söndag 5 februari 2017

Genomgång och utfall av 2016 års mål



Nu är det dags att göra en genomgång av föregående års mål. Så här på förhand känns det som att vi har presterat på en bra nivå. Nu till 2016 års uppsatta mål som redovisas nedan:

Mål 1: Sparkvot överstigande 60 %

2015 hade vi en sparkvot på dryga 63 % och inför 2016 hade vi en förhoppning om att uppnå 60 %. Det lite lägre målet, beror på att vi ville höja vår livskvalité en aning, då det tidigare har varit lite tajt emellanåt.

Efter att ha kämpat med näbbar och klor så lyckades vi till slut komma över vårt uppsatta mål, inte med mycket, men tillräckligt. 61,02 % är vi väldigt nöjda med.  

Vi har under de fyra år vi mätt vår ekonomi, räknat med resesparandet i vår sparkvot, vilket inte är ett korrekt sätt att mäta på. Anledningen till att vi gjort så är p.g.a. vi vill ha koll på vårt totala sparande under en lång mätperiod. Nu har vi exakt koll på vad som är möjligt och inte. Efter utfört experiment har vi nu bestämt oss för att inte ta med detta sparande framöver i vår redovisning.

2016 års sparkvot rensat för vårt resesparandet landade på fina 51,49 %, inte illa med tanke på hur stora belopp vi lade undan för vårt största intresse, resor.

Mål 2: Investera 360 000 kronor i aktier

Det här målet var på förhand det absolut viktigaste, utan någon som helst tvekan från vår sida. Vi hade förmånen att krossa detta mål med råge, 390 000 kronor skickades vidare till aktiekontot.

Mål 3: Spara undan 96 000 kronor till framtida resor 

Egentligen ett helt sjukt mål, det är en enorm summa att lägga undan för ett intresse som inte ger någon avkastning i reda pengar utan endast i upplevelser. Det hade jobbat betydligt bättre för oss i vår aktieportfölj. Men vi har ingen som helst ånger för detta, utan det är för oss en förutsättning och en del av resan.

Hur gick det då? Vi var chanslösa på detta mål, det blev 81 000 kronor undanstoppat. Inget vi direkt gråter floder för, utan tvärtom vi är oerhört glada att överskottet gick till aktieportföljen.

Mål 4: Amortera 36 000 kronor

Återigen ett mål som inte klarades av, utan det blev endast 19 000 kronor. Detta var dock ett medvetet, val, då räntorna är på så låga nivåer samtidigt som vi har en brutalt stark soliditet. Vilket vi utnyttjade när det var en enorm rea på aktiemarknaden (bl.a. bankaktier).

Mål 5: Utdelningar enligt vår plan "långsiktig målsättning"

Då var det dags igen, att skriva ner ett mål som vi inte klarade av. Vi erhöll endast 29 403 kronor i utdelningar under 2016, enligt prognosen skulle vi klara 37 000 kronor netto. Det var inte helt självklart att skriv ner, att vi inte klarade av detta mål. Vi redovisar alltid våra utdelningar netto till skillnad från flera andra bloggar, då vi anser det lite svår att leva på bruttopengar.

Vi har baserat på våra innehav idag lite drygt 70 000 kronor netto att hämta under 2017, vilket innebär att vi ligger en bit före vårt långsiktiga mål. Den långsiktiga prognosen nedan säger att vi bör ha 56 500 kronor i utdelningar under nuvarande år. Jag tror att vi hamnar på runt 80 000 kronor totalt för 2017, vilket gör att det ser otroligt bra ut.


Sammanlagt lade vi undan 519 403 kronor under förra året. Målet vi hade, låg på 519 000 kronor. Vi överpresterade mot detta mål med hela 403 kr :). Man skulle kunna säga att vi kan det här med att sätta en totalsumma som mål...Trots att vi endast klarade av 2 mål av 5 möjliga.



4 kommentarer:

  1. Det får mig att tro att ni tjänade 851 000 kr. (519/0,61) En fråga man bör ställa sig är om man ska räkna in avkastningen på kapital som inkomster och därmed höja sparkvoten eller om man bara ska beräkna den på lönen. Egentligen mer akademisk frågan, för det som i slutändan blir relevant är: hur mycket av den normala månadskostnaden täcks av icke-löne-inkomster? Om planen håller så kan ni ju pensionera er om ca 12-13 år. Kolla gärna https://networthify.com/calculator/earlyretirement

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner inget direkt behov av att ta med ökningen på kapital i min sparkvot. Enligt mitt sätt att se på det, skall endast inkomster räknas med i en uträkning av sparkvot.

      Du har helt rätt i att det som räknas till slut är om man kan täcka utgifterna med passiva inkomster eller ej. 12-13 år hade vi inte tänkt att hålla på med lönearbete, men det blir säkerligen en 7-8 år till innan jag säger upp mig.

      Med vänlig hälsning,
      /GL

      Radera
  2. I vår familj, där resor också är det största intresset, lade vi ca 120 000.- i den högen ifjol, så ni är iallafall inte ensamma. Tokiga är det sista vi skulle säga att ni är! :-)

    /Fru Avfart Frihet - http://avfartfrihet.blogspot.se/?m=1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Avfart Frihet,

      Spännande och härligt att man inte är helt ensam om att spendera rejält på resor :) Jag lägger dessutom till er i vår blogglista.

      Med vänlig hälsning,
      /GL

      Radera