onsdag 2 september 2015

Månadsrapport augustiNu var det åter dags för en månadsrapport, denna börsmånad har varit väldigt volatil, med generella nedgångar i marknaden, vilket alltid är trevligt så länge man är nettoköpare. För första gången sedan jag startade denna dagbok visade jag en negativ utveckling av eget kapital från en månad till en annan på dryga 11 000 kr.

När det gäller sparandet var det en ok månad, inte mer, då vårt semesterleverne (korträkning) fortfarande tynger vår ekonomi. Jag tror att hela hösten kommer att vara väldigt tuff (2 st resor inplanerade) för oss, men vi skall göra vårt allra yttersta för att upprätthålla sparkvoter överstigande 60 %.

Under augusti lyckades vi spara 28 000 kr, vi fick även in 1 666 kr i utdelningar (netto) samt att vi lade undan 5 300 kr till en framtida resa. Vi amorterade inte en krona denna månad, då inkomstsidan var mer normal än mot sommarmånaderna. Vår sparkvot översteg 60 %-gränsen för åttonde månaden i rad under detta år, vilket vi är oerhört stolta över.


6 kommentarer:

 1. Det är nog få som såg sitt sparande växa under augusti, men så länge man äger lika stora andelar (eller mer) av lika bra företag som innan så är inte jag orolig.

  Riktigt imponerande sparande förresten. Speciellt som ni också är ute och reser och förhoppningsvis roar er. Det går fort uppåt när man kan lägga undan så mycket varje månad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel,

   Det har du helt rätt i :) Tack, det var snällt sagt. Vi har trimmat rejält på att reducera vår månatliga räkningar och det finns inget mer som vi kan kapa där. Våra årliga utlandssemestrar ser vi som en investering i själen samt i upplevelser utöver det vanliga, detta är inget vi kommer att tumma på, för vi hade nog inte klarat att spara såpass mycket utan dessa "treats".

   Det går med en väldans fart när man har sparat några år och fått bollen i rullning, jag försöker inte att titta för mycket på andra utan fokusera på våra egna förutsättningar. Just nu har vi en möjlighet att lägga undan stora belopp, men det kan förändras väldigt fort.

   Mvh

   Radera
 2. Väldigt intressant läsning och följer er mot ert mål. En fråga gällande tillgångarna, är huset räknat på rådande marknadsvärde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sparaförlivet,

   Kul att ni tycker det är intressant. Jag skulle uppskatta att vi ligger ca 15% under marknadsvärdet, rensat för trolig mäklaravgift samt vinstskatt. D.v.s. vi visar endast upp nettotillgångar och ej brutto. Vi borde kanske revidera upp tillgången, men är väldigt restriktiva med detta, då vi hellre ligger några hundra tusen under det verkliga nettovärdet.

   Jag tycker i själva verket att det egentligen är rätt ointressant till vilket värde tillgången är värderad till, då det inte ger oss några kassaflöden, förutom att det ger oss låga boendekostnader, eftersom vi är såpass lågt belånade som i sin tur gör att vi kan lägga undan en bra slant varje månad.

   Mvh

   Radera
 3. Helt grym sparkvot och mycket detaljerad uppföljning!

  Hoppas du inte har något emot att jag lade till dig på min "bäst just nu" lista.

  Ha det fint så länge!
  Hälsar utdelningsseglaren

  SvaraRadera
 4. Tackar, kul att ni uppskattar rapporten. Angående "bäst just nu", får jag säga att det var väldigt generöst av Er.

  Trevlig helg!
  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera