lördag 16 november 2019

En stor amortering...Jag tog beslutet att lätta på vår portfölj för att amortera ner våra lån på huset. Det blev ett sjusiffrigt belopp, vilket gör att vi har en belåningsgrad på 33 % när det kommer till vår fastighet i Sverige. Tar jag med vår fastighet i Spanien ligger vi på en total belåningsgrad om 20 %, då vi inte har några lån på den lägenheten.

Nu kommer vi aldrig att behöva amortera ner en krona till på våra fastighetslån samt att vi har en väldigt låg belåning. En dryg miljon i lån gör att när vi säljer huset för en lägenhet i Göteborg, om ca 7 år, behöver vi inte låna en krona framöver om vi inte vill. Dock skall det sägas att det inte är särskilt intelligent att inte ha några lån (så länge det handlar om tillgångar som ökar i värde över tid), då staten idag subventionerar lånen med 30 % (ränteavdrag).

Vidare kan det vara väldigt svårt att få låna utan en inkomst när vi väl väljer att sluta vara anställd för förmånen att leva på utdelningar. Ovan gör att det blir ytterligare en smäll för portföljen, men då vi kommer att få en väldigt bra tjänstepension då vi fyller 55 år, känner jag mig hyfsat trygg att vi skall komma i mål om dryga 6 år. Nu blir avsättningarna till portföljen på 35 000 kronor i månaden plus en löneväxling på 14 000 kronor, så länge vi håller oss till 6 utlandsresor per år.

Det finns inget som säger att vi inte ökar belåningen om det skulle smälla rejält på börsen, inom portföljen kommer jag inte att vara rädd för en hälsosam belåning när lägen uppstår.

6 kommentarer:

 1. måste inte vara dåligt att ha noll i lån, då kan man ha alla utländska aktier i isk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, men jag behåller mina utländska aktier i min KF.

   Mvh
   /GL

   Radera
 2. Hej GL, vad fick dig att fatta beslutet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick på min magkänsla. Jag kommer att fortsätta ackumulera aktier och är snart tillbaka på liknande nivåer igen.

   Mvh
   /GL

   Radera
 3. Härligt att läsa GL.

  Själv är jag 100 % skuldfri och har så varit sedan 2013. Då ringde jag CSN och bad dem skicka en faktura på samtliga studielån. Känslan då, och nu.... underbar!

  Vill ej förpesta ditt forum e.d., men vill fråga om du har lust att offra 2-3 minuter av ditt liv/din tid att redigera din blogglista och addera min nya blogg, då jag har emigrerat till Trade Venue? Det skulle betyda mycket för mig och självklart finns du redan på min (nya) lista =)

  https://tradevenue.se/fermentumvitae/blog

  Önskar dig allt gott!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att ni inte har några skulder, bra jobbat och som du säger en härlig känsla. Själv går jag tyvärr inte in på Trade Venue, då det är en riktigt usel sida. Har själv blivit erbjuden att byta, men tackat nej.

   Önskar dig naturligtvis stor lycka till och tycker det personligen är tråkigt, då jag uppskattar det du skriver. Det var likadant med Vägen till frihet som jag tyckte var en bra blogg. Men jag skall försöka länka till sidan. Ha en go helg.

   Mvh
   /GL

   Radera