ränta-på-ränta-effekten.
   Mvh.

   Radera
 11. Hittade din blogg idag... känns som att den här dagen kommer bli bra! Vi är precis i början, sen någon månad, av någon sorts förvandling som skall leda till något som liknar era mål!

  Skall bli mycket intressant att följa din blogg!
  Mvh.

  SvaraRadera
 12. Tackar. Härligt, alltid spännande med att sätta upp nya mål för framtiden. Min uppfattning är att de skall vara höga, men samtidigt möjliga att uppnå. Men det viktigaste av allt är att ha kul under tiden.

  Lycka till med er förvandling.
  Mvh

  SvaraRadera