måndag 31 oktober 2016

Månadsrapport oktoberDå var det dags igen att skriva min månadsrapport, denna gång för oktober månad i höstmörkret. Lite ljusare blev i.a.f. rapporten i siffror sett. Balansen förbättrades med dryga 70 000 kronor och den egna kapitalet har stärkts med ofattbara 780 000 kronor för året.

Sparandet för månaden fördelades enligt följande: 30 000 kronor till aktieportföljen och 11 000 kronor till en framtida resa. Vi erhöll även 317 kronor netto i utdelningar. Vi hade återigen en osannolikt bra inkomst, där min chef "stack" till mig ett antal tusenlappar extra i bonus för bra utfört arbete. Naturligtvis tar jag ödmjukast emot pengarna, även om jag själv kan tycka att jag inte gjort något extra förutom levererat bra siffror.

Med tanke på inkomsten under oktober borde vi ha sparat en betydligt högre summa, men vi verkar ha tappat gnistan en aning. Ser verkligen fram emot januari där vi släpper loss utan någon som helst budget, å andra sidan kan man säga att vi tjuvstartat. Det är helt ok, då vi har bitit ihop under fyra år, vilket är en relativt lång tid.

Vi har även bokat en ny resa, det bär iväg till USA nästa sommar. Det är skönt att ha något att se fram emot, speciellt under denna årstiden som verkligen inte är min kopp te.


16 kommentarer:

 1. Är ni inte sugna på miljonmålet?
  Mvh Aktiemamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tyvärr inte med på vad ni menar med miljonmålet, vad jag vet har vi inte något miljonmål.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, hittills har det varit ett galet 2016 :)

   Radera
 3. Har missat hur du skulle göra med sparandet efter nyår. Var planen att helt sluta spara eller bara dra ner på sparandet? Med din inkomst borde du kunn leva ganska bra även med ett rejält sparande. Bra jobbat hittils med ditt sparande. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi skall inte sluta att spara, utan vi skall spara det som blir över. D.v.s. inte någon budget som vi slaviskt skall efterfölja, vi kommer att konsumera betydligt mer varje månad från 1:e jan och framåt. Det har varit lite tajt emellanåt, då vi satsat på ett stenhårt sparande de första viktiga åren. Det är egentligen ingen livsstil som passar oss, men vi har bitit ihop och gjort vad som har krävts.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 4. Er balansräkning är väldigt lik vår. Dock noterar jag att allmän- och tjänstepension inte finns med under tillgångar. Hur resonerar du där? Vissa andra bloggare, och även jag, har med detta. I övrigt håller jag med, vi har också bokat en resa till Vietnam nästa vår, tre härliga veckor i värmen. Denna årstid är verkligen inget kul, mörker, kyla, förkylningar, i ett hamsterhjul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, enkelt förklarat är det inga pengar som man kan ta med i balansräkningen. Detta för att man bl.a. Inte har en aning om vad man kommer att betala i skatt. Jag ser att vissa bloggare blandar ihop netto med brutto i balansräkningen samt sparkvoter. Även att de redovisar utdelningar brutto, tyvärr kan man inte leva på bruttopengar, även fast man får tillbaka dem efter tre år. Min högst personliga uppfattning är att det intressanta är rullande 12 netto, för det är de pengar man skall leva av, iaf för vår familj i framtiden. Samtidigt skall man göra det som känns bäst för en själv, finns inget rätt och fel utan det viktiga är att ekonomin går framåt.

   Jag redovisar endast mitt ek som netto. Mina pensionspengar är inget som jag kan använda mig av idag tyvärr, utan ser det mer som en bonus den dan jag får tillgång till dem. De kommer att göra att jag får en väldigt stor säkerhetsmarginal till att inte vara beroende av att återgå till förvärvsarbete.

   Det låter underbart med Vietnam, har själv varit där ett par gånger och vi gillade verkligen Vietnam och kan tänka oss att återvända någon dag. Själv drar vi iväg en månad till Asien i december vilket skall bli oerhört skönt.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 5. HEJ!
  Tror du inte det kommer att bli svårt att dra ner på sparandet i januari? Kan tänka mig att det kommer kännas konstigt att inte ge portföljen lika mycket som tidigare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skall vara helt ärlig och säga att det inte kommer att kännas konstigt, utan nu skall det njutas. Vi har kommit oerhört lång på dessa fyra åren, och denna livsstil vi efterlevt känns egentligen inte som oss, då vi är livsnjutare i grund och botten.

   Radera
 6. Hej! Kan man få en kopia på dina excelmallar ovan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledsen, men jag kan vet tyvärr inte hur man delar Excel-filer. Å andra sidan finns det fördefinierade mallar som man kan använda sig av, klarar jag det, så kan jag garantera att även du klarar av det.

   Radera
 7. Det känns som att grafen över det egna kapitalet kort och gott skulle kunna döpas till "Facit". Väldigt fin trappstegsformation!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Ja, hittills har det varit en fantastisk utveckling, men det gäller att vara ödmjuk, för det kan vända fort. Det viktiga är att det går åt rätt håll långsiktigt, men under tiden kommer det säkerligen gå upp och ner.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 8. Hej!

  Kan man få en kopia på alla excelmallarna i inlägget?

  SvaraRadera