lördag 29 december 2018

Månadsrapport decemberEtt par dagar kvar på det nya året, och jag har det oförskämt bra på Koh Lipe. Det är inte så att man längtar hem direkt. De flesta har olika viljor och intressen, vilket jag respekterar. Dock jag tycker de flesta borde få uppleva liknande platser, det är magiskt vackert. Gårdagens solnedgång var något i hästväg. Min uppmaning till snålbloggarna är att sluta tänk med plånboken hela tiden och upptäck världen... Ni kommer inte ångra er.

Jag har inte ägnat många timmar åt börsen, de senaste veckorna, vilket har varit väldigt skönt. Denna månad var sparandet uselt, 20 000 kronor sparades undan, mycket tack vare ovan anledning (semester). Vi lade även undan 13 200 kronor brutto i löneväxling. Utdelningarna var inget att skryta om, men vi fick ihop 564 kronor netto.

Börsen har surat rejält nu på hösten och backat en del, vi gillar det då vi är i en ackumuleringsfas när det kommer till aktier. Vi hade dock turen att förbättra det egna kapitalet med ca 670 000 kronor under året.

Nästa år kommer vi inte att kunna spara så stora belopp, då vi bl.a. kommer att löneväxla 13 200 kronor per månad (det är i.o.f.s. ett sparande i sig). Utdelningarna var lite sämre än föregående år p.g.a. en aktieförsäljning i samband med att vi köpte vårt boende i Spanien (aug 2017) med kontanta pengar (en sanning med modifikation, egentligen digitalt). Utdelningarna landade på runt 65 000 kronor. Nästa år skall vi i.a.f. komma upp i åtminstone 85 000 kronor.

Löneväxlingen är väldigt fördelaktig för oss, då vi kan ackumulera oskattat kapital med ränta-på-ränta-effekt samt ta ut dem med en låg skatt när vi fyller 55. Vi har inte velat göra det tidigare, då vårt kapital har varit för litet helt enkelt. Men nu kan vi slappna av då vi är nära 5 mille i EK, naturligtvis exklusive samtliga pensioner.

Nu är det dags att njuta av en Singha samt kika på serieledande Liverpool ta sig an Arsenal (min pappas favoritlag, blir en härlig familjekamp) i engelska Premier Leauge, kan det bli bättre. Skål!
11 kommentarer:

 1. Hej GL och tack för denna uppdatering.

  Thailand är ett land jag ämnar att besöka och hade hoppats att vara där i detta nu, men studier kom i vägen...

  Önskar dig ett gott nytt och att jag få fortsätta ta del av din resa =)

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofokles,

   Hoppas det går bra med studierna, det kommer fler chanser gällande semestrar för er del :) jag lovar att vi skall göra vårt bästa när det kommer till att njuta.

   God Fortsättning.

   Mvh
   /GL

   Radera
 2. hoppas att din pappa får jubla ikväll. Come on gunners

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Denna gång var det jag som fick förmånen att jubla, vilken match (5-1).

   Mvh
   /GL

   Radera
 3. Hur tänker ni när ni räknar på bostadens värde som eget kapital, är det då innan reavinstskatt eller efter? Tänker ju att ni verkar ha haft en värdeökning de senare åren på båda boendena precis som oss andra som varit inne på marknaden en längre tid. Själv räknar jag bort reavinsten men siffrorna blir ju naturligtvis trevligare om man räknar ”brutto”.

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Jag blandar aldrig brutto med netto. Det jag redovisar är alltid netto (vilket även står i balansräkningen). Nu är jag löneväxlar är enda gången jag visar brutto, då jag inte vet vilken skatt jag kommer att betala. Men det är ointressant då det inte ingår i balansräkningen.

  Båda fastigheterna är med vinstskatt samt mäklararvode borträknat. Samt att fastigheten (speciellt den i Sverige) är väldigt lågt värderad. för att jag vill ha det på det sättet. Vårt egna kapital är egentligen inte ett viktigt mätetal för familjen, utan det är nettoutdelningar (många redovisar bruttoutdelningar, men glömmer av att det inte går att leva av brutto...) som är viktigt.

  Vi har ju naturligtvis ej heller med våra tjänstepensioner med i balansräkningen, utan det blir en trevlig bonus och kan ge några tiotusen i månaden.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 5. Vackert!

  Nästan samma utdelning i år som förra trots stora uttag, och håller tummarna för rejält mycket mer 2019. God utdelning 2019 GL!

  SvaraRadera
 6. Tackar, nästar år bör utdelningarna börja växa rejält igen :) God Fortsättning!

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 7. Snyggt jobbat med portföljen, hoppas på att 2019 erbjuder en fin ökning i utdelningsfronten! P.S. fint avslut på året med en 5-1 vinst mot Arsenal =D

  Mvh
  POD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, vi får hoppas på några fina köplägen under året. Tyvärr har börsen vänt uppåt igen. Vi vill ju köpa billigt och inte dyrt, på så sätt blir det lite mer direktavkastning för pengarna. Vinsten mot Arsenal satt fint och var en härlig avslutning på ett magiskt 2018 :)

   Mvh
   /GL

   Radera
 8. Hej crazinging lady!

  Jag är en ny-gammal bloggare som har satt igång igen. Jag håller på att sätta ihop en blog roll och jag tänkte lägga till din blogg. Du får gärna länka tillbaka om du har lust :)

  Lycka till med investeringarna under 2019

  SvaraRadera