söndag 3 januari 2016

Uppföljning av våra mål 2015Då var det dags att återvända till jobbet i morgon efter ett par veckors behövlig ledighet, det har varit fantastiskt skönt att ta igen sig efter en stressig höst. Jag passar nu på och redovisar hur det har gått för våra mål som vi satte upp inför 2015.

Vi sätter alltid upp extremt höga mål, fördelen är att man som tävlingsmänniska verkligen vill uppnå de mål man har satt upp och hitta alternativa vägar för att förverkliga dem. Nackdelen är att vissa saker får stryka på foten, det kan bli lite tajt vissa månader, inför nästa år (2016) kommer vi släppa på gaspedalen en aning. Vi har kört på stenhårt i tre år nu och skulle behöva ha ett år med betydligt större marginaler.

Mål 1: Uppnå en sparkvot överstigande 60 %
Vi lyckades med konststycket att klara 12 raka månader med en sparkvot över 60 %, som lägst 60,56% i december och som högst i juli månad på 74,82 %. Vi har räknat med vårt resesparande i denna kvot, vilket man Ej skall göra utan endast pengar som går till våra investeringar.

Varför gör vi då detta? Enkelt förklarat är att vi vill veta hur mycket vi kan klara oss på varje månad samt att vi vill räkna på hur mycket som krävs för oss, att leva på i framtiden utan att det kommer in några pengar från vår arbetsgivare. Rensat från vårt resesparande hamnar sparkvoten på 55,93 %. Det är inte procenten man blir rik på, utan det är kronorna man skall leva på. Vi är naturligtvis enormt glada samt ödmjuka för att vi uppnått detta med en familj på fyra personer och ett x antal utlandsresor under året.

Mål 2: Amortera 36 000 kronor på våra huslån
Efter en slutspurt i december månad har vi amorterat av totalt 37 000 kr på våra lån under året.

Mål 3: spara 30 000 kronor till framtida resor
Som alltid har vi lyckats med detta mål, tyvärr har vi lagt undan lite för mycket pengar till detta ändamål, det slår aldrig fel. 55 900 kr blev det till slut under året. Lika bra att inse att vi inte kommer i närheten av några 30 000 kr när det gäller detta målet. Sedan skall man ha med sig att det tillkommer en rejäl slant på varje utlandsresa i form av utflykter, mat (äter alltid samtliga mål på restaurang när vi är utomlands), transporter mm, men detta ingår i våra vanliga utgifter.

Mål 4: 364 000 kronor skall sparas undan till aktier 
Även här klarade vi målet, om än med en väldigt liten marginal. Året slutade på 368 450 kronor, helt otroligt men vi har haft extremt höga inkomster i år, vilket blir svårt att uppnå nästa år trots en rejäl löneförhöjning. Men, men, man skall aldrig ge upp på förhand och vi skall ge järnet under hela 2016.

Mål 5: Minst 21 000 kronor i utdelningar
Detta mål skall så småningom bli vårt levebröd i framtiden och det är med glädje som jag kan rapportera att vi fick in 28 062  kronor netto efter avdragen källskatt. En helt makalös höjning med 380 % mot föregående år.

Övrigt:
Det totala sparandet landade på sanslösa 489 411 kronor mot vårt mål på 451 000 kronor, ett överskott på 38 411 kronor trots ett mål som egentligen var uppåt väggarna, men som klarades av med en enorm viljestyrka. En klapp på axeln för vår insats under 2015, nu är det dags att skaka av sig glädjeruset och rikta in oss på ett förhoppningsvis fantastiskt 2016. När det gäller vårt egna kapital, kan vi summera det till en ökning med 524 909 kr, helt ointressant egentligen, men tar med det som dokumentation.

Snittet för våra räkningar landade på 12 186 kronor per månad, förhoppningsvis skall vi kunna minska dessa en aning under 2016. Våra övriga utgifter (mat, kläder, aktiviteter, nöjen mm) landade på ett månadssnitt på 11 625 kronor. Detta utgör en total på 23 811 kronor per månad. Soliditeten slutade på 89,56 % för året, inte mycket att klaga på, vi är väldigt lågt skuldsatta, det kanske inte märks så mycket på våra utgifter i denna lågräntemiljö som råder för tillfället, men det känns för jäkla bra just nu.

När det gäller vår pension (inkomstpension, premiepension samt tjänstepension) har vi hittills ca fyra miljoner att ta del av när vi kommer upp åren, vilket gör att man har en rejäl krockkudde. Förhoppningsvis kommer vi öka på pensionen ytterligare under några år framöver.

12 kommentarer:

 1. Strålande siffror, bra jobbat!
  Sitter just nu och tittar på vår mål för 2016 och inser att jag ligger långt efter er :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, det var snällt sagt av er. Ja, man ligger ständigt efter "någon" annan. Precis som jag ligger efter en massa andra när det gäller exempelvis utdelningar, man får alltid försöka göra sitt bästa efter sina förutsättningar och aldrig jämföra sig med andra. Jag är övertygad om att det kommer att gå bra för er under året. Kör hårt!

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 2. Hej!
  Imponerande sparkvot.
  Har ni något mål för vad ni vill avkasta per år? För egen del så påverkar mina avkastningsmål vilka bolag jag väljer att investera i.Hur blev avkastningen för 2015?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Man har verkligen fått fälla ner ögonbrynen och bara köra på, även om det har varit svettigt emellanåt. Min egen uppfattning är att jag inte bryr mig om det minsta över hur portföljen fluktuerar över åren, det enda jag bryr mig om är ständigt ökade utdelningar. Det är det som jag (delvis) kommer leva utav i framtiden, jag kommer inte leva av eget kapital.

   Alla har olika strategier, det finns inget rätt eller fel, det viktiga är att man är bekväm med sin strategi och man känner att man har hittat rätt. Lycka till med 2016.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 3. Kommer ihåg en gång i tiden, när jag var i ungefär ditt läge!
  Marknaden var ungefär så illa som nu!

  Jag kunde inte motstå att göra mig helt skuldfri. Den känslan är mycket mer än matematik. Den förändrade mig i grunden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att den känslan måste vara helt fantastisk. För egen del var målsättningen att bli skuldfri väldigt snabbt, men nu känner jag att vår balansräkning är såpass stabil att vi inte behöver bli skuldfria för just för tillfället.

   Men om ca 7 år kommer vi garanterat vara skuldfria, jag fortsätter med mindre amorteringar varje månad (ca 36 000 kr om året) och investerar resterande kapital på börsen.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 4. Härligt jobbat Grazing Lady! Känner igen det där med resor också kan jag säga =)

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar VtF. Ja, det är verkligen svårt att låta bli det här med årliga resor. Å andra sidan är det vår största intresse, så det får kosta. Jag tror inte att vi hade klarat av att komma dit vi kommit idag om vi inte hade resorna att se fram emot.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 5. Blir avundsjuk på så pass bra siffror. Grymt bra jobbat och fortsätt nu under 2016. Förväntar mig många bra inlägg.

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Daniel, det var väldigt snällt sagt av Er. Ett stort lycka till under Ert ekonomiska 2016.

   Med vänlig hälsning,

   Radera
 6. Vi är ödmjukt tacksamma och ser även fram emot ett härligt 2016.
  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera