onsdag 23 januari 2019

Inköp MekonomenJag tog in ett nytt bolag i portföljen idag. Det blev ett inköp av Mekonomen, priset landade på 72,10 kronor per aktie. Egentligen är jag lite rädd för skuldsättningen, samt att bolaget har haft en rejäl svacka i många år.

Dock tror jag att Mekonomen kan vända på skutan, jag är medveten om att det kan ta lite tid innan de får ordning på torpet. Aktien känns inte dyr direkt, och det borde finnas potential på sikt. Jag är inte rädd för att gå emot strömmen och hoppas på en framtida belöning.


14 kommentarer:

 1. Servar du bilen på Mekonomen? Det gör inte jag.

  SvaraRadera
 2. Jag har en V90 till tjänstebil och har inte några valmöjligheter när det kommer till service.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 3. Hej GrazingLady.

  Själv sålde jag av med ca 5 % förlust idag. Hade hoppats på en vändning efter vinstvarningen men aktien känns väldigt svag i det korta perspektivet. Det känns som det finns stora möjligheter till förbättringar framöver men för egen del valde jag att stärka mitt ägande i Handelsbanken istället då jag även tycker Handelsbanken är köpvärd på dagens nivåer. Det jag ser positivt med Mekonomen är bättre framtida inköpspriser samt bra pris på service. Negativt är e-handeln som håller ett betydligt lägre pris än Mekonomen gällande reservdelar. Jag hoppas Mekonomen får ordning på sin verksamhet på sikt. Lycka till med din investering.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis,

   Själv har jag en rejäl stek i SHB, vill dock inte öka på innan den går under 95 kr. Ökade på vid 93 kr för ca 1/2 år sedan. Lite mer kräsen nu när jag har så många aktier i bolaget.

   När det kommer till Mekonomen så är det inte många som gillar bolaget just nu. Värderingen är inte alls så farlig och det med rätta. Har dock en feeling på att det kan vända. Ett uppköp är inte heller otänkbart. Vi får se helt enkelt.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 4. Varför köpa en fallande kniv och ett bolag som underpresterar? Dåliga bolag fortsätter oftast att underprestera. Det finns så många bra bolag till vettiga priser att köpa istället.....mvh Sigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sigge,

   Jag har köpt många fallande knivar det senaste året. NCC, Skanska, Hexatronic, Evolution, Catena mm. Ovan bolag har visat sig vara en bra investering. Alla bolag har ett pris där det är köpvärt, min förhoppning med Mekonomen är att jag har köpt det till rätt pris. Det kommer att visa sig...

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 5. Hej Grazing!
  Har följt dig långt innan jag startade min egen blogg. Du är en stor inspiration och jag är glad att du fortsatte blogga :)

  Har du någon kommentar till det Börspodden uttalade sig om alternativt det Petrusko skrev igår på Twitter:
  "Jag gillar rostningen av Mekonomen i senaste Börspodden. Om du känner dig lite sugen på att investera i Mekonomen bör du genast ge dig själv en örfil och lyssna in Börspoddens rostning av det här klåparbolaget."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KTM,

   Tack för de fina orden.
   Har själv varken läst Petruskos inlägg på Twitter eller lyssnat på Börspoddens avsnitt (skall dock göra detta). Dock så har jag ett svar :) Börspodden kan vara rätt underhållande (dock ogillar jag reklamen), men när det kommer till deras aktietips så är jag inte imponerad.

   Jag har ett antal exempel, ett är; John fullkomligen totalsågade Hexatronic (om jag kommer ihåg rätt så stod de i 10 kr) och de var det sämsta bolaget på börsen, på ca 2 år var de uppe i dryga 80 kr. Bolaget är inget förhoppningsbolag, utan han gnällde på deras stora lokaler i Hudiksvall mm. Han hade absolut ingen koll som helst på bolaget.

   När det gäller Mekonomen, så kan jag förstå att John är besviken på utvecklingen sedan han köpte sin position. Problemet är att han köpte på för höga nivåer, och kan till viss del först hans frustration. Han har ju förlorat en hel del pengar. Det gäller ju även flera andra personer som köpt Mekonomen och till sist sålt av.

   Min uppfattning är att man inte skall blanda in känslor i aktiehandel. Vi får se hur bolaget utvecklas på några års sikt, vinstmarginalen har backat rejält sedan 2010. Jag tror att de kan vända skutan, men det kan ta lite tid, jag kan vänta...

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 6. Intressant och lite förvånande. Bolaget verkar ju oerhört misskött och med en illa ledning så jag tror att risken är än större än den verkar. Dessutom är de Mekonomen-verkstdäder som finns här i Göteborgsområdet riktigt sunkiga så man undrar vem som ens vill köra in sin bil där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Billga Aktier,

   Du kan mycket väl ha rätt. Själv kan jag tycka att de flesta verkstäder jag har varit inne i är rätt sunkiga. Jag har lagt några kronor på att det kan bli en bra investering på sikt. Har jag fel får jag helt enkelt sälja om jag inte ser någon ljusning i framtiden. Man kan inte bara köpa bolag som är populära, då brukar det som oftast vara dyrt :)

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 7. Det var modigt men det är inte sällan mod belönas :). Hoppas Mekonomen kan vända den här negativa trenden. Jag gjorde ungefär samma som klev in i Clas Ohlson härom veckan. Om vi båda köpt dippen eller försöker fånga en fallande kniv får framtiden utvisa.

  Ha en riktigt go helg!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 8. Hej, Det är inte helt lätt att gå emot flocken, det krävs mod. Vi får hoppas att vi har tagit rätt beslut. Tajming är en svår konst att hantera, men ibland blir bolag allt för billiga (min tro) och då är det dags att agera.

  Med vänlig hälsning,
  /GL

  SvaraRadera