söndag 30 juni 2019

Månadsrapport juni - halvårsavstämningDå har halva året passerat och likt tidigare år går tiden vansinnigt fort. Jag börjar med att redovisa månaden juni. Det har blivit några inköp till portföljen, lite fler aktier i Betsson (500 st), en påfyllning i SHB A med 195 st aktier samt en initial position i Bahnhof på 1 000 st aktier.

Inkomsterna var höga, då min bättre hälft fick en bra slant tillbaka på skatten (runt 16 000 kr), själv fick jag tillbaka 200 kronor. Men vi lever inte särskilt sparsamt, vilket gör att det inte blir så lätt att bli ekonomiskt fri om vi inte skärper till oss. Vi har alldeles för höga utgifter tyvärr, vet inte om det kommer att bli bättre under juli och augusti, då vi skall ha 5 veckors semester i Spanien. Lägg till att vi har ytterligare 3 st resor inplanerade i år, bl.a. Karibien över Jul...Men vi gör det vi älskar mest och det är att resa och uppleva saker med familjen.

Sparandet fördelades enligt nedan.

- Löneväxling 14 100 kronor brutto
- Aktiesparande 40 000 kronor netto
- Utdelningar 2 540 kronor netto

Vidare lade vi undan några tusenlappar till vårt spanska konto samt till vårt resesparande.

Om man kikar på första halvåret, så kan vi inte vara mer än nöjda med utvecklingen. Det egna kapitalet har ökat med ca 470 000 kronor. Med tanke på att vårt sparande har varit uruselt, så känns det som att det går sakta framåt. Tittar man på staplarna och ser utvecklingen på de 6,5 åren vi har hållit på, så kan man inte vara annat än stolt. Vilken resa, vi har kommit lite drygt halvvägs, innan vi är i mål. Vi har även erhållit 105 910 kronor netto i utdelningar under de första 6 månaderna.

Till detta skall tilläggas att vi får en rejäl boost till vår tjänstepension, när väl chansen uppenbara sig/bestämde oss för att börja löneväxla. Men nuvarande storlek på månadssparandet blir det ca 170 000 kronor om året. Det blir snabbt pengar som troligtvis i framtiden kan tas ut till en lägre skatt.


13 kommentarer:

 1. vad har ni för inkomster i månaden om ni kan månadsspara 40´ i aktier efter en löneväxling på 14´ i månaden

  SvaraRadera
  Svar
  1. För egen del så räcker en normal ingenjörslön ganska långt om man samtidigt kör firma. Lågt räknat drar en ingenjör in runt KSEK 30 efter skatt från lön. Vi kör en dyr hyra på KSEK 15 i Sthlm och utgifter på runt KSEK 10 för allt. Redan där har du en sparkapacitet på KSEK 35 i månaden. Därtill kommer andra inkomster. För varje MSEK man sparar ihop ökar ju den passiva inkomsten med runt KSEK 3 i månaden. Och är man lite eftertraktad på marknaden kan man enkelt driva eget och ta lite udda uppdrag som ger en runt KSEK 100-300 extra per år. Skulle säga att KSEK (40+14) är lågt räknat om man jämför vad som är möjligt i OPs fall, men man måste ju njuta av livet :).

   Radera
  2. Anonym: Vi brukar ligga på ca 66-67 tusen kronor netto per månad, exkl utdelningar.
   Finalys: Vi har som ambition att jobba mindre, att köra en firma vid sidan av en heltidstjänst är inget för oss som familj. Vi värdesätter vår fritid tillsammans med barnen. Vidare kan vi säkerligen spara undan lite mer, men det vill vi inte göra, utan som du säger "det gäller att leva livet under tiden man ackumulerar kapital" 😊

   Mvh
   /GL

   Radera
 2. Underbart! Vi krigar på likt er med liknande avsättningar. Istället för 40 rakt in i aktier kör vi 20 aktier / 10 crypto / 10 räntor.

  Anonym: För den långsiktige med bra lön är Sverige ett skatteparadis=) Exempelvis om man tjänar 75 tSEK/mån kan man öka EK med 64 tSEK/mån (yes har inte tagit hänsyn till uppskjuten skatteskuld på x% av 22 tSEK, men det löser man då när det blir aktuellt).

  Detta är baserat på löneväxling 10 tSEK, då får man ut ca 42 tSEK netto. Magin är ju den gigantiska ITP-avsättningen på 30% över brytpunkten vilket resulterar i ca 12 i ITP-avstättning.

  Där har man 22 tSEK i sparande utan att det ens märks. Har man sedan en fru som inte är en ekonomisk katastrof och jobbar har hushållet in ca 30 tSEK/mån netto som man kan leva för och de 42 tSEK kan investeras.

  Såklart viss utmaning att nå dessa lönenivåer när man är yngre, men går med lite vilja och tur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Vad menas med att "öka EK"?

   Radera
  2. Hej, eget kapital (dvs nettoförmögenhet).

   Radera
  3. Hej Anonym, Bra jobbat. Krypto har jag absolut ingen koll på. Jag instämmer i det du skriver och resonerar likadant. Dock så håller jag inte med om att man är ekonomisk katastrof om man tjänar under 45 000 kr brutto.

   Mvh
   /GL

   Radera
  4. Ursäkta syftningsfel.. fanns ingen avsikt att ha någon koppling till själva intjäningen. Men snarare att man är lycklig ifall ens respektive jobbar i kombination med att denne inte överspenderar.

   Radera
  5. Ingen fara.

   Trevlig sommar.
   Mvh
   /GL

   Radera
 3. Grattis till framgångarna. Det är väldigt varmt i Spanien nu verkar det som, kanske för varmt till och med? Jag trivs väldigt bra kring medelhavet men man blir ju lite fundersam kring miljön, med skogsbränder, torka och vattenbrist.

  Kan ni leva sparsamt ett halvår kan ni ju spara enorma summor med det inflödet av cash som ni har, få förunnat! Kämpa på bara!

  SvaraRadera
 4. Tack Snålgrisen. Det är ca 29 grader strax söder om Alicante, det är ganska normalt för årstiden. Oftast varierar den mellan 28-33 grader under juli och augusti. Det är varmt men inte något vidare extremt. Åker du in ca 4-5 mil inåt landet brukar det vara ytterligare 5 grader varmare än vid havet.

  Ja, miljön är en annan pilsner. Det är inte lätt och förstå vad som händer med såpass stora temperaturvariationer, speciellt i Sverige från år till år.

  Vi vill verkligen inte leva snålt för att spara några extra tusenlappar. En normal arbetsdag kan man torska 20 000 kronor i portföljen. Då spelar inte några tusen i månaden så stor roll. Då är det bättre att försöka bli en bättre investerare. Anser att det var de första 5 åren som var det viktiga för oss i spar/investerarkarriären, då var det verkligen fokus på att spara undan stora summor 😊 Vi kämpar på, detsamma till Er.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 5. Grymt bra jobbat! Väldigt inspirerande att följa er, gillar även att läsa om alla era häftiga resmål!
  Ha en fantastisk sommar!

  SvaraRadera
 6. Tack för de snälla orden 😊. Vi skall göra vårt yttersta för att det skall bli en kanonsommar. Önskar även er en riktigt fin sommar med bra väder. Måste även nämna att jag gillar din blogg samt att ni har en makalös inläggsfrekvens.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera