söndag 4 januari 2015

Summering 2014Då var 2014 slut och dags att summera hur året har utvecklats samt redovisa resultatet av mina mål som jag satte upp inför detta året. Vi har haft ett fantastiskt år med stora investeringar i vårt välbefinnande som bl.a. resulterade i 4 st fantastiska utlandsresor under året.

Mål 2014

 • Målsättningen under året var att spara undan 380 000 kr till att amortera/investera i aktier, 20 000 i sparande till framtida resor. Tanken var även att vi skulle amortera av våra lån, ha ett eget kapital överstigande 2,1 miljoner samt en sparkvot överstigande 62%.
Vi underpresterade rejält mot det uppsatta målet: amortera/investera, resultatet hamnade på 306 700 kr, d.v.s. 73 300 kr under mål. När det gäller sparande till resor kan man se att vi prioriterade detta i år, vi sparade undan 71 000 kr, en ökning med 51 000 kr mot budget, vi erhöll även 6 573 kr netto från utdelningar.

Totalt skulle vi spara undan 400 000 kr, det blev till slut 384 772 kr, det fattades ca 15 000 kr. Vi sätter alltid väldigt höga mål, vilket gör att vi aldrig kommer att överprestera med särskilt många procent om än någon. Några 30-50% över mål finns inte för oss, då har man helt enkelt satt ett för lågt mål. Vi får helt enkelt revanschera oss nästa år.

Jag tror att vi kanske hade klarat av målet om vi inte hade rest så mycket under året, då det suger så mycket kapital i leverne under våra semestrar. Det finns absolut inga bortförklaringar, utan vi har helt enkelt underpresterat å det grövsta. 

Vi skulle även amortera av våra lån, men räntan har fortsatt ner och det kostar inte många kronor att ha lån idag, speciellt när vi har en soliditet på överstigande 86% gör att vi känner vi oss tillfreds med vår belåning på 356 000 kr. Vi lyckades i.a.f. amortera ner lånen med 20 000 kr under året.

Det egna kapitalet har stärkts med 449 000 kr, en rejäl försämring mot föregående år då vi ökade kapitalet med 573 000 kr, men allt som allt har vi ökat kapitalet med dryga miljonen på två år. Vi kan inte vara annat än supernöjda med utvecklingen sedan start av denna dagbok. Vi har idag ett eget kapital överstigande 2,2 miljoner.

Ytterligare ett misslyckande var sparkvoten som slutade på 55%, mot 62% som var vårt mål, vilket inte är ok. Men vi har resonerat att vi inte riktigt är ämnade till och leva så tajt som flera andra bloggare, vilket vi har beslutat att tillföra 24 000 kr om året i utökad budget inför nästa år, då vi behöver lite mer svängrum än nuvarande budget, barnen är bara små under en begränsad tid...Hela familjens intresse är att resa och de tänker vi fortsätta med, men kanske inte lika mycket som i år. 

Utdelningar 2014
 • Det viktigaste av allt är våra utdelningar, och vi har gjort en prognos på 12 år framåt, det är då vi skall leva på våra utdelningar. Nedan kan man se prognoser fram t.o.m. 2027.


Det man kan utläsa är att vi ligger några hundralappar före ovan prognos, vi erhöll 7 369 kr brutto under 2014 i utdelningar. Kommande utdelningar baserat på mina innehav idag är ca 16 000 kr, vilket gör att jag känner att vi ligger i fas med ovan diagram, kanske t.o.m. lite före. Men a andra sidan skall vi betala av samtliga lån under tiden (inom 12 år) men det skall vi klara av om vi får förmånen att behålla nuvarande förutsättningar avseende jobb, löner mm. 

Aktier
 • Hur det gått för mina innehav kan man se här. Det har endast varit köp under året (13 st), d.v.s. inga säljbeslut.
2 kommentarer:

 1. Mycket inspirerande! Även om du/ni underpresterat har ni också investerat i upplevelser!

  /H

  SvaraRadera
 2. Tack, det var snällt sagt. Det är väldigt viktigt för oss att "leva" under tiden vi gör denna resa, då är upplevelser en av de saker vi lägger mycket pengar på. Detta året prioriterade vi resor med extra mycket kapital, tanken är att budgeten skall vara lite lägre nästa år, men det säger vi varje år...

  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera