onsdag 6 januari 2016

Mål 2016Nu har jag klurat färdigt när det kommer till våra mål under 2016. Förra året lyckades vi klara av samtliga fem mål vi hade satt upp med en hel del tur samt en gnutta skicklighet. Det återstår och se huruvida vid kommer att klara av årets mål som redovisas nedan.

Mål 1: sparkvot 60 %

Detta mål är inget som vi kommer att ha ett jättefokus på utan det är mest för att hålla kostnaderna i schack. Vår långsiktiga strategi är en sparkvot som överstiger 60 %, vi tror att det inte skall vara helt omöjligt att uppnå, trots att vi kommer lägga några tusenlappar extra per månad till konsumtion. 2016 års sparkvot uppgick till 63,14% (rensat för resesparande 55,93 %)

Mål 2: Investera 350 000 kr i aktier


Vi kommer tyvärr att få sänka vår målsättning mot föregående år med några tusenlappar (2015 sparade vi undan 368 450 kr), då vi har en väldigt tung post på mål tre. Det bil i.a.f. dryga 29 000 kr i månaden, vilket är en bra summa att spara undan för aktieköp varje månad, vidare har vi även utdelningarna att återinvestera.

Mål 3: Spara undan 96 000 kr till framtida resor


Nu till den post man skall försöka hålla nere, då det inte boostar vårt egna kapital eller våra inköp av aktier direkt. Detta året skall vi inte ljuga för oss själva (misslyckats varje år) utan det är 8 000 kr per månad som skall avsättas, varken mer eller mindre.

Resor som är något av vårt största intresse, där vi har varit runt på väldigt många platser runt om i världen. Vi har däremot aldrig varit i Karibien (förutom min bättre hälft), men inte för oss andra tre. Varför då inte slå till med en tvåmånaders resa till detta fantastiska resmål, tänkte vi. Efter två minuters betänketid hade vi bestämt oss, självklart skall vi åka...Så är bara att börja spara, för det är inte billigt, men vilken jävla resa "det kittlar dödsskönt i kistan".

Mål 4: Amortera 36 000 kr på vårt huslån


Inga konstigheter, vi kommer att fortsätta med att nöta på med en mindre amortering på 3 000 kronor per månad.

Mål 5: Utdelningar enligt vår plan "långsiktig målsättning"


Jag funderade länge på om jag skulle ha med utdelningar över huvud taget som ett mål. Förra året hade jag som mål att erhålla utdelningar överstigande 21 000 kronor om året, vilket vi hade förmånen att klara av. Det jag upplevde negativt med att ha ett utdelningsmål, är att man inte fokuserar tillräckligt på att köpa extrem kvalitet och till rätt pris.

Till detta året kommer jag endast att fokusera på att vi följer nedan målplan. D.v.s så länge vi fortsätter att ösa på med månatliga insättningar i vår aktiedepå, kommer våra utdelningar att följa med så småningom, kanske inte detta eller nästa år, men över tid är jag övertygad om att vi kommer till att klara av vår plan.

Ett exempel kan vara: Har man ett riktigt högt uppsatt utdelningsmål och vill ha in HM eller SHB, men upplever att priset är alldeles för högt, så riktar man blickarna mot andra klassens aktier i stället för att invänta rätt pris och enbart köpa riktig kvalitet.


Summering:

Vårt fokus kommer ligga på att spara undan så mycket det går till investeringar och invänta rätt priser på rätt bolag. Om man räknar ihop ovan kommer jag fram till att vi skall spara undan 519 000 kr totalt, utdelningar inräknat. Det är en helt ofattbar summa att spara undan ett enskilt år. Har vi förmånen att få behålla våra jobb och får vara friska är jag övertygad om att vi i.a.f. kommer att vara i närheten av våra mål, om jag känner oss rätt. Nu jävlar, nu kör vi.

6 kommentarer:

 1. Lägga undan en halv mille på ett år. Det ska ju bara inte gå för en barnfamilj. Hoppas inte Magdalena Andersson läser den här bloggen, för då lär hon vilja ha en del av den kakan.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är helt galet. Vi får verkligen inte hoppas att Maggan hittar hit, för då blir det inte inte roligt för vår del. Detsamma gäller denna herren https://www.youtube.com/watch?v=lNJYnKRxl4w

  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera
 3. Hej,
  först och främst, kanonblogg!
  Sen undrar jag vart du har fått fram din fina kurva (bilden)? :)

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Tack, det var snällt sagt. Jag har med fördel använt ett Excel-fil som http://40procent20ar.blogspot.com (framtida utdelningar) tillhandahåller på sin blogg när jag räknat fram mina utdelningar. När jag väl fått fram siffrorna har jag gjort ett eget diagram med målbild samt resultat.

  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera
 5. Bara att önska lycka till!

  tycker det är kul att se exempel på familjer som kan både leva och spara. något jag gärna ser fler gör, inte blir sönderbeskattade av maggan!

  kämpa på!

  SvaraRadera
 6. Tackar. Det är oerhört viktigt för oss att försöka hitta rätt balans mellan sparande och att njuta av livet. Vi kommer kämpa på, det kan jag garantera :)

  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera