söndag 21 augusti 2016

Utdelning Novo NordiskNågon dag efter vårt inköp visade det sig att Novo Nordisk handlades exklusive utdelning (x-dag), vi hann med att köpa innan x-dag utan att veta om det. Det var en trevlig överraskning och vi erhöll 382 kronor brutto. Efter avdragen källskatt på 27 % fick vi behålla 279 kronor. Det blir till att ge sig till tåls i 2,5 år innan vi får tillbaka källskatten på kontot. NN har normalt sett ordinarie utdelning i mars månad.

Det är snart dags för löning och det lutar i dagsläget åt, att det blir en påfyllning i antingen Starbucks, Disney, Sampo eller Novo Nordisk. Mycket kan hända med priset och valutan innan Torsdag...

9 kommentarer:

 1. Bra att ha något att se fram emot, hehe

  SvaraRadera
 2. Härligt med utdelningar.
  Men handlade du inte inklusive utdelning om du fick del av den?
  Jag funderar också på påfyllning av Disney eller Sampo nästa gång månadspengen blir tillgänglig.

  SvaraRadera
 3. Visst är en underbar känsla och få in utdelningarna på kontot.
  Jo, det är sant. Det jag försökte skriva var att jag hann med och handla innan x-dag. Får skylla på att jag är lite trött idag, och formulerade mig därefter :) Både Sampo och Disney är fina bolag och blir säkerligen en bra investering på lång sikt.

  Med vänlig hälsning,
  /GL

  SvaraRadera
 4. Får man alltid tillbaka källskatten, även om man inte gör någon aktiv handling? Gäller det i så fall på alla tre kontoslagen?

  SvaraRadera
 5. Det gäller endast i en kapitalförsäkring. Vet ej om samtliga banker betalar tillbaka källskatten, det får du kolla upp. Det fungerar alldeles utmärkt på Nordnet, Avanza betalar ej tillbaka hela källskatten i danska innehav.

  SvaraRadera
 6. Som jag har förstått det av att läsa olika bloggar och respektive hemsidor (försöker) Avanza betala tillbaks hela skatten från amerikanska och kanadensiska aktier medan Nordnet (försöker) göra det för åtminstone norska, finländska och danska aktier (tror det beror på att de har verksamhet där, till skillnad från Avanza, som gör den "operationen" enklare).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det stämmer inte. Nordnet betalar även de tillbaka källskatten från USA, Kanada mm. Olika länder tillämpar olika skattesatser (finns att utläsa på Skatteverkets hemsida). Vissa länder har högre skattesatser än 15 %, ex Danmark och Tyskland om jag minns rätt (27 %) där har Avanza problem att per automatik återbetala dessa till sina försäkringstagare utöver 15 %. Man får själv återkräva resterande 12 %. Detta behöves ej i NN pga av att de är verksamma i Danmark. Däremot har de ingen verksamhet i Tyskland, vilket gör att man själv får återkräva resterande del i Tyskland (gäller både A och NN.

   Ni kan även kolla upp detta med er mäklare, vad som gäller med källskatten i respektive länder.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
  2. Tack för påminnelsen, glömde dessvärre fylla i infon om att Nordnet givetvis gör samma med amerikanska och kanadensiska aktier som Avanza gör, var försöka punkta skillnaderna mellan Nordnet och Avanza.

   /Vh

   Radera