lördag 12 december 2015

Inköp TeliaI Fredags ökade jag på mitt innehav i Telia med 1 299 st aktier, vilket gör att jag nu innehar 2 000 st. Jag betalade 40,55 kr per aktie, ett mer än skäligt pris för en stabil utdelare som Telia.

6 kommentarer:

 1. Vad vet man om Telias framtid? Har hört prat om eventuell uppdelning av bolaget, är utelningarna framöver säkra?
  Helt galet nice med över 7% yield, men kommer det bestå?

  Tack för en bra blogg
  -Samuraimannen

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Säkra" investeringar ger inte 7% i direktavkastning, eller i vart fall inte 7% i totalavkastning. En svensk statsobligation ger hyfsat säker avkastning, i dagsläget ca 0,8% på en obligation med 10-års löptid.

   Osäkerheterna i Telia är flera: Lyckas de sälja verksamheten i Asien? I så fall när? Hur mycket de får betalt för den verksamheten och kan de få hem de pengarna? Hur stora böter får de för korruptionsskandalerna? Tappar ledningen fokus på affärsverksamheten när de måste ägna tid åt rättsprocesser. Lönsamheten i Norden är också osäker – ökar konkurrensen kan avkastningen minska. Hur många vill t.ex. köpa Telias TV-tjänst i framtiden när allt mer innehåll finns "på nätet"? Å andra sidan, skulle konkurrensen avta kan det komma mer reglering för att öka konkurrensen eller för att begränsa priserna Telia kan ta ut. För trots att staten är storägare i Telia får man väl anta att staten är mer angelägen om att hushåll och företag ska ha ett bra urval av telekomtjänster till rimliga priser snarare än att ge aktieägarna hög avkastning från ett monopol eller oligopol. Vilket i grunden är bra för hela ekonomin och inget att beklaga sig över. Och även om allt ovanstående löser sig, är det inte säkert att de kommer fortsätta dela ut nästan hela vinsten. Kanske kommer de istället behöva investera mer i infrastruktur eller så kommer de prioritera köp av bolag.

   Därmed inte sagt att Teliaaktien är ett dåligt köp. Jag vill inte svartmåla, bara visa på några risker som kan förklara dagens kurs. Får man hög avkastning har man tagit hög risk.

   Radera
  2. @samuraimannen Tackar. Det finns tyvärr inget som är säkert, i.a.f. Inte när det gäller aktier.

   Radera
  3. Oj! Bra och utförligt svar, tack för det! Å andra sidan läste jag att NerCom tar över massa kunder (300000)från tele2 (tror jag) i Norge. Allt är inte skit, ett finare telia skulle jag definitivt köpa! Dock gillar jag inte cirkusen med Azerbajan och hela asien-delen.

   Hoppas telia reder sig, kanske är värt en slant redan nu? Vet man några tidshorizonter med ev avyttring och skadestånd?

   -S

   Radera
 2. HELLRE TELE2 ALLA DAGAR I VECKAN!

  SvaraRadera
 3. Ja, alla har ju sina olika favoriter. Gillar du Tele2, tycker jag att du skall köpa dem.

  SvaraRadera