tisdag 1 december 2015

Månadsrapport novemberNovember månad är nu avklarad, vilket har varit en tuff månad att få ihop rent ekonomiskt. Vi har kämpat på riktigt bra och fick ihop ett hyfsat resultat efter alla utgifter är summerade.

På utdelningsfronten fick vi in 2 875 kr vilket är bra, vi lade även undan närmare 8 000 kr till en framtida resa samt att dryga 27 000 kr gick in på aktiekontot. När det gäller aktieköp har vi haft lite oflyt när det gäller Teliaaktien, där vi har missat två fina köplägen, där det strulat vid överföringar av likvider. Så kan det vara när man inte har tillräckligt vilande kapital vid sidlinjen. Det kommer dock säkerligen fler tillfällen.

Nästa år (2016) vete fan om vi är redo med att ligga på så höga sparkvoter som vi har gjort i år, för det har varit väldigt, väldigt tufft och upprätthålla dessa nivåer och leva på 37 % av våra inkomster. Jag vet att det är superviktigt att lägga undan så mycket pengar som möjligt de första fem, sex åren, men vi får nog gå upp ett par tusenlappar i månaden till konsumtion tyvärr.

Men för tillfället går det ingen nöd på oss, och vi har själva givit oss en stabil grund att stå på under de tre åren vi skrivit denna dagbok, genom en total förvandling av vår ekonomi, vilket vi är ödmjukt tacksamma för.


12 kommentarer:

 1. Jag tror det är superviktigt att resan är bra också. Absolut kan de flesta minska sina utgifter kraftigt och till och med må bättre av det, men att minska alltför mycket verkar inte värt det.

  Så 2015 var året där de testade var gränsen går och nu vet du?

  SvaraRadera
 2. Hej Daniel,

  Jag tycker du sammanfattade det hela på ett väldigt bra sätt.
  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera
 3. Roligt att följa ert sparande, glöm dock inte bort att leva livet för dagen ibland oxå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Nej, vi lever verkligen livet. Problemet är alla semesterveckor utomlands, de suger rejält med kapital och vi behöver troligen utöka vår utgifter i vår budget.

   Radera
 4. Hej!

  Jag tänkte fråga om dina tankar om Fingerprint.

  1. Vad tycker du om Fingerprints nuvarande värdering/kurs?
  Samt
  2. Vad tror du om Fingerprint i framtiden, främst med tanke på den kommande guidningen (den 9/12) för 2016 där analytikerna spår en omsättning mellan 7-8 miljarder?

  Mvh William

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej William,

   Jag har absolut ingen uppfattning om Fingerprint, de delar inte ut några pengar och passar inte in i min investeringsfilosofi.

   Mvh

   Radera
 5. Inte helt oväntat så tycker jag att det är ett mycket begåvat beslut.

  Även om du ökar utgifterna en smula så kommer du fortfarande ha ett imponerande sparande.

  Glöm inte bort att leva! Du kommer ändå inte kunna ta med dig stålarna dit vi alla ska vandra..

  //Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Chansar Mest,

   Du har helt rätt i ditt resonemang. Förra året drog vi upp budgeten med ett par tusenlappar, men det är inte tillräckligt för vårt leverne, då vi gillar det goda livet. Vi försöker hitta en balans mellan att gasa och bromsa, det kommer med all säkerhet att justeras upp ytterligare, med ett par tusenlappar i månaden. Vi har 2-3 år kvar med relativt hårt sparande, sedan kommer vi att släppa loss rejält.

   Stålarna kan vi inte ta med oss, det är sant, men vi kommer inte att leva upp allt. Om barnen kan uppvisa ett ansvar över sin ekonomi, kommer det med all sannolikhet bli några miljoner över. Visar det sig att vi inte lyckas med vår uppfostran gällande ekonomiska frågor, spelar det ingen roll hur mycket pengar vi lämnar efter oss...

   Mvh

   Radera
 6. Vad händer med Kinder Morgan? Såg aktien rasat 8 % idag :/ Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Investerarna är oroliga över skuldsättningen och att de kanske inte kan hålla kommunicerade utdelningshöjningar. Kan t.o.m. bli en utdelningssänkning. Som grädde på moset har de ökat på sitt ägande i NGPL samt utfärdat en preff med höga kostnader. Jag är skeptiskt till agerandet enligt ovan men kommer att behålla mina aktier.

   Mvh

   Radera
 7. Kinder Morgan har halverats senaste halvåret. i korthet hög skuld och junkie varning utfärdad utav Moodys på deras obligationer. Det är nog bara en fråga om tid innan de fryser eller sänker utdelningen. När väl det sker kan en botten infinna sig.

  SvaraRadera
 8. Vad gäller aktieköp skriver du "där det strulat vid överföringar av likvider. Så kan det vara när man inte har tillräckligt vilande kapital vid sidlinjen" så kan jag rekommendera att ni tittar på att skaffa kredit på ISK/KF och koppla till automatiska köp vid definierade nivåer. Det görs tex under "stop-loss" fliken hos nätmäklarna.

  Då kan du få till köp utan att du har pengar vilande på sidlinjen inne hos mäklaren, jag antar här att du har pengar någon annanstans då du behöver göra överföring.

  Då betalningsdatum/likvidatum för aktieköpet ligger två dagar bort så hinner man i de flesta fall enkelt med att överföra pengar till nätmäklaren innan likviden ska erläggas och hos en av nätmäklarna behöver man inte betala något för detta, dvs krediten har ju inte nyttjats då pengar inkommit på kontot innan likviddatum.
  Dvs det blir alltså i praktiken som när man lämnar in en köporder över disk på en vanlig bank (om det nu är någon som gör det nuförtiden) och notan kommer efter köpet gjorts och likviddatum/betaldatum är om två dagar. Man betalar alltså inte över disk innan köpet gjorts.

  Länk till Avanza om belåning
  https://www.avanza.se/kundservice/kundservice/fragor-svar/rantor-belaning/belaning.html

  SvaraRadera