lördag 10 januari 2015

Mål 2015Efter en hel del klurande, är det nu dags att skriva ner vår kortsiktiga målsättning med vårt sparande/investerande som skall gälla under år 2015. Som alltid har vi satt upp väldigt höga mål med vårt sparande, jag är riktigt optimistisk inför det nya året och har en förhoppning om att vi skall slå tidigare toppnoteringar avseende sparkvot samt avsättning av kapital till investeringar under året.

Mål 1: Uppnå en sparkvot överstigande 60%
Första året hamnade vi på en nivå om 50%, det andra året lyckades vi öka kvoten till 55% och nu har jag gett mig den på att jag skall över 60% i år. Jag tror verkligen att vi har goda förutsättningar att klara av, det som jag anser är det viktigaste målet i år.

Mål 2: Amortera av 36 000 kr på våra huslån
Då ränteläget är på otroligt låga nivåer, har vi ingen brådska att amortera av lånen i en större takt, utan en nivå om 3 000 kr i månaden anser vi är lagom. Vi är ändå väldigt flexibla med detta mål, det är många faktorer som spelar in, såsom ex börsen utveckling mm.

Mål 3: Spara 30 000 kr till framtida resor
Det här målet är som alltid det svåra att förhålla sig till, vi brukar ju lägga undan lite för mycket pengar till detta mål. Detta året har vi bestämt oss för att det Ej får bli mer än 3 st resor, varav 2 st är bokade. Vi har redan finansierat en långresa till Asien under året, vilket känns skönt. Å andra sidan är det inte hela världen om man skulle lägga några tusen extra på detta mål, Finns inget som slår en "investering" på x antal veckor runt om i världen och insupa den lokala kulturen och umgås med familjen, vilket vi anser är väldigt lärorikt för barnen men även för oss vuxna.

Mål 4: 364 000 kr skall sparas undan till aktier
Dryga 30 000 kr i månaden skall in på börsen om vi hittar köpvärda bolag, annars får de parkera på ett sparkonto till dess att vi hittar bolag med trevliga värderingar. Stora oljerelaterade drakar vill vi gärna fiska upp till låga priser, vi är väldigt långa i våra placeringar och tror att de kan vara en bra placering på sikt.

Mål 5: Minst 21 000 kr i utdelningar 
Under 2014 erhöll vi drygt 7 300 kr i utdelningar, i år skall vi ha minst 3 gånger det beloppet. Detta mål är jag helt på det klara över att vi skall klara av. Vi vågar Ej gapa efter mer än 21 000 kr, då det inte är helt lätt att hitta bolag vi vill ha p.g.a. att vissa värderingar är skyhöga eller i varje fall lite väl höga för vår del.

Vi sätter inte upp något mål för eget kapital, då det egentligen är helt ointressant för vår del. Det är löpande kassaflöden som skall återinvesteras och växa sig riktigt stora på lång sikt som är målet med vårt sparande. Vi har ökat vårt kapital varje månad (24 i rad) sedan start av denna dagbok, så det löser sig självt.

Totalt skall vi spara undan 451 000 kr (utfall 2014: 384 000 kr) under 2015, detta är ett väldigt ambitiöst mål som kräver en fruktansvärd disciplin, speciellt med tanke på att vi bestämt oss för att öka vår levnadsbudget med 24 000 kr om året eftersom vi tyckt att tidigare budget har varit för tajt och att vi inte vill försaka vissa saker under tiden vi gör denna resan mot ekonomiskt oberoende. 

Man skall inte vara egoistisk i sitt tänkande, då vi har barn som Ej bestämt att de vill bli ekonomiskt oberoende, utan det är vi vuxna som tagit beslutet. De skall Ej få lida för de beslut som vi har tagit... Om 4 år är tanken att utöka vår levnadsbudget ytterligare med 5 000 kr i månaden, vilket gör att sparkvoten kommer att sjunka, men det är helt enligt plan och ett tag tills dess. Nu kör vi...

