tisdag 3 januari 2017

Inköp Hennes & Mauritz


Jag slog till på lite fler Hennes & Mauritz idag, det blev 140 st aktier som köptes in. Priset jag betalade var 249,60 kroner per aktie. Ett enligt mitt tycke ett ok pris. Är av uppfattningen att bolaget har en tillfällig svacka och kommer att uppvärderas av marknaden till slut. Stjärnorna står inte rätt just för tillfället, men det är precis då man skall handla om man tror på framtiden i HM.

Det är egentligen tvärtom mot vad de flesta tror (bl.a analytiker), framför allt även inom bloggvärlden, men jag "ryggar" ej dem gällande köpbeslut i aktier. Utan det är min egna övertygelse, vi får se om det blir rätt i slutändan. Det borde i.a.f. bli en bra investering till en väldigt låg risk, precis som jag vill ha det.

Det återstår endast 800 st aktier innan jag har nått en full position i HM. Det dagsfärska innehavet uppgår idag till 2 200 st aktier i detta fina bolag.

19 kommentarer:

 1. Wow - du har ett ordentligt knippe H&M milt sagt!

  Du är faktiskt inte den enda i bloggosfären som köpt H&M idag. Det verkar dock som att du prickade in en bättre kurs: http://egoninvestor.blogspot.co.za/2017/01/kvartalets-inkop-telia-och-riktigt.html

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon,

   Ja, det har blivit en hel del köpta under förra året. Några kronor hit eller dit spelar ingen roll om man är långsiktig, bara man inte köper för dyrt. Historiskt, är nuvarande nivåer inte direkt dyrt. Min tro är att de börjar höja utdelningarna under 2018.

   Kan tyvärr inte lägga till dig i blogglistan för närvarande, då det av någon konstig anledning inte går att scrolla ner till min blogglista på min iPad, utan jag kommer naturligtvis göra detta när jag kommer tillbaka till Sverige efter semestern. Då har jag tillgång till min laptop.

   Mvh
   /GL

   Radera
 2. Och: Jag lägger in dig på min blogglista. Jag verkar ha missat det tidigare.

  SvaraRadera
 3. Jag gjorde tvärt om och sålde HM, kanske till dig? :). Mäklaren blir rik iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe :) I sådana fall tackar jag ödmjukast, kortsiktigt verkar det som har har gjort ett rätt beslut. Ja, mäklarn går det ingen nöd på...

   Mvh
   /GL

   Radera
 4. Hur tänker du angående "fullinvesterad"? Är det antal (en viss utdelningssumma du vill ha) eller totalsumma på själva inköpet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antalet baseras på en viss summa. Ex HM, 3 000 aktier motsvarar ca 750 000 kronor. Jag är inte villig och investera mer pengar än så i bolaget, då min portfölj kommer att ha ett portföljvärde på ca 8 miljoner när det är dags att tacka för mig, när det gäller min anställning. Det anser jag är en lagom procentuell portföljandel. Naturligtvis kommer HM att ha ett större värde än 750 k när jag är klar, men det borde i.a.f. Inte vara mer än 20 % av portföljen.

   Hoppas ni förstår mitt resonemang :)

   Mvh
   /GL

   Radera
  2. Förstår hur du menar, tycker det är så djäkla svårt dock hur man ska tänka.

   Jag är snart 44 år och förväntad utdelning nästa år (i skrivandets stund, kommer ju hinna köpa mer aktier) är ca 25000, dvs drygt 2100 kr/månad. Skulle vilja nå 7000 kr/månad i alla fall, att hinna uppnå en full månadslön per månad blir ju svårt pga min ålder och att jag inte vill jobba till 65...

   Försöker låta bli att tänka på hur långt borta det målet egentligen är och fokuserar år för år i stället, har tex bestämt att jag ska ha minst 32000 kr i beräknad utdelning under 2018. Det känns som något jag kan uppnå, önskar ju dock jag hade startat tidigare med detta...

   Radera
  3. Det är inte det enklaste. Jag själv har satt upp några enkla regler som jag använder mig av. Dock är jag inte rädd för att ha en för stor vikt i ett enskillt innehav om det uppstår bra lägen. De nya köpen av andra innehav kommer då att miska den procentuella vikten så småningom, genom återinvesterande av utdelningar samt månadssparande.

   De flesta andra investerare tillämpar inte denna strategi, De vill inte ha ett för stort innehav i portföljen, utan brukar ligga på en andel mellan 5-15 procent som högst och rebalansera när vikten är för stor.Jag vill egentligen inte heller att ett innehav skall stå för mer än 15-20 % när jag är klar med min portfölj. Jag vet i förväg hur mycket pengar jag är villig och satsa på ett enskillt innehav.

   Det är ALDRIG för sent att börja, den bästa dagen är för 30 år sedan och den näst bästa är idag. Jag själv började i mina "sena 30". Visste att jag var tvungen att spara stenhårt under en relativt kort period (4 år) för att vara på det torra. Jag tror inte att jag hade kunnat hålla på med detta hårda sparande i 10 år, för jag älskar livet för mycket för att försaka en hel del, som det faktiskt innebär för att upprätthålla sparnivåer kring 35 000 i månaden.

   25 000 kr är en riktigt bra siffra, grattis! Jag själv fick ihop runt 30k i år. Det tar tid att bli rik, mitt tips är att kalibrera hjärnan på att det tar tid, det kommer att underlättta processen. Både du och jag kan inte gråta över spilld mjölk, utan kavla upp och kämpa på trots att vi började sent. Är övertygad om att det kommer att gå bra för dig, fortsätt att kämpa på!

   Mvh
   /GL

   Radera
 5. Tror att det blir en bra investering i längden. H&M investerar för långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt, och då kan den kortsiktiga lönsamheten ta sig en smäll. Like-for-Like utvecklingen i bolaget är dock något oroande..
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min förhoppning samt tro att HM blir en bra defensiv investering. Utveckligen kan kortsiktigt se oroande ut, men man måste se långre än näsan räcker. Tror man på bolaget borde det vara ett ypperligt tillfälle att investera nu. Det kan ju gå ner ytterligare men då är det bara att handla fler aktier.

   Handla på den absoluta botten är svårt, eller nästan helt omöjligt, det handlar om att ha ett "hyfsat" gav med en liten nedsida. Min investeringsfilosofi handlar inte om att maximera uppsidan utan att inte förlora pengar, det gör man lättast genom att hitta bolag som ständigt höjer vinsten.

   Mvh
   /GL

   Radera
 6. Spännande att höra att vi har typ likadan tro och filosofi om bolaget grazinglady :)

  Här där jag bor är det alltid mycket folk i butiken och det känns som om alla fortfarande är intresserade av att köpa kläder där (precis som när jag var yngre). Ser liten konkurrens och fin framtidsutsikt.

  Tycker verkligen om din blogg och håller nu på läsa ikapp allt jag missat genom åren. Hoppas på ett gott 2017

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra KTM :) Jag kan även tillägga att det ser rätt bra ut även här i Asien, har varit inne i butiker i tre olika städer...

   Tusen tack KTM, måste säga tack detsamma. Du har ett bra drag i din inläggsfrekvens. Lycka till med dina investeringar under 2017 och ha en fortsatt bra dag.

   Mvh
   /GL

   Radera
 7. Precis som andra aktier är ju inköpspriset viktigt för en bra avkastning. Många köper ju dyrt och säljer billigt. Precis som dig är jag inte orolig att äga H&M och tror på ett bättre 2017. Mvh

  SvaraRadera
 8. Instämmer till 100 %. Grattis till en fin utveckling unde föregående år.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 9. Är på din linje i H&M även om jag har lite färre med mina 1000 aktier i bolaget :-), förra gången det begav sig lät det likadant i marknaden för nåt drygt decennium sen då dom var out of favour(tidigt 2004) och det vände up med besked därefter. Vi får hoppas på samma även denna gång. Kan dessutom tillägga att jag inte räds att betta ordentligt när tillfälle bjuds så nån slavisk rebalansering sysslar inte jag heller med, bättre isåfall att styra om utdelningar från ett bra innehav till nyinvesteringar på annat håll än att sälja bolag som går bra om dom inte är uppenbart övervärderade ur ett möjligt tillväxt scenario perspektiv sett.
  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1000 st, det var inte illa, bra jobbat :) Vi får hålla tummarna på att det vänder, men det är i.a.f. min tro. Helt riktigt, uppstår det härliga lägen är det bara att passa på och hamstra så mycket det bara går. Lycka till under 2017!

   Mvh
   /GL

   Radera
 10. Tack, ja det är bara att fortsätta. Oavsett slutresultat så blir det ju bra mycket bättre än om man inte gör det ;-)

  SvaraRadera