lördag 27 december 2014

Hur har det gått för mina innehav 2014?


Egentligen tycker jag att det är fullständigt irrelevant till hur mycket "marknaden" prissätter mina aktieinnehav, då jag vill öka på med aktier i mina befintliga innehav önskar jag naturligtvis att jag får handla billigt. Jag brukar göra en genomgång av min portfölj en gång om året, det har endast resulterat i köp under året, alltså inga säljbeslut. Nedan följer en snabb genomgång.


 • Kinder Morgan Inc +65%
Jag initierade en position under mars månad, önskar gärna öka på med betydligt fler aktier, de få gånger det har funnits lägen att öka så har det tyvärr ej funnits medel tillgängligt för detta. Ett fantastiskt bolag att äga med en väldigt generös utdelningsfilosofi.

 • Philip Morris +30%
Detta bolag var det första jag köpte till min portfölj, där kursen hade en rejäl svacka passade jag på att köpa, jag ser gärna att jag för öka på med aktier i PM, även detta bolag har en fin växande direktavkastning. 

 • McDonald's +14%
MCD har haft ett riktigt risigt år, med en hel del problem. Min uppfattning är att de kommer att kunna fortsätta dela ut rejält med pengar under många, många år framöver. Som jag tidigare påpekat är det bara att lägga dem i byrålådan och kasta iväg nyckeln. Jag har köpt på mig aktier under augusti samt september månad.

 • Castellum +13%
När jag initierade en position i slutet på september, tyckte jag inte att det var något kap direkt till dåvarande kurs. Men bolaget har fortsatt att tuffa på, jag vill inte öka på i Castellum till nuvarande kurs, utan inväntar en rejäl dipp och då skall jag ha betydligt fler aktier i detta bolag.

 • Handelsbanken B +13%
Även HB var inte direkt billigt när jag köpte aktien, vill gärna att detta skall vara det största innehavet i portföljen, men vill se betydligt lägre kurs innan jag ökar. Denna aktie köptes in under Juli månad.

 • Statoil + 7%
Denna aktie har jag enbart haft under en månad, då oljepriset rasat ner mot nivåer om 60 USD fatet. Är övertygad om att oljepriset kommer att repa sig på sikt, under tiden tar jag emot finfina utdelningar. Man skall passa på att köpa när branschen har det tufft, det är då man kan få fina ingångskurser.

 • Getinge + 5%
Ytterligare ett i raden av mina bolag som har haft det tufft under en tid, så småningom tror jag även att de kommer att repa sig, har varit väldigt nära att öka på i Getinge, men haft lite stolpe ut då den vände upp precis innan min satta köpkurs. Ja, ja det kommer säkerligen fler tillfällen. 

 • Bonheur -33%
Då var vi framme vid det sista bolaget och det är sorgebarnet Bonheur, ingen vidare resa under året. Jag har handlat på mig i omgångar under året. Jag är för tillfället nöjd med antalet aktier och är ej heller orolig över att de skall repa sig på sikt, det kan ta en stund men jag har ingen brådska.

Lite kort om de olika valutorna USD samt NOK. Norska kronan har utvecklat sig väldigt svagt mot svenska kronan under året, däremot har dollarn stärkts mot den svenska kronan och bidragit till en positiv utveckling mot mina amerikanska innehaven. 

Utdelningarna för Bonheur, PM, KMI, MCD är inkluderad i avkastningen. När det gäller Statoil, Handelsbanken, Getinge samt Castellum ingår Ej utdelningar i avkastningen då jag ej varit kvalificerad för att ta emot någon p.g.a. jag ej köpt i tid före x-datum.

7 kommentarer:

 1. Att avgöra hur aktieinnehav har gått och dra strecket vid ett årsskifte är som att löpa ett 100-meters lopp.Som långsiktig aktieinvesterare är du en maratonlöpare.Det är först när du kommit i mål då som du vet om ditt resultat blev bra.
  Att Bonheur det senaste halvåret har utvecklats negativt skall du inte misströsta över.Betänk att denna företagskonstellation startade redan 1848(Fred. Olsen) och sålunda hunnit skaffa sig lång erfarenhet inom shippingsegmentet(Fred. Olsen Energy i cirka 40 år).Mycket kontakter har hunnit skapas och erfarenheten har finslipats inom detta maritima kluster.Värdet av erfarenhet och traditioner skall inte förringas i det norska samhället.Norrmän i allmänhet sätter stort värde på det.
  Någon skall borra efter de olje- och gasfyndigheter som finns gömda under havsbottnen och den senaste inbromsningen får man nog se som ett försök från Statoil:s sida att få stopp på den skenande kostnadsutvecklingen.När det skett så fortsätter nog borrandet av fler brunnar./Classe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Classe,

   Mycket klokt skrivet av Er. Håller definitivt med om att tiden tas i mål, då jag är långsiktig i mina innehav har aktieutvecklingen ingen betydelse, utan det är utdelningen som skall ge guldkant i vardagen i framtiden. Om bolagen höjer utdelningen år för år och kan täcka den med en rimlig utdelningsandel i förhållande till vinst kommer priset på aktien att utvecklas därefter.

   Radera
 2. Trevligt! Men köpte du inte BHP Billiton också?
  Tack för en kul blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar,

   Det stämmer att jag köpte in BHP Billiton, men det var inte till oss utan det var ett av inköpen till barnportföljen.

   Radera
 3. Imponerande siffror! Bortsett ifrån Bonheur då, de hämtar sig när oljepriset återhämtar sig tror jag. Önskar er fortsatt lycka till under 2015!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, under tiden så tar jag tacksamt emot utdelningar från Bonheur. Ser även att ni går fram som en ångvält, enormt imponerande. Ett stort lycka till under 2015 och en God Fortsättning.

   Radera
 4. My brother suggested I may like this website.

  He was totally right. This post truly made my day.
  You cann't believe simply how so much time I had spent for this info!

  Thank you!

  SvaraRadera