fredag 11 december 2015

Inköp Hennes & MauritzIdag har jag köpt in lite fler aktier i HM, 200 st blev det till slut, priset jag fick betala var strax under 300 kr.  Äntligen har de kommit ner till lite trevligare nivåer och förhoppningsvis ner en bra bit till. H&M är och kommer förbli dyrt, men under 300 kr är ok.

Efter ett par vändor i badkaret med mycket funderande, beslutade jag mig för att göra mig av med några innehav, vilket jag gjorde tidigare i veckan. Kinder Morgan har förbrukat sitt förtroende punkt. Northwest Healthcare fick stryka på foten och bytt ut det mot ett annat svenskt bolag med intressant värdering.  MTN åkte ut efter den stora osäkerhet som råder kring Nigeriahärvan, dessutom är Telia inte alls dyrt för tillfället. Innehavet som BHP Billiton delade ut till oss aktieägare är såpass litet, det finns ingen anledning att ha kvar South 32. BHP Billiton, kommer säkerligen även de sänka utdelningen, de åker ut.

För att sammanfatta ovan, kan man säga att i brist på acceptabla nivåer på de bolagen jag verkligen vill ha, så har man letat lite utanför boxen vilket inte alltid är så bra, trots fin historik och bra direktavkasning. Lärdomen för min del är att endast köpa de finaste bolagen och kapa bevakningslistan rejält. De högkvalitativa bolagen som kommer att leta sig in i portföljen är bl.a. Starbucks, Disney, HM, Handelsbanken, Investor, Castellum , J&J mm.

Jag tror att + 50 bolag blir för mycket att hålla reda på, jag kommer säkerligen hamna på runt 25-30 st när jag är klar. YOC kommer att sänkas en bra bit, men utdelningstillväxten kommer sannolik bli betydligt bättre för de bolag som letar sig in i portföljen framöver.

20 kommentarer:

 1. Stora förändringar men jag fastnade ändå på "vändor i badkaret". Det är den sorts badkar jag behöver. Typ 10 meter långt och 5 meter brett, med 28-gradigt vatten. Då ska jag också göra vändor!

  Själv känner jag mig lite bränd av NCC. Är det *verkligen* nödvändigt att dela företaget om det innebär 0 utdelning? Ja, jag är bitter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med lite ryggsim "ala Bengt Baron" i badkaret...Jag är faktiskt inte bitter över KMI, utan det var mitt eget investeringsbeslut. Lite tråkigt att ett så aktieägarvänligt (tidigare) bolag kan svänga såpass snabbt i sin strategi. Ena dagen höjer de utdelningen med 10 %, några veckor senare kapar de den med 75 %, mycket märkligt agerande.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
  2. Jag har också fastnat för vändorna i badkaret. Är det en bassäng? Är det ett mindre kar med lejontassar, eller vad?

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. Det är mer åt det mindre karet tyvärr, men det är inte helt omöjligt att det bilir ett större i framtiden...Men jag kan säga att det gjorde gott för både själen men framförallt för min strategi, tiden får utvisa om jag har rätt.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 2. Tråkigt att höra med dina investeringar. Tror du gör rätt i att satsa på lite större företag med någorlunda stabil utdelning. Hm och SHB är mina favoriter. Har även en liten post SKF jag köpte nyligen. Jag satsar just nu på en utdelande svensk indexfond. På så sätt får jag lite av varje då jag märkt att jag endå inte slår index.Jag har efter 3år märkt att för mycket avgifter går till courtage och att jag köpt och sålt för mycket. Försöker nu behålla mina investeringar och återinvestera utdelningarna. Önskar dig lycka till framöver. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kinder Morgan är inget litet bolag utan efter Exxon och Chevron det 3:e största energibolaget i staterna. Härligt att du har hittat en strategi som fungerar för dig.

   Ett stort lycka till med dina investeringar!
   Med vänlig hälsning,

   Radera
 3. Jag har kommit till ungefär samma insikt som du har gjort. Har rensat ur bolag som inte tillhör de allra bästa. Som exempel KMI och NWH. De som kommer att prioriteras är Cast, HM, Atlas, SHB, DIS, SBUX och JNJ. Önskar dig fortsatt lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen fina bolag, jag är tämligen övertygad om att det kommer att gå hyfsat för oss med våra investeringar framöver, speciellt då vi lägger undan en bra slant och återinvesterar våra utdelningar.

   Lycka till!
   Med vänlig hälsning,

   Radera
 4. OK lika bra att börja här.
  @daniel 19:41 Att ncc delar bolaget kan vara bra, det betyder att du som aktieägare kan fokusera på något av delarna "ncc"
  Och dom delar ju ut sin bostadsdel som blir ett eget företag och då får ju du aktier i det bolaget vilket blir pengar? Ok säger du men då kommer det "gamla" ncc att sjunka i värde? visst men bolagen sjunker alltid när man delar ut utdelning också.
  Så till 2017 kommer det nog leta sig in pengar på ditt konto iallafall från gamla och nya ncc, om det blir lika mycket som 12kr återstår att se.

  @anonym 21:24 på lite större företag?
  Kinder morgan INC är det största pipeline företaget i usa så det är ett ganska stort företag, jag är lika besviken som grazingLady angående kmi där jag själv fick bita lite i det sura äpplet. Men det e därför det e bra med en diversifierad portfölj, om ett bolag går lite sämre så går förhoppningsvis dom andra upp.

  Och så till sist @grazing lady Jag själv snappa upp några hm på 298,60 men bara ynka 12 aktier, har bränt allt hittils.
  Börjat tänka om lite angående en buffert så ska öka buffertsparandet lite mer för 2016
  Ha en trevlig jul!
  Mvh FAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härlig att fiska upp HM under 300 kr, även om det är 12 aktier. Det är ju ändå några tusenlappar som får "jobba" åt en.

   Trevlig Jul.
   Med vänlig hälsning,

   Radera
 5. FAM: Delningen av NCC kan vara bra i längden, men det kan också vara skadligt. Två mindre företag kan klara tillfälliga problem sämre än ett stort.

  Delningen kommer också kosta 200 miljoner kronor och de pengarna kommer inte till aktieägarna. Kanske de två nya bolagen kommer var för sig göra stor succé, kanske inte. Jag väljer utdelningsbolag av en anledning. Jag tror att utdelningarna håller företagsledningar ärliga. Det är svårt att ge utdelning om du missköter bolaget.

  SvaraRadera
 6. Svar till FAM: Ursäkta formulerade mig lite fel. Jag har själv ingen större insikt i Kinder Morgan. Det jag mer menade var att vara försiktig i bolag som är allt för beroende av en bra konjuktur. Många bolag som är beroende av ett högt oljepris börjar få problem nu och tråkigheter med en sänkt utdelning är ju ofta en sänkt kurs på aktien också. Det är väl därför Hm alltid vart dyr. När dom kan hålla en stabil utdelning betalar gärna folk mer för den. Att det är ett tillväxt bolag är ju också populärt. Mcd eller Pm känns stabilt oavsett konjuktur men inte samma tillväxt som Hm. Hade olje och råvaru priset istället gått åt andra hållet är jag säker på att både KMI och BHP vart en fantastisk investering. Som du skriver är risk spridning viktigt och därför kan ju en indexfond vara en del av sparandet om man inte är riktigt duktig på investeringar. Ha en trevlig jul och lycka till 2016 :-) Mvh

  SvaraRadera
 7. Har själv köpt KMI på sistone, väldigt få aktier och nu väldigt låg direktavkastning än tidigare, men jag betraktar KMI som mindre riskfyllt än tidigare, förutsatt att de förvaltar sina pengar på ett bra sätt på längre sikt.

  SvaraRadera
 8. @Daniel
  Ja du det har du rätt i, förstår inte riktigt varför man vill dela upp bolaget sådär, ligger över min kompetensnivå.
  Kanske för att man ska kunna ha bättre koll på företaget eller något, vet ej.
  Och jag vet inte riktigt vilken av dom som jag ska fortsätta investera i, kanske blir det en 50/50 split i båda som jag investerar i och fortsätter att se det som "ett Ncc"
  Vet ej.

  @ Anonym
  Ok ja då förstår jag hur du tänker och då håller jag med dig fullständigt, alltså själv är jag så dum så jag börjar sitta och överväga att lägga in en liten slant i kmi nu, när jag ser att dom börjar bli lite mer försiktiga, det som gör att jag ryggar till fortfarande är hur ledningen kan ha räknat så grovt fel på det hela, samt hur Richard Kinder själv kunde investera över 2 gånger runt 39USD.
  Han om någon borde ju ha insyn i bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anggående KMI, fick de inte en oförutsedd händelse, dvs en nedgradering av kreditkvaliteten? De är ju extremt beroende av att låna pengar till investeringar. Så blev det en ond cirkel, aktiepriset sjönk med mindre möjligheter att dra in kapital på enissioner, dyrare att låna på obligationsmarknaden pga nedgraderingen. En ansvarsfull ledning drar så ned på utdelningen.

   Radera
  2. Att insiders investerar är ju helt klart positivt. Såg en insider köpte 870000 aktier i Telia. Såg positivt just då för aktien. Sen dess har den gått ner 20%. Att köpa aktier innebär alltid risk och svårt att veta vad som är en bra investering. Alla tar olika risk och för min del har de få aktier jag köpt som man trott vart ett fynd fortsatt ner. Jag tycker Lars som brukar kommentera på olika sidor har bra idéer om investeringar. När jag köpte min lägenhet för 1,5 år sedan köpte jag i ett fint område i kommunen. Den har sedan dess dubblat sitt värde. Skulle jag istället köpt i utkanten av kommunen skulle jag idag få skänka bort lägenheten för ingen vill bo där. Jag spar hellre mina pengar på ett sparkonto än att investera i något jag inte känner mig bekväm med. Mvh

   Radera
 9. Även jag slängde ut KMI. När underlaget för mina investeringar förändras anser jag mig ha "rätt" att bryta mot "buy&hold". Kul med H&M. Kan även tipsa om Maersk när vi nu pratar om högkvalitativa bolag. Se deras utdelningshistorik (bortse från extrautdelningarna).

  Skönt med ett bad;)

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, jag hade med dem på min tidigare bevakningslista, men har nu kapat ett antal bolag på den listan. HM aktier kan man inte få för mycket av :)

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 10. Maersk är ett stort bolag i tuff branch. Danska utdelningar är lite krångliga - e dom inte?

  SvaraRadera
 11. Om jag minns rätt så dubbelbeskattar (30 %) Avanza sina depåer, men Nordnet drar endast 15 % i källskatt i en KF.

  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera