söndag 5 april 2015

Månadsrapport marsMars månad är nu passerad och äntligen är våren här med strålande sol och hyfsade temperaturer. Det är en endast två månader kvar tills vi åker iväg på äventyr igen, en långresa i Asien, som vi längtar.

Denna månad har utvecklats på bästa sätt, vi hade en sparkvot på otroliga 67%, för vår familj är detta helt enkelt enastående. 33 000 kr gick till aktiesparande, 3 000 kr gick till amortering samt att vi erhöll 1 237 kr netto i utdelningar, totalt dryga 37 000 kr.

Vår genomsnittliga sparkvot under året ligger på knappa 64% samt att snittsparandet är uppe i smått otroliga 39 000 kr, det här hade man inte kunnat drömma om för ett par år sedan. Jag är hyfsat säker på att även nästa månad kommer att se relativt skaplig ut...Det hade varit kul att lyckas med konststycket att leverera en sparkvot överstigande 70%, någon månad under året. Vår beräkning av sparkvot är exklusive diverse pensionsavsättningar. 
12 kommentarer:

 1. Fin utveckling på det egna kapitalet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, ja utvecklingen har verkligen gått betydligt snabbare framåt än man kunnat önskat sig.

   Mvh

   Radera
 2. Vilken imponerande soliditet och sparkvot ni har! Kul att följa resan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, det var roligt att höra. Nu när vi har betat av en stor del av våra lån, är det betydligt lättare att upprätthålla en hög sparkvot.

   Mvh

   Radera
 3. Grattis till resultatet! Det visar sig att hårt arbete lönar sig. Har en fråga ang aktieköpen. Ni har en hel del amerikanska aktier som jag också är intresserad av. Nu har jag en ISK men courtaget från min bank är för högt för utländska aktier, all ev vinst skulle ätas upp av utgifterna. Använder du en amerikansk mäklare online och hur gör du då med vinstskatten? Tack på förhand! Glada Påsk hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. När jag gör mina köp av aktier i USA och Canada, så ser jag till och köpa på mig positioner runt 20 000-30 000 kr, gör jag mindre köp så äter courtaget upp en för stor del, precis som du säger (brukar ligga på 150 kr med växlingsavgifter).

   Jag har själv två banker som jag använder mig av i dagsläget och de börjar på N respektive A. Mina utländska innehav har jag i en kapitalförsäkring, där återbetalningen av kupongskatt sker automatiskt (efter ca 2 år). De svenska köpen sker i en ISK.

   Mvh

   Radera
  2. Hej
   Tack för ditt snabba svar!
   Om jag fattar dig rätt har du två svenska banker som du använder när du tradear utländska aktier som max tar ut 150kr per transaktion, och dessa finns i en kapitalförsäkring?

   Hälsningar

   Radera
  3. Helt riktigt, det är Nordnet och Avanza.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 4. Fin sparkvot. Den hedrar er. Jag gissar dock att det inte är helt utan att det får effekter på familj och vänner - det skulle vara intressant att veta mer om hur du hanterar detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Jag delar inte riktigt din uppfattning utan jag anser att ett femsiffrigt belopp (när samtliga räkningar är betalda) är gott nog att leva på under en normal månad. När vi åker på våra semestrar ökar naturligtvis summan vi spenderar.

   Vi var iväg på 5 utlandssemestrar under förra året och i år är det 3 st inplanerade, det är inte vad jag anser ha negativ effekt, speciellt då det är vår största hobby. Vad du menar med "vänner", att vårt sparande skulle ha någon negativ påverkan kan jag inte riktigt förstå, ni får gärna utveckla det. Bara för att sparkvoten är hög innebär inte att vi snålar. Vi har själva skapat våra förutsättningar genom att amorterat av en väldigt stor del av våra lån, vilket gör att vi har extremt låg boendekostnad samt låga fasta avgifter varje månad.

   Vi skall fortsätta på den inslagna vägen ytterligare ca 3 år, därefter skall vi utöka den månatliga budgeten med 5 000 kr i månaden. Det är de 5 första åren som det är viktigt att kunna lägga undan ett rejält belopp för att kunna nå fram till våra mål. Har vi förmånen att få behålla våra jobb kommer vi att ha ca 17-18 000 kr att spendera varje månad om dryga 3 år. Det är belopp vi anser skall räcka väldigt långt.

   Vi är medvetna om att förutsättningarna är bra för tillfället, men samtidigt väldigt ödmjuka, för att vinden kan vända oerhört snabbt

   Mvh

   Radera