lördag 5 juni 2021

Det rullar på...

Idag var det dryga två månader sedan jag skrev något på denna blogg. Det har inte hänt särskilt mycket sedan dess, någon ytterligare resa ner till värmen i Spanien har vi dock hunnit med, när det var som värst vädermässigt i Göteborg under maj månad. Vidare har vi fått första vaccinsprutan genom ren tur, då vi var uppsatta på en reservlista. Om två veckor får vi spruta nummer 2 och blir således fullvaccinerade. Detta i sig gör att vi slipper lägga en förmögenhet på PCR-test för hela familjen. Den första juli införs vaccinpassen för hela EU.

Om man tittar på vårt sparande så är det nästan obefintligt, direkt pinsamt och vi skall försöka ta tag i detta nu annars blir det till att jobba in i döden, vilket inte är vår ambition utan snarare tvärtom. Om någon vecka får vi tillbaka pengar från skatteverket, då vi har betalt in för mycket skatt. Det ihop med mer normala utgifter borde göra att vi kan lägga undan 50 000 kronor exkl vår vanliga 20k i löneväxling i juni månad.

På aktiefronten har det hänt en rätt mycket och en hel del nya innehav har letat sig in i portföljen under techfrossan i mitten av maj. Bolag som har fått lämna är Handelsbanken, Sampo, UPM, Mowi samt Cloetta. Samtliga bolag blev en fin affär, men det uppstod en del fina möjligheter i andra bolag med betydligt större potential. Hade gärna behållt de finska bolagen, dock är jag inte imponerad av källskatten på utdelningarna, skattesatsen för Finland är på sinnesjukt höga 35 %, norska bolag har höjt skatten till 25 %.

Portföljerna har även de rört sig norrut, där den största har haft förmånen att öka på värdet med ytterligare dryga 250 000 kronor sedan mitt senaste inlägg. Vi är väldigt ödmjuka inför att det kan komma en korrigering i närtid. Dock så är det enbart fyra veckor kvar tills det vankas sommarsemester i Spanien och det ser vi fram emot.4 kommentarer:

 1. Härligt att snart vara färdigvaccinerad. Vädret i Göteborg den här helgen kan man inte klaga på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var riktigt skönt att till slut fått första sprutan. Speciellt då jag lyckats klara mig hela vägen utan att åka på covid-19.

   Kan man ha detta väder under 6 månader på Västkusten hade man inte behövt ha ett ställe i Spanien. Magiskt fint när vädret är som det är.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 2. Vad tycker du om den nya skatten som är på förslag? Då hamnar Sweden mitt i mellan Norge å Finland i skatt ju. Din portfölj växer ju fint utan spar Grattis snöbollen är igång som de lärde säger:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte säga att jag gjorde vågen direkt. Tror dock att det blir väldigt svår att få igenom.

   Kul att det går åt rätt håll, det går nästan för bra just nu. Man ser fluktuationer om 100k varje dag och det är lite läskigt i sig. Men man vänjer sig ganska fort tyvärr.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera