torsdag 23 april 2015

Utdelningar i barnportföljenNu har samtliga utdelningar för april månad kommit in på kontot, det var ytterligare en bra månad som resulterade i 1 049 kr. Bolag som bidrog denna månad var Philip Morris, GlaxoSmithKline samt Northwest Healthcare.

Barnportföljen går som tåget, starkt drivet av den starka dollarn, men även en fin utveckling i bolagen. Samtliga innehav är utländska, återinvestering kommer att ske i svenska innehav, när de får en mer aptitlig värdering.

Har nu bestämt att flytta över all utdelning till Avanza, då de har ett betydlig lägre courtage än Nordnet när det gäller svenska bolag. Nordnet kunde inte svara på om de kommer att införa lägre courtage, utan de hänvisar till att det pågår ett prisprojekt inom bolaget.


9 kommentarer:

 1. Jätteinspirerande att läsa, kul att det går så bra för dig! Jag är helt ny på börsen, jag har inga aktieinnehav alls ännu. Står i begrepp att göra första affären. Min lägsta månadsutgift är på 90 kr till a-kassan, mitt första mål blir att få en månatlig utdelning som täcker det. Vet att det låter lite, men för mig som är aktienovis är det en stor grej och början på något nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Låter som ett härligt mål, det gäller att få bollen i rullning och när man väl har hållit på ett tag går det av bara den...Ett litet tips är att köpa bolag som tjänar pengar och inte gå efter förhoppningsbolag, det brukar inte sluta så bra. Ett stort lycka till på din resa.

   Mvh

   Radera
 2. Finns massor av läsvärt i bloggvärlden, litteratur, poddradio o annat. Läs o lyssna, skapa din egen strategi utifrån det, är mitt tips. Och framförallt, börja spara! :)
  Personligen köper jag lite och regelbundet tack vare avanza.se och deras mini courtage, 1 kr upp till 400kr/affär. Sen tänker jag troligtvis aldrig sälja utan låta utdelningarna ticka in på kontot, som givetvis är en ISK eller KF för utländska aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudet på spiken är att börja spara, skjut inte upp detta utan börja investera. Köpa månadsvis via exempelvis Avanza med låga courtage är ingen dum idé.

   Mvh

   Radera
  2. Hej
   Tack för dina svar!
   Min tanke var att satsa på stabila bolag, lång historia av utdelningar och som generellt sett värderas lågt i dagsläget. Jag har inte kunskapen att göra värderingarna själv så jag måste förlita mig på andras analyser och här ligger det svåra. I vissa fall är samma aktier värderade till helt olika av olika personer. Sedan, när jag har köpt, måste jag veta vad bolaget grundar sin värdering på så jag vet när det är dags att sälja (ifall några av de grundläggande variablerna förändras). Allt detta är lite skrämmande och överväldigande. Jag har ett kp och isk i avanza som jag tänkte använda. Om du läst mitt senare inlägg så vet du att jag har en sparkvot på över 60% för mars vilket gör mig själaglad. Jag har medlen, bara inte kunskapen att investera dem ännu.

   Radera
 3. Hej Johan. Jag har sett mängden info på nätet mm och det är överväldigande. Jag har en ide om vad och hur mkt jag behöver veta om det bolag jag väljer att investera i, men det är en jungel när det gäller aktieinvestering. Finns SÅ mycket att läsa om det, utan en formell utbildning måste jag så småningom sätta ner foten och köpa.
  Jag har kontanterna och snart ett konto på avanza. Mina fasta utgifter är knappa 40% av min nettoinkomst så jag lever långt under mina tillgångar.

  Det jag skulle vilja börja med är ett par amerikanska aktier. Osäkerheten jag känner är att mina kunskaper ang värdering av företaget inte är tillräckliga så jag måste förlita mig på andras värderingar. Sedan är det generellt sett mina bristande kunskaper om börsen, skulle vara lättare att förstå på svenska ex. Så jag går fram och tillbaka om vad jag ska köpa.

  SvaraRadera
 4. Skall bara säga att jag har inga barn själv, men om man vill ha något långsiktigt stabilare men med bra utdelningstillväxt, så kanske denna skulle passa ett barnsparande,
  http://seekingalpha.com/article/3081726-why-i-purchased-schwabs-u-s-dividend-equity-etf-as-a-dividend-growth-investment

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte börja med indexfonder?Läs tex jlcollinsnh.com om varför det är en bra ide. Och så kan du sen investera i enskilda aktier med en del av kapitalet för att lära dig./Magnus

   Radera
 5. Skördetid: Aktier med utdelning tror jag skall fungera utmärkt för barnen, ränta-på-ränta-effekten bör även göra sitt tids nog. Utdelningarna återinvesteras i fantastiska svenska bolag, p.g.a. att courtaget är mer fördelaktigt med mindre belopp.

  Magnus: Indexfonder är inte alls tokigt, men jag vill även få igång ett visst intresse från barnen lite längre fram och tror på utdelningsinvestering långsiktigt.

  Mvh

  SvaraRadera