söndag 29 januari 2017

Årssammanställning 2016Här kommer en kraftigt försenad årsrapport, delvis för att jag nyligen har varit på resande fot i en dryg månad. På många sätt har det varit ett helt fantastiskt år. Ekonomiskt ha vi ångat på riktigt ordentligt, detsamma kan man säga på det privata planet, där vi har haft 10 fantastiska semesterveckor under året. Det mest negativa med att bo på hotell i runt 70 dagar är att det kan bli aningen tjatigt med hotellfrukosten...Annars är allt fullständigt underbart med att resa runt i världen.

Aktieportföljen: 
Utvecklingen har varit helt ok, jag är egentligen inte ett dugg intresserad av att slå index såsom de flesta andra bloggar är. Det viktiga är att jag handlar riktigt fina bolag till ok priser som ständigt ökar vinsterna och utdelningarna. Så länge de gör detta, kommer kurserna dra norrut. För mig handlar det om utdelningar som skall stå för en stor del, när jag väl bestämmer mig för att sluta vara anställd.

Jag har en Sverigeportfölj samt en Globalportfölj, bäst gick Global med en uppgång på 24 %. Detta trots att mitt innehav i Novo Nordisk inte har utvecklats som jag önskat, gick in aningen för tidigt. Tillsammans har bägge portföljerna gått upp 18 % sammanlagt jämfört med dryga 9 för index SIXPRX, där jag har haft makalösa utvecklingar på min bankaktier som jag storhandlade in för flera hundra tusen nära botten. Även Oljeaktierna, Betsson samt några lyckade växlingar i Statoil, Philip Morris samt Telia stod för den goda utvecklingen.

Det skall även sägas att jag har haft en viss medvind i valutorna, det kan svänga fort och nästa år kanske jag har motvind. Jag kan inte säga att jag ligger sömnlös för detta, utan tvärtom.

Vi har ändå varit helt chanslösa mot den äldre grabbens portfölj som har avkastat 30 % under året, kul. Det ser onekligen ut som att han kan få en bra start ekonomiskt, utbildningen sker fortlöpande och förhoppningsvis har han grunderna när han väl får ta över portföljen. Den minste gick som SIXPRX (index inkl utdelningar) med dryga 9 %. Naturligtvis kommer vi att justera så att det blir lika förutsättningar längre fram i tiden.

Förmögenhet:
Vi har haft en för oss makalös utveckling på vårt egna kapital, nästa 900 000 kronor ett enskilt år är inte direkt kattskit. Vi har även satt av väldigt stora belopp varje månad från vår förvärvsarbeten som har bidragit till förmögenhetsökningen. Jag ser endast detta som dokumentation och inte något som är viktigt för oss, men i.a.f. lite kul att se att loket ångar på.

Utdelningar:
Här kan man inte säga annat än att vi inte motsvarat förväntningarna med 29 403 kronor netto i utdelningar, det är en ökning med 1 361 kronor mot föregående år. Vid en första anblick kan man säga att det är ett fullständigt katastrofalt år. Kikar man på det med lita andra ögon så ser det inte så tokigt ut. Till dags datum har vi idag en prognos baserat på dagens innehav på 72 000 kronor netto. 2017 borde innebära att vi kommer att erhålla ca 80 000 kronor netto om vi skulle hitta några prisvärda bolag och investera i, hittills har det inte varit några problem...

Jobb:
Ett bra år med för oss otroliga inkomster. Inga direkt imponerande löneförhöjningar likt tidigare år. Dock så har jag haft förmånen att kamma hem full pott i bonus, som har gjort att det har blivit fina lönebesked. 2017 lär det bli betydligt tuffare och jag har inga förhoppningar om att det skall bli något i paritet med förra året. Det gör inte så mycket, då jag själv anser att jag är överbetald.

Summering:
Allt som allt är känns det som jag har överträffat mina vildaste fantasier gällande det gångna året och de fyra åren sedan startskottet på vår ekonomiska resa. Jag kan egentligen inte klaga på någonting. Det enda målet jag egentligen har är att följa vår utdelningskurva långsiktigt, den kan variera över tid precis som i år, men som ligger högt över vårt uppsatta mål inför 2017.

Nu väntar nya tider, beloppen vi kommer spara undan kommer att vara mer blygsamma än tidigare. Känslan är underbar, när man väl har tagit beslutet och vi är supernöjda med att bitit ihop under fyra tuffa år. Hade vi fortsatt med vårt "relativt" sparsamma leverne (måttstocken är inte snålbloggarna) tror jag risken finns att man snålar in på det mesta och det är inget jag vill sträva efter. Det är inte helt enkelt att bryta vissa beteenden och jag finner det direkt ocharmigt med snåla människor. Det är skillnad på att vara ekonomiskt medveten och att vara direkt snål.

Vidare kan man säga att bilden ovan illustrerar utvecklingen på vår ekonomi, förhoppningsvis fortsätter den utvecklingen.

8 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack för en trevlig blogg. En av mina favoriter!
  Jag har en fundering över hur du jobbar med värdering av bolagen du köper in dig i. Gör du ordentliga analyser av bolagen och på så vis kommer fram till inköpskurser?
  Många ekonomibloggare köper hejvilt medans du kliver in tungt när vissa aktier backar.

  // Mr P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mr P,

   Tack det var väldigt snällt sagt av Er. Jag gör en analys, men inte i närheten av så omfattande som vissa andra bloggar. Först och främst handlar det om att identifiera bolag som man tror på långsiktigt, som kan utöka vinsterna år efter år. De skall även ha en bra huvudägare (finns vissa bolag som jag gjort undantag), jag gillar "pilotskolan". Vi i familjen har två heltidsjobb samt två barn som är aktiva inom idrotten, vilket gör att tiden är begränsad. Dock har jag varit med i aktiemarknaden under många år, så jag är inte helt "grön". Kanske inte på ett så strukturerat sätt som nuförtiden.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
  2. Tack för svaret!

   // Mr P

   Radera
 2. Tack för en bra och läsvärd sammanställning! Vi bryr oss inte heller så mycket om värdet, även om man kan kosta på sig ett leende när det lyser blåa siffror hos Avanza. Dock är det vid röda siffror som det blir intressant att investera. Har svårt att hitta prisvärda svenska utdelningsbolag faktiskt.

  Bara till att kämpa på för 2017!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Snålgrisen. Jag delar din uppfattning och tycker du verkar ha en sund inställning. God lycka med era investeringar under året.

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera
 3. "Det mest negativa med att bo på hotell i runt 70 dagar är att det kan bli aningen tjatigt med hotellfrukosten.."
  Haha av någon anledning så fick det här mig att skratta riktigt hårt :) Lite som den där Keno reklamen där han fick en drink med is i stället för utan och tyckte det var problematiskt ^^

  All lycka till nu 2017 Grazing Lady

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Ja, det blev kanske lite väl "gnälligt" :) Det var inte tanken, utan det mesta är magiskt med att resa och uppleva olika kulturer runt om i världen. Men skulle man säga att precis allt är helt underbart, så skulle få tro på en...Men jag kan faktiskt inte hitta något negativt! Önskar dig ett gott 2017!

   Med vänlig hälsning,
   /GL

   Radera