fredag 27 september 2019

Månadsrapport septemberIdag bjuds det på ett riktigt höstrusk till väder i Göteborg, konstant regn som nu har pågått i åtminstone 10 timmar i streck. Är inte speciellt ledsen att jag åker till Spanien nästa vecka, prognosen ser lovande ut med 33 grader och sol den dagen jag landar, även resten av veckan ser ut att bli kanonbra. Det blir en vecka med mycket träning (Golf, tennis, löpning, cykling mm) samt en hel del god nyttig mat.

Börsen är i stort sett tillbaka på de nivåer vi såg i början av Juli (fattas ett par procent), även min portfölj har gått bra, det tråkiga med detta är att det inte är helt lätt att hitta fynd i de aktier jag kikar på. Sampo ligger i.o.f.s. på en attraktiv nivå, men jag vill ha lite torrt krut kvar...

Sparandet går likt tidigare månader rätt så trögt, vi hade lite efterdyningar kring vår sommarsemester där en större korträkning skulle betalas. Det blev i.a.f. 16 000 kronor till aktie/sparkontot, 4 000 gick till amortering samt att vi löneväxlade 14 100 kronor brutto (ca 10 000 kronor netto). Vidare stoppade vi undan ett par tusen till Spanienkontot samt 3 000 kronor till semesterkontot. Utdelningarna landade på 2 600 kronor netto efter avdragen källskatt.

Utdelningen för året lär hamna på nästa års prognos, vilket gör att vi ligger ett år före. Men nästa år kommer några banker sänka utdelningen samt att vi troligtvis kommer köpa in fler bolag med betydligt sämre utdelning, men med större potential till högre utdelningshöjningar. Vilket gör att det känns skönt att ligga före nedan tuffa målbild. Vi bör även ta med i beräkningarna att vi lägger undan 14 000 kronor extra varje månad till vår tjänstepension som inte var med i ursprungsberäkningen, vi hade inte heller räknat med att köpa en lägenhet i Spanien (obelånad). Ovan gör oss extra stolta över att vi ligger i fas. Om 7 år får vi svaret om vi lyckas komma i mål.
14 kommentarer:

 1. God fredag herr GL,

  Tack för denna uppdatering och kul att ni ligger cirka 1 år före er prognos. Detta trots köp i Spanien och alla era resor (vilka jag unnar er). Stabilt är ordet!

  Önskar er en fortsatt trevlig helg och låt oss hoppas att oktober kommer med sitt mönster om lite skakiga börser.

  /Sofokles

  SvaraRadera
 2. Tack detsamma till dig Sofokles,

  Jag är superstolt och tacksam över att vi inom familjen har lyckats åstadkomma detta på en såpass kort tid. Är väldigt ödmjuk och medveten om att det kan förändras av diverse orsaker, men det är bara att jobba på...

  Önskar även Er en underbar helg och ser fram emot att läsa er nya bok när den väl släpps. Det gör absolut inget om börsen får hicka och drar nedåt 😊

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 3. Ni sparar rejält! Kul att det bättre än plan. Njut av semestern!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon,

   Tackar, jo det är sant att det blir en slant över. Men utgifterna är alldeles för höga och det är alla resor som drar iväg i pengar. Vi skall lugna ner oss lite under nästa år, i år har det varit helt galet med resor.

   Mvh
   /GL

   Radera
 4. Vädret i hufudstaden är lika illa och här är det ingen planerad resa söder ut i nästa vecka :=) . Snyggt inköpt av Castellum kanske för ett tag sedan dels uppgången och nu även utdelning. Kul att du fortsätter uppdatera bloggen, extra härligt att ligga 1 år före betyder det att ni ämnar jobba livet ett år tidigare?

  Tack för en bra blogg

  /Staffan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Staffan, kul att höra att du uppskattar bloggen 😊Ja Castellum har dragit iväg en del sedan köp och det gör att inga nya inköp av aktien är planerade till nuvarande kurs. Ja, det är alltid bra att ligga före ursrungsplanen. Om vi slutar tidigare än planerat beror på vår arbetssituation, men skulle tro att vi slutar snarast möjligt om vi får chansen.

   Mvh
   /GL

   Radera
 5. Angående löneväxlingen. Har ni fritt förfogande där så ni kan köpa aktier? Har utmaningen att min går in i SEB-s urval av fonder, som i sig är dålig, men det ökar heller inte utdelningen utan endast nettoförmögenheten.

  SvaraRadera
 6. Jag har inte möjligheter att köpa enskilda aktier i min löneväxling, utan jag har fördelat 50/50 i SPP indexfond Sverige samt Global. Min bättre hälf kan köpa aktier, men har gjort det enkelt med Spiltan investmentbolagsfond samt en billig globalfond där köp sker per automatik.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 7. Tack för en bra blogg. Bra jobbat med löneväxlingen där! Bra att den bara tickar på utan att man behöver tänka på det, det blir goa pengar i framtiden!

  SvaraRadera
 8. Tack, det var snällt sagt. Det kommer att bli väldigt fina pengar i framtiden, bara att veta att man får ihop en skaplig lön mellan 55-65 år är inte fy skam (tjänstepension). Då kan jag låta en stor del av mina utdelningar att återinvesteras i nya aktier under många år.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 9. Det där fixar ni, skönt med lite buffert om det skulle bli något "förlorat" år framöver!

  SvaraRadera
 10. Tack, precis som du säger är det skönt att ligga lite före, för det kommer säkerligen att komma år där några bolag kommer att sänka utdelningen. Ser även att det går bra för er, ni har råd att lägga några luncher på Berns 😊.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 11. Det kommer gå hur bra som helst, snart växer portföljen så snabbt att den kommer inte behöva insättningar :)

  SvaraRadera
 12. Hej Två Månadslöner,

  Tackar, det kommer att ta ett par år till innan våra insättningar har en mindre betydelse, men vi kommer fortsätta att mata på om än i en något mindre takt än tidigare.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera