lördag 28 februari 2015

Månadsrapport februariDen på förhand tuffaste månaden under året när det gäller räkningar, visade sig vara en härlig utmaning som vi antog på bästa sätt. Jag kan inte säga annat än att vi lyckades med ett smått fantastiskt resultat, sett till förutsättningarna.

Vi amorterade av 3 000 kr på vårt bolån, sparande undan 36 150 kr till aktiekontot samt erhöll 1 115 kr i utdelningar, d.v.s. drygt 40 000 kr totalt. Vi har även justerat värdet på vårt hus, marknaden verkar helt galen för tillfället givet det låga ränteläget, och vad skall man då säga om aktiemarknaden? Det pumpas upp rejält från alla håll när den alternativa avkastningen är så pass låg.

Det egna kapitalet överstiger nu 2 500 000 kr, helt otroligt. Det tog 2 månader för oss att överträffa förra årets totala utdelningar, vilket är lite kul, dock med lite medvind av den återbetalda kupongskatten. Vi lyckades även med konsttycket att spara drygt 60% av våra inkomster, samt att vi har stora förhoppningar om att kunna hålla, eller t.o.m. öka på nuvarande takt avseende sparkvot de närmaste månaderna.


8 kommentarer:

 1. Riktigt imponerande att ni håller så hög sparkvot! Fortsätt med det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var snällt sagt, jag skall göra mitt yttersta med att försöka hålla nuvarande nivåer :)

   Mvh

   Radera
 2. Grattis till ännu en bra månad.
  Vad är planen med ISK-kassan? Krigskassa eller successiva köp någonstans? mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Tack, såg även att ni hade hyfsad månad :) Jag har lite planer på att öka på mitt innehav i Philip Morris, men den måste ner mot ca 80 USD, kikar även på ett nytt bolag, måste bara läsa på lite mer. Det känns inte helt lätt att hitta något givet rådande klimat. Annars blir det till att bygga kassa.

   Mvh

   Radera
 3. Bra där! Vad gör februari tuff? Jag känner inte riktigt igen mig.

  Hur räknar ni utdelningar i sparkvoten? Både som sparande och inkomst eller? För dom flesta kalkylatorer på nätet där man kan räkan tid till ekonomisk frihet brukar särskilja avkastning på investeringar som en egen del. Jag har valt att göra så för att göra jämförelserna lättare, hur gör ni?

  SvaraRadera
 4. Hej Onkel,

  Som jag skrev i ovan inlägg, februari månad är den där vi har överlägset högst räkningar under året, på så sätt är det en utmaning gällande sparkvoten.

  Jag måste tyvärr säga att jag inte riktigt förstår vad du menar i att "du inte känner igen dig", vidare förstår jag inte vad du menar med " Både som sparande och inkomst eller?". Jag är väldigt transparent i min redovisning av balansräkningen och jag själv tycker att man kan se det mesta hyfsat tydligt.

  För mig är utdelningarna naturligtvis en inkomst och dessutom en passiv sådan. När vi är klara med bygget av vår "pengamaskin" är det enda som betyder något utdelningar ur ett ekonomiskt perspektiv och inget annat, eget kapital hjälper inte oss att betala vårt leverne då vi avser att äga vår tid.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag menade var bara att jag i min egen värld aldrig sett februari som en stor utgiftsmånad. Jag har mer jul och semestermånader som stora utgiftsmånader. Jag var mest nyfiken på vad som gjorde februari speciellt för er.

   Radera
 5. Ok, då förstår jag. Februari för oss innebär flera större årsinbetalningar, vilket gör att räkningarna är höga denna månad. Då vi alltid betalar oss först, och sedan räkningarna så blir det inte så många kronor över denna månad till övrigt.

  Mvh

  SvaraRadera