14 kommentarer:

 1. Intressant läsning och ambitiösa mål. Våra intressant att höra mer om er familjesituation. Ni jobbar båda heltid, barn/en på dagis etc.

  God fortsättning!

  Frihetsfonden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, Önskar även er en God Fortsättning. Vi är en familj på 4 personer där bägge två jobbar heltid, varav barnen är relativt små, jag vill inte avslöja för mycket då jag inte vill "riskera" min identitet tyvärr.

   Mvh

   Radera
 2. Räknar man baklänges så får man fram att ni tjänar cirka 37000 efter skatt per person. Vad jobbar ni med? Hur bor ni? Gillar bloggen skarpt, kämpa!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, tack jag kommer att kämpa det kan jag lova.
   Oj 37 000 netto :), det hade varit väldigt trevligt och få ut, tyvärr är vi inte i närheten av denna summa. Då jag skriver denna dagbok anonymt vill jag inte avslöja för mycket tyvärr, för att riskera min identitet.

   Det jag kan säga är att vi bor i ett relativt nytt hus i en av Sveriges största städer, när det gäller våra yrken är jag tvungen att göra er besviken, då vi ej vill avslöja detta.

   Mvh

   Radera
 3. Jag kan omöjligt ha er levnadsbudget då går jag bankrutt. Har barn. Är jag egoistisk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, då jag ej känner er så kan jag ej uttala mig om detta tyvärr. Men jag varken hoppas eller tror att ni är egoistisk.

   De flesta människor har olika förutsättningar och vi är väldigt ödmjuka inför vår nuvarande situation och passar på att maximera vårt sparande varje månad.

   Som jag tidigare påpekat i ovan kommentarer, vill jag ej avslöja för mycket men den summa vi har kvar när vi betalt våra räkningar tycker inte jag är en väl tilltagen budget, utan tvärtom. Sedan kan man naturligtvis drabbas av arbetslöshet eller sjukdom som påverkar inkomsten.

   Mvh

   Radera
 4. Förståndigt att öka lite på levnadskostnaderna om det känns lite tajt där. Ni har ju bra sparutrymme än då. Lycka till med 2015

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi känner att det har varit väldigt tufft att förhålla sig till under året. Tror att det kan har varit ett klokt val, då det kan vara väldigt påfrestande med noll i utrymme. God Fortsättning och ett stort lycka till med ert mål under året.

   Radera
 5. Hej! Har ni funderat över att hyra ut huset när ni själva är på resor? Vi har testat detta framgångsrikt två gånger och inkomsten har täckt stora delar av resekostnaden! Resor är ju underbara att göra så vi tycker detta är ett bra sätt att äta kaksn och ha den kvar så att säga. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Ett mycket bra tips. Vi har faktiskt övervägt uthyrning på tidigare långresor, men det blev aldrig av. Vi känner nog att vi behöver vara borta ett bra tag för att det skall vara värt allt jobb kontra förtjänst. Vi kanske är lite väl lata när det gäller den biten. Vi är o andra sidan väldigt duktiga på att sy ihop resor till fantastiska a priser :)

   Mvh

   Radera
 6. Härliga mål, skulle kunna vara mina egna! Kul också att ni "investerar" i resor. Det blir ju avkastning i form av minnen efteråt också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, visst är det härligt med höga mål! Kan tänka mig att det inte finns så många som skulle hålla med om att reseupplevelser är en investering, men för oss som familj är det värt varenda krona. Håller med dig till 100% angående "avkastning i form av minnen".

   Mvh

   Radera
 7. Imponerande mål :)
  Lycka till och må 2015 bli bättre än 2014.

  SvaraRadera
 8. Hej, tack det var snällt sagt. Vi är väldigt belåtna med 2014, det var ett fantastiskt år, även fast vi inte riktigt nådde upp till målen. Jag tror att t.o.m. att 2015 kommer överträffa föregående år. Lycka till själv.

  Mvh

  SvaraRadera