lördag 31 augusti 2019

Uppdaterad pensionsprognosJag tänkte att jag skulle försöka mig på en uppdaterad pensionsprognos, där jag räknar med att ta ut tjänstepension vid 55 års ålder. Nedan är endast min pension och jag tar inte med min bättre hälfts pension i denna beräkning.

Först kikar vi på prognosen om jag skulle köra ända in i kaklet, d.v.s. till 65 års ålder. Det kommer naturligtvis inte att hända, men kan vara kul att se utfallet. Jag skulle då få in hela 60 000 kronor brutto i månaden fram till 85 års ålder och sedan runt 50 000 kronor livet ut, vilket inte är så tokigt. Prognosen grundar sig i att jag skulle erhålla en löneförhöjning om 2 % om året samt en modest avkastning om 2,1 % om året.


Om jag nu tar ut tjänstepensionen vid 55 år och tar ut den under 10 år, så ser prognosen ut enligt följande. Först tar jag med tjänstepensionen från Alecta och den hamnar på runt 20 000 kronor brutto i månaden.


Sedan tillkommer löneväxlingen och den hamnar på drygt 9 000 kronor i månaden. Totalt så lär jag få 29 000 kronor brutto mellan 55-65 år, därefter så är det endast den allmäna pensionen från 65 år och livet ut.


Till detta så kommer familjen med största sannolikhet ha utdelningar på på 30 000 kronor netto i månaden samt att min bättre hälft kommer att få ca 25 000 kronor brutto i tjänstepension fram tills jag fyller 65 år. Får man vara frisk och kry så lär det inte gå någon nöd på oss. Vi lär erhålla 70 000 kronor netto mellan 55-65 år som lär djupdyka ner till runt 25 000 kronor netto per månad från 65 år och livet ut i form av allmän pension, men då borde utdelningarna ha "gottat" till sig, vilket borde ge i.a.f. ca 60 000 kronor netto per månad (allmän pension+utdelningar), de borde man klara sig hyfsat på.

Skulle man exempelvis flytta till Portugal och ta ut pensionen skattefritt under 5 år så hade man fått ut riktigt bra med pengar. Först ut Alecta, där jag skulle erhålla drygt 50 000 kronor netto under 2 år, de sista 3 åren pekar prognosen på drygt 27 000 kronor netto. Löneväxlingen skulle resultera i ytterligare dryga 18 000 kronor i månaden under 5 år. Totalt skulle jag erhålla nästan 3,3 miljoner skattefritt. Men pengar är inte allt, och förmodligen kommer vi ha Sverige som bas, men tillbringa stora delar utomlands. Ja, ja, vi för helt enkelt se den dagen...Utvecklingen i Sverige går ju inte direkt åt rätt håll, med skjutningar var och varenda dag.


Det känns härligt och inte behöva vända på varenda krona om man har förmånen att få uppleva pensionsåldern. Dock så lever vi livet redan nu med massvis av resor årligen ner till värmen. Vi får helt enkelt se hur länge vi känner att vi vill arbeta, det blir förmodligen tills den minste grabben börjar gymnasiet. Då säljer vi huset och köper en bostadsrättslägenhet i Göteborg.

10 kommentarer:

 1. Det är inga dåliga siffror. Jag hänger inte riktigt med på den där prognosen, t.ex. varför visas inte den allmänna pensionen i grafen? Den borde ge några korvören också ovanpå tjänstepensionen.

  Siktar ni in er på att avkasta 60" kr netto i utdelningar? Det är inte dåligt må jag säga. Jag kollade lite på portföljen men den var ju inte uppdaterad sen 2017, så det är antagligen väldigt inaktuella siffror där. Kanske det finns möjlighet att göra en uppdatering?

  Väldigt inspirerande måste jag säga. Det var ett tag sen jag själv gjorde en pensionsprognos.

  SvaraRadera
 2. Hej Snålgrisen,

  Den allmänna pensionen ser du på första bilden (25 000 kr i månaden) hämtat från minpension. Så hög kommer den inte att bli då vi inte kommer jobba tills vi fyller 65 år. Vidare ser du bilder från min tjänstepension från Alecta och slutligen pensionen från min löneväxling.

  Jag skrev att vi skulle erhålla 30 000 kronor netto från våra utdelningar. Detta tillsammans med den allmäna pensionen resulterar i runt 60 000 kronor netto efter 65 års ålder. Mellan 55-65 år kommer vi plocka ut tjänstepensionen som är betydligt höger än den allmäna pensionen, vilket bör ge 70 000 kronor netto per månad inkl våra utdelningar. Vid detta senario handlar min och min bättre hälfts totala pension. Min tjänstepension landar på 29 000 kr per månad mellan 55-65 år.

  Jag orkar inte att uppdatera portföljen, då det tar en massa tid i anspråk. Kommer kanske ett inlägg om detta ämne framöver.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahaa, tack för svaret jag vet inte vad jag fick 60" kr ifrån, får skylla på för mycket billigt rödtjut.

   Tack för uppdatering av bilderna, nu förstår till och med jag det :)

   Förstår det är ett hästjobb att uppdatera portföljen, kanske enklare med en screenshot, det tar jag från avanza en gång i månaden. Det som är jobbigast är att zooma tillräckligt i chrome så att det går att få plats med hela portföljen på en enda sida så jag kan ta skärmdump.

   Radera
  2. Hehe, Inte alltid lätt att hänga med, jag kanske var för otydlig :)
   Jag har en massa olika innehav i portföljen och skulle få ta en hel del screenshots, en majoritet är enbart bevakningspositioner (tror det skulle bli svårt att utläsa innehaven).

   Skriver om mina köp samt sälj på bloggen, dessutom börjar barnen komma upp i åren, det gör att jag vill vara aningen restriktiv i att visa portföljsiffror. Kommer förmodligen endast att visa min utdelning framöver. Vi får se, har inte bestämt mig ännu.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 3. Det lär inte gå någon nöd på dig hur du än gör, var dock medveten att staten tar ut högre skatt på tjänstepensionen om du tar ut den från 55 än 65, och likadant med skattefri tjänstepension från Portugal som vår kära Magdalena lär stoppa inom väldigt väldigt snar framtid, likt hon höjde sinkskatten från 20 till 25 %

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sportcarl,

   Att det var en högre skatt mellan 55-65 hade jag inte en aning om. Vet du hur mycket högre den är (skall söka själv på nätet)?

   Det har snackas om att Maggan vill komma åt de som utvandrat till Portugal, men ingen som är klart vad jag vet. Å andra sidan läste jag att Frankrike tar ut 8 % på tjänstepensionen, då kanske Portugal får någon liknande skattesats om några år. Bedrövligt att de höjde sinkskatten, men det är som vanligt när det kommer till sossarna...

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 4. tror det dras 30 %, har läst att det är en pensionsfälla att ta ut det för tidigt så skjut upp det så långe som möjligt, men googla gärna eller kolla upp med skattemyndigheterna den dagen det är aktuellt, sedan beror det ju lite i vilken ekonomisk sits man är i, jag väntar så länge jag kan och är 58 nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, skall kika lite närmare på detta i god tid innan det är dags för min del. Lycka till med din skatteplanering, när planerar du att lämna arbetslivet?

   Mvh
   /GL

   Radera
 5. har inget spikat datum, men ganska snart, jag lever inte för att jobba utan jobbar för att leva, den dag jag känner att jag klarar mig ekonomiskt så slutar jag, började med aktier för knappa 3 år sedan var väl först då jag kunde prioritera mitt sparande då min pojke flyttade utomlands

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter härligt, hoppas du är i mål snart 😊. Angående jobba för att leva, kan jag bara hålla med...

   Mvh
   /GL

   Radera