lördag 8 april 2017

Att köpa lägenhet i SpanienNedan kommer jag att beskriva lite kortfattat hur vi gick tillväga när vi valde att köpa en lägenhet i Spanien. Vi började med att lista våra kriterier för vad vi ville få ut med vårt boende.

 • Solsäkert
 • Läge, läge och åter läge
 • Lägenhet nära strand (max 500 meter)
 • Stor takterass 
 • Relativt billigt att bo och leva
 • Fina stränder
 • Behaglig temperatur året om
 • Gynnsamt skatteläge
 • 3 rum och kök med tillgång till 6 sovplatser
 • Skall kunna bosätta sig permanent
 • Tillgång till mysiga restauranger
 • Möjlighet till att besöka storstad inom ett par timmar
 • Smidiga flygförbindelser (direktflyg)
 • Närhet till golf/tennis samt andra uteaktiviteter 

Att välja "rätt" land:

Vi vuxna har haft förmånen att ha varit runt på massvis av länder runt om i världen. Det har gjort att vi har en hyfsad uppfattning om vad som fungerar och vad som inte fungerar. Efter att vi funderat ut vilka länder som kan tänkas vara aktuella, kom vi fram till 3 länder som kunde passa oss. 

Italien 
Detta land var vårt huvudmål, men hade vi avfärdade Italien p.g.a. följande; saknar bra långsiktiga flygförbindelser, har inte tillräckligt stabilt väder, priserna på lgh är dyra, relativt höga skatter. I övrigt har det allt vi önskar.

Thailand
Detta land har det mesta vi vill ha, dock så valde vi bort Thailand av följande anledningar; det ligger för långt bort, det är svårt att åka till Thailand på en långweekend. Risken med landet är samtidigt att det blir för mycket semester över det hela.

Spanien
Vi valde till slut Spanien, då de hade allt som vi hade listat ovan. Kanske inte så gynnsamt skatteläge om man jämför mot Portugal, Malta och Frankrike inom Europa, men det är ändå ok. Negativt är arvsskatten som har avskaffats i Sverige. Ja, ja, man kan inte få allt.

Att välja område:
När vi väl valt Spanien, så kikade vi på var vi ville bo i landet. Efter att läst på och jämfört de olika provinserna gällande flest soldagar, fastnade vi för Costa Blanca som har ett betydligt bättre klimat än  Costa del Sol. Flygförbindelserna är fantastiska, då både Norwegian, Ryan air och SAS flyger direkt från Landvetter.

Vi har varit nere och rekat några mysiga mindre städer på Costa Blanca och fastnade för ............ Denna mindre stad hade 10 minuter till flera olika golfbanor, 400 meter till tennis/padelbanor från vår lägenhet. 500 meter till stranden och restauranger längs strandpromenaden. Stränderna är väldigt fina (finkorniga) med klart badvatten. 320 soldagar om året där det är behaglig temperaturer från första mars till sista november.

Det mest kloka vore att provbo ett längre tag innan man slår till, vi hittade tyvärr en sagolik pärla och valde att slå till, då jag var av uppfattningen att jag ej kommer att hitta ett liknande läge på väldigt många år. Vill vi hyra ut, lär det inte vara några problem att finna intressenter. Skulle vi vilja sälja i framtiden så tror jag inte att det blir några problem med tanke på läget.


Ekonomi mm:
När man köper en nyproducerad lägenhet i Spanien tillkommer moms på inköpspriset, den ligger på 10 %. Utöver detta tillkommer avgifter för:

- Notarie 0,75 % 
- Fastighetsregister 0,15 % 
- Handläggning ca 0,75 %
- Stämpelskatt ca 1,5 %
- Fullmakt
- NIE-Nummer (2 personer) 110 Euro
- Anslutningsavgifter för V/A och Elnät 500 Euro

Man kan säga att det generellt tillkommer ca 13,5-14 % på inköpspriset i diverse skatter på köp av en nyproducerad lägenhet (ca 12 % på en äldre lägenhet). Till detta kommer naturligtvis även köp av diverse markiser, vitvaror samt möbler mm.

Vidare är de flesta lägenheter man köper sk ägandelägenheter, vilket innebär att man själv står för all renovering och underhåll. Man betalar även en årsavgift till samfälligheten, det är de som betalar poolskötaren, han/hon som klipper häcken och sköter om palmerna mm. Denna avgift ligger på 300 € om året. 

Övriga utgifter som förknippas med lägenheten är:

- Försäkring ca 200 € per år
- Impuesto Sobre la Renta de No Residenset - IRNR (inkomstskatt för icke bosatta bostadsägare ca 250 € per år
- Impuesto Sobre Bienes Inmuebles - IBI (kommunal fastighetsskatt) ca 200 € per år
- El (beror på hur länge man vistas i landet per år)
- Vatten (beror på hur länge man vistas i landet per år)
- Tv (stort utbud beroende på leverantör)
- Bredband (går att aktivera under den tid man är nere och betalar endast för denna tid)

Allt som allt kan man säga att månadskostnaden exklusive ev ränteutgifter uppgår till ca 1500 kronor per månad (räknar på att vara nere 6-8 veckor per år). Då lägenheten är obelånad (har endast lån på vår fastighet i Sverige), dock är det en sanning med modifikation, för vi utökade vårt befintliga lån i Sverige. Familjen kommer att amortera rätt hårt under 2 år och få ner belåningen till under 50 %, vilket är en rätt lagom lånenivå, då vi har en 30 % skattesubvention på lån i Sverige.

Mäklare:
Det finns massvis av svenska mäklare som opererar i Spanien. Några viktiga saker att tänka på är att om du köper en lägenhet under produktion, är att kolla upp så att byggaren (finns en del oseriösa) har erforderliga försäkringar, bygglov, tillstånd mm. Det skall även finnas en kvalitetsbeskriving som beskriver hur objektet är byggt, vilket material som använts osv. Efter 2011 byggs det efter gällande Eu-reglemente, vi ville inte köpa en äldre lägenhet p.g.a. jag inte riktigt litar på den tidigare byggkvalitén.

Vi såg flera objekt när vi var nere och som inte var till salu via vår svenska mäklare, p.g.a. byggaren inte var "pålitlig". Har man en seriös mäklare jobbar de endast via etablerade byggare med stabil ekonomi. De kostar för mycket i goodwill samt förtroende om de mot förmodan skulle "skita sig".

Det är inte kul att stå där om en byggherre går i konkurs och ha betalat in diverse handpenningar. Annat som vi har kollat upp är vilka nationaliteter som köpt lägenheter på vårt bostadsområde samt i övriga stan. Vi vill att de skall vara en majoritet av spanjorer i staden.

Kostnadsläge Costa Blanca:
Att äta ute, mat och dryck i affärer är en otrolig skillnad mot att leva i Sverige. En trerätters meny med ett glas vin kostar ca 10 € på resturang, jämför det mot Sverige...Man skall ha i åtanke att ex en notarie i Spanien med 5 års universitetsstudier tjänar ca 15 000 kr i månaden.

Konklusion:
Det är naturligtvis inte gratis med en lägenhet i Spanien, och det hade förmodligen varit mer rationellt att investera pengarna på annat håll. Det ger vi blanka fan i, utan vi gör det som vi anser är bäst för familjen och investerar i själen. Livet är kort och vi ser till att leva det livet vi önskar. Jag tror nog att vi kommer att få ihop en skaplig slant innan vi kommer att bosätta oss där nere. Det tar förmodligen ca 2-3 år längre, men det är det värt. Vi anser det inte helt omöjligt att följa vår långsiktiga målplan som vi redovisat tidigare.

24 kommentarer:

 1. Tack för genomgången. Har också fastnat för Spanien. I mitt fall Costa Tropical, och staden Nerja. Fantastiskt klimat. Några timmar bort kan man åka skidor i Sierra Nevada.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars, det var så lite så. Ja, staden Nerja verkar vara en fin stad, väldigt nära till Sierra Nevada. Själv har vi ca 5 timmar till SN. Inte jättenära men inte längre än GBG till Sälen...Vi lär garanterat utforska området runt SN med tiden.

   Mvh
   /GL

   Radera
 2. Grattis till lägenheten. Vi spenderar också mycket tid omkring costa blanca av just de anledningar som du nämner. Hur är den ekonomiska vinkel på att äga vs. hyra? Måste ni hyra ut en massa för att få kalkylen att gå upp eller vad gör ni?

  SvaraRadera
 3. Tack Anonym, Garanterat billigare att hyra om man är nere kortare perioder. Vi behöver 7 veckors uthyrning för att finansiera kostnaderna. Vi har inte räknad med någon uthyrning i kalkylen, utan vi har spenderat runt 100 000 kr årligen på våra resor genom året. Det kommer bli betydligt billigare för oss med lgh i Spanien vs våra tidigare resor. Dock så har vi upplevt en massor av kultur, upplevelser mm som vi aldrig skulle vilja ha ogjort. Vi kommer garanterat att fortsätta att resa, men i en betydligt mindre omfattning än tidigare.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 4. Riktigt roligt, jag drömmer om samma sak, har nästan identiska kriterier, men vi är inte riktigt där än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Angelica, Det var även en dröm från vår sida som äntligen gick i uppfyllelse. Hoppas ni hittar något liknande i framtiden, det är jag tämligen säker på...

   Mvh
   /GL

   Radera
 5. Det var en riktigt bra genomgång, tack för det. Vi har nästa rekognoseringsresa planerad till slutet av detta året eller början nästa, och det är just Spanien vi har tänkt åka till då.

  Det blir ju lite kostnader med dubbelt boende, men för en sån pärla som ni verkar ha hittat så...

  Tillåter Spanien dubbla medborgarskap, eller hur har ni tänkt lösa detta? Klippa alla band till Sverige, eller ha en sommarstuga här? Finns hur mycket som helst man behöver bestämma sig för, vi har precis börjat nysta i detta då vi har +10 år till vi på allvar börjar utcheckningen från arbetslivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Snålgrisen, Det låter spännande med er rekognoseringsresa, det är alltid kul och kika samt drömma sig bort :) Ja, det är kostnader inblandade, men även livskvalitet. Vi har en massa tid på oss och komma fram till hurvida vi kommer att bosätta oss permanent eller ha dubbla boende osv, angenäma bekymmer :)

   Mvh
   /GL

   Radera
 6. Detta gjorde ni helt rätt, vi får ite glömma att leva under tiden som vi sparar. Så grattis till en grym livsinvestering :)

  //Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Emelie, vi tror precis som du att det är rätt för oss som familj. Skulle vi tycka annorlunda om 5 år, så är det inte värre än att vi säljer/hyr ut :) Håller helt med dig angående att det är viktigt att leva under tiden. Återigen ett stort tack!

   Mvh
   /GL

   Radera
 7. Tack för ett bra och intressant inlägg! Jag har som ovan skrev fastnat lite för Nerja vilket verkar ha det mesta jag önskar.

  Fortsatt lycka till i Spanien! :)

  SvaraRadera
 8. Tusen tack Frihetsmaskinen, låter härligt att du hittat Er drömdestination :)

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 9. Hej GrazingLady!
  Väldigt intresant inlägg. Jag och flickvännen drömmer själva om att någongång i framtiden Köpa en lägenhet utomlands. Tycker det är modigt att ta steget att faktiskt köpa och inte bara prata om det. Har flera bekanta som hela tiden pratar om det men inte riktigt vågar ta det steget.

  Mvh

  SvaraRadera
 10. Hej TWOG,

  Tackar, man måste våga för att vinna. Vi känner oss väldigt trygga med vårt köp, delvis för att vår ekonomi är väldigt stark. Hoppas ni hittar Ert drömställe till slut...

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 11. Tack för en bra genomgång och grattis till köpet! Nyss hemkommen från Kroatien där vi kikade på lite olika objekt. Kroatien är ju inte lika stort bland oss svenskar så information m.m. är inte lika lättillgänglig. Hur ser det ut med uthyrning i Spanien, är det fritt fram att köra på eller man behöver några tillstånd?

  SvaraRadera
 12. Tackar. Det är en ägandelähenhet, så det är fritt fram att hyra ut. Vi kommer förmodligen inte att hyra ut, i.a.f. Inte i initialskedet, får se hur vi känner lite längre fram. Jag har en arbetskamrat som har köpt lägenhet i Kroatien, enligt honom var det inte det lättaste med byråkratin kring alla papper...

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 13. Kom ihåg att Nerja är mycket backigt. Svårt om man är äldre med backarna.
  Europaporten är det enda stället att gå till om man vill synas.Torrevieja kan
  Rekommenderas
  Mvh Sollan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tyvärr ingen uppfattning kring Nerja. Mer än att det skall vara väldigt fint enligt en bekant samt nära till Sierra Nevada.

   Med vänlig hälsning,
   GL

   Radera
 14. Bra info!

  Har länkat hit från mitt inlägg om bostadsmarknaden i Alicante.

  http://utdelningsseglaren.blogspot.com/2018/05/lagenhetsmarknaden-i-alicante.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var snällt av Er.

   Med vänlig hälsning,
   GL

   Radera
 15. Tack för bra tankar och info.

  Ni som tittar i Alicante eller köpt kanske kan ge tips om bra områden? Har varit nere ett par ggr och kikat och då siktat in mig på "gamla stan" i Alicante centrum. Men som Utdelningsseglaren skrivit i sitt senaste inlägg, finns det mycket att önska vad gäller standard mm. Så var runt Alicante finns det att titta vidare på? Det finns ju en massa områden och var skall man börja?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite så. Vi har inte köpt i Alicante, men det är inte många mil ifrån.

   Med vänlig hälsning,
   GL

   Radera
 16. Har missat helt att ni skaffat boende i Spanien. Grattis! Vi gjorde detsamma i slutet av 2015, i Torrevieja och vi stortrivs med det boendet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort grattis MiljonKronor. Köpet tror jag inte att du ångrar :) Det enda problemet jag känner, är att jag längtar ner alldeles för ofta. Det svenska vädret tilltalar inte mig för fem öre. Vädret samt temperaturen är magiskt bra kring Costa Blanca.

   Med vänlig hälsning,
   GL

   Radera