onsdag 28 januari 2015

Hoppsan Getinge!Mitt innehav Getinge har stigit med drygt 11% (i skrivande stund) idag. Frågan man kan ställa sig är, skall jag vara glad över en sådan uppgång? Jag kan ärligt säga att jag inte är det minsta glad över detta, då jag gärna vill ha fler aktier i detta bolag.

Så länge man inte har uppnått en full position långsiktigt, kan jag ej glädjas över en uppgång i en aktie, utan vill snarare att den skall gå ner då det ökar min YOC. Hade åtminstone önskat att dubbla mitt innehav, men det kanske uppstår tillfällen lite längre fram i tiden.

Känner samma sak i BHP Billiton, upp dryga 12% på någon vecka. BHP Billiton är däremot ganska volatil, vilket gör att de kan komma att uppstå ett läge att öka på inom en inte allt för avlägsen framtid. Om nu bara dollarn kunde lugna ner sig i euforiska uppgång den haft på en relativt kort tid.

8 kommentarer:

 1. hm.. jag var väldigt kluven över rapporten. Såg inte utdelningssänkningen med blida ögon kan jag säga, hade inte alls räknat på det. Slarvigt, måste bli bättre på att bevaka mina innehav! Med 15% avkastning på 2 veckor och galen rusning idag tackade jag för mig, ber att få återkomma. Ökade i AZN, PM och AT&T istället. Men absolut, jag förstår Getinge och att pengarna behövs på annat håll. Troligtvis bästa vägen för totalavkastningen på sikt men det passar helt enkelt inte min strategi. Trevlig kväll! /Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utdelningssänkning är aldrig trevligt, hade aldrig kunnat tro att marknaden skulle reagera på detta sätt. Jag tror på bolaget och har varit väldigt nära att öka på nivån runt 160, men aldrig haft likvider vid dessa tillfällen. Direktavkastningen är lite väl låg för min del, men balanseras upp med betydligt högre direktavkastning för övriga innehav. Getinge har haft en makalöst sätt att allltid repa sig, trots mycket negativa nyheter. Jag ligger kvar med mitt innehav.

   Radera
 2. Trevlig resa med Getinge! Men samma för mig. Gick ur idag. Vill gärna ha något stabilare. Kollar in flera livsmedelsföretag som jag tror kan gynnas av det lägre oljepriset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan mycket väl vara ett mycket bra drag kortsiktigt, men jag tror på bolaget och kommer förmodligen öka på med aktier vid en rejäl nedgång. Lycka till med bytet till livsmedelsaktier.

   Radera
 3. Hej, när du skriver att du inte uppnått full position långsiktigt, hur beräknar du vad som är en full position för dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I dagsläget beräknar jag min portföljandel utefter ett portföljvärde på ca 2 miljoner, vilket innebär att jag inte vill ha ett innehav understigande 50 000 kr. Om jag exempelvis har ett bolag, där min andel utgör 45 000 kr kan jag vara nöjd, då jag räknar med att värdet kommer vara minst 50 000 kr när jag nått 2 miljoner. %-satsen på ett enskillt innehav beror naturligtvis på bolagskvaliteten, d.v.s Handelsbanken kommer att utgöra en större andel än BHP Billiton i framtiden.

   Vi har väldigt stora kassaflöden inom familjen för tillfället och gör våra beräkningar efter ovan siffror. Vi kommer förmodligen att ha drygt 40 innehav när vi är färdiga med bygget av denna portfölj och är nu i ett väldigt tidigt skede av denna resa mot stora passiva inkomster.

   Radera
 4. Tack för svaret angående portföljandel, det hjälper mig som är nybörjare med att förstå hur du resonerar. Jag kommer att följa din resa mot att leva på avkastningar noga, och det är troligt att jag kommer att ta efter dig en hel del. Tack för att du bloggar :)

  SvaraRadera
 5. Det var så lite så, tack för de snälla orden :). Lycka till med era investeringar och tänk på att alltid göra er egna analys för börsen som helhet är inte direkt billig för tillfället.

  SvaraRadera