söndag 12 juni 2016

Vändor i badkaret - Ett halvår senareFör ca ett halvår sedan publicerade jag ett inlägg om att jag säljer mina aktier i BHP Billiton, MTN samt Kinder Morgan efter ha tagit ett par vändor i badkaret med mycket funderande över min strategi.

Nu för tiden köper jag in aktier med mycket, mycket bra kvalitét och köper inte "bra" bolag för att de är attraktiva i pris. Köp kvalitet när priset är ok/billigt (inte dyrt, HM 360 kr).

Jag är egentligen inte ett dugg intresserad av att följa hur mycket portföljen är värd eller avkastning hit eller dit. Det enda jag är intresserad av är att köpa fantastiska bolag som har en sund utdelningspolitik som kan höja utdelningarna över tid. Jag har en blandning mellan låg/mellan/hög direktavkastande bolag. Jag är tämligen övertygad om att våra utdelningar kommer att öka år efter år tillsammans med månatliga insättningar får det helt enkelt ta den tid det tar.

Vill verkligen att börsen får en REJÄL törn nedåt så att vi kan handla riktigt billigt, för det kan väl inte vara som så att en långsiktig investerare (under ackumuleringsfasen) vill att börsen skall klättra uppåt? Jag vill att utdelningarna skall vara en inkomstkälla och ger blanka fasen i hur mycket portföljen är värd, ökar utdelningarna brukar även priset på aktien följa med så småningom.

Jag vet att nedan är en väldigt kort tid att mäta, men en intressant reflektion gällande strategibytet är att det inte har blivit till det sämre...Det är egentligen det enda jag vill visa med nedan bild.


9 kommentarer:

 1. Jag vill också äga riktigt bra bolag, men jag tycker det är svårt att veta vilka de är. Vilka kriterier går du på när du glider omkring bland badankorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel, Jag tror att det är väldigt individuellt vad man anser är riktigt bra aktiebolag. De bolag jag tycker är fantastiska är Lundbergs, HM, J&J, MCD, Investor, Disney, Starbucks samt SHB för att nämna några.

   Mvh
   /GL

   Radera
  2. Jag funderade mer på vad hos ett bolag tilltalar dig mest. Är det storlek, geografisk spridning, historik eller något helt annat?

   Radera
 2. Hur hanterar du att totala värdet av innehavet minskar.
  Ligger själv knappt 17 000kr back i hm. Köper mer vid lön, bonus osv månadsvis men det jag stoppar in sänker bara mitt gav marginellt och totala värdet är fortfarande ner. Stressar mig inte lika mycket som det stör mig.
  /Josa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Josa,

   Om det endast sänker ditt GAV marginellt verkar det som att du har köpt för mycket aktier vid betydligt högre kurser. När det gäller mig själv tänker jag inte på det sättet, jag fullkomligen älskar när kursen går ner. Jag får då betydligt mer aktier om de blir billigare, vilket i sin tur genererar mer utdelningar per investerad krona.

   Det tar en stund innan man har kalibrerat hjärnan till att tänka på detta sätt. För min del går det per automatik numera.

   Mvh
   /GL

   Radera
 3. Kan bara instämma med Daniel här ovan, jag vill också äga grymma bolag men det är inte alltid helt lätt att hitta rätt.

  Nu är jag fortfarande i startgroparna med min portfölj men tänker låta mitt första år vara ett "prova på och testa år". Förhoppningsvis har jag betydligt mer skinn på näsan efter det här året.

  Grattis till riktigt fin utveckling även om det, precis som du säger, är helt oviktigt i sammanhanget:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn,

   Tackar.
   Se gärna ovan svar (Daniel). Håller med dig om att man får ge det några år innan man har hittat sin investeringsstil. Är övertygad om att det kommer att gå bra för dig :)

   Mvh
   /GL

   Radera
 4. Har kvar både BHP och KMI - blir spännande att se hur det utvecklar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer garanterat att gå bra, då jag har lämnat bolagen :)

   Mvh
   /GL

   Radera