söndag 2 april 2017

Månadsrapport marsVåren är äntligen här och det är dags för den månatliga rapporten, denna gång för mars månad. Våra inkomster var väldigt höga och vi hade förmånen att lägga undan 40 000 kronor. Till detta fick vi in nästan 8 000 kronor i utdelningar, ett par tusenlappar från 50 000 kr en enskild månad är inte så pjåkigt. Det är pengar som kan behövas nu när vi skall in med den andra betalningen för vår lägenhet i Spanien.

Det är nu helt klar med banken, vi får låna 1,6 miljoner, vilket innebär att vi ej behöver sälja några fler aktier. Tycker att det var jobbigt nog att "nalla" ca 350 000 kronor från vår portfölj, det kommer aldrig att hända igen, det är något som jag kan lova.

Belåningsgraden på vårt svenska hus är nu ca 76 %, vilket gör att vi kommer att amortera en hel del den närmaste tiden. Vi är inte helt bekväma med nivån på belåningen och får helt enkelt jobba ner den till en "lagom" nivå. Kanske inte helt rationellt, givet dagens räntenivåer. Men räntorna kommer ej att förbli på denna nivå för alltid. Samtidigt är det inte direkt någon superrea på aktier generellt för tillfället, vilket gör beslutet enklare.
12 kommentarer:

 1. Grattis till lägenheten i Spanien, det måste kännas grymt! :)

  Jag har själv funderat många gånger på att i framtiden kanske köpa en liten lägenhet i spanien, men vill nog bo där på heltid då. Får man fråga om ni har barn och om ni planerat för att undvika ev. framtida arvsskatt isfl?

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack FM, det känns fantastiskt :) Lgh har allt som vi önskar. Vi kommer förmodligen alltid att Sverige som bas. Vi planerar inte att ge bort en förmögenhet till spanska staten...

   Mvh
   /GL

   Radera
  2. Härligt! Skriv gärna et inlägg om köpprocessen och allt runt omkring visningar etc. Det skulle vara intressant att läsa om :). Har för mig att du skrev i ett tidigare inlägg att det var Costa Blanca, får man fråga vart i Costa Blanca?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Det kommer ett inlägg om detta, så snart jag får lite mer tid. Det stämmer, vi har köpt i Costa Blanca. Jag vill tyvärr inte gå in på var, då det skulle vara alldeles för lätt att hitta. Dock kan jag säga att det inte är i Torrevieja eller Benidorm...

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 2. Ja, men hade det inte varit bättre att inte köpa hus i Spanien ? De 2000kkr hade ni ju kunnat köpa aktier för, eller saker som ger er pengar. Lägenheten kan gå både upp och ner i värde, men om ni inte hyr ut den kommer den inte generera något vidare kassaflöde.

  SvaraRadera
 3. Ja, du Anonym. Nej, det hade inte varit det bästa för oss. För oss som familj, är inte det viktigaste i livet pengar, utan att leva livet såsom vi önskar. Vi har problem med kyla, vind, regn och mörker. Vi älskar god mat, dryck, bad, sol, värme, sommaraktiviteter och umgås med familjen.

  Fastigheter kan både gå upp samt ner i pris, det förstår även jag. Min uppfattning om vad som är viktigt när det gäller fastigheter är läge, läge och åter läge. Det är likadant med aktier, kan jag meddela, de kan både gå upp och ner. Ni har ingen aning om hur vi resonerat kring uthyrning...

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 4. Det var en fin inkomst! Jag tycker ni gör helt rätt som hittade erat drömläge och slog till. Ni har ju ett bra kassaflöde och tänker amortera rejält så det är ju inga problem alls. Läget är guld värt i sammanhanget, och jag kan tänka mig att en sån lägenhet går utmärkt att hyra ut om nu saker och ting skulle ändras och att ni en period måste stanna i Sverige några år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Snålgrisen, Det är inte särskilt svårt att hyra ut lägenheten med den utsikten från både balkong samt takterassen, vi har några som står på kö :)

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 5. Hej GL. Alltid lika intressant att följa dina inlägg, allt från Aktier till Spanien-äventyr. Finns det någon chans att du kan förklara/beskriva hur du gör rent praktiskt i dina excel-blad. Hur har du tänkt för att få en logisk och lätt uppföljning i allt du gör? Hur har du börjat? Har funderat på att göra något liknande men skulle behöva lite tips och tricks.
  Mvh
  Philip

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Philip, Det gör jag så gärna så, problemet nu är tid. Jag skall försöka göra det i ett separat inlägg när tiden räcker till.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 6. Stort grattis till en fantastisk sparkvot GrazingLady :)

  SvaraRadera
 7. Tack KTM, ni är alltid lika trevlig. Ja, denna månad hade vi för oss, otroligt bra inkomster.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